PLAYНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Абонатите на видео стрийминг услуги се увеличават рязко

Развитието на пандемията около коронавируса COVID-19 оказва благоприятно влияние върху услугите за видео стрийминг. Това се дължи на мерките, хората да си остават вкъщи, да работят и учат дистанционно. Данните за САЩ от преди седмица са повече от показателни.

Според Forbes, позовавайки се на изследване на консултантската фирма Antenna, новите абонати на Disney+ са се увеличили тройно в периода 14-16 март спрямо седем дни по-рано. Основният фактор, който прави платформата на медийния гигант толкова популярен избор е затварянето на училищата в САЩ. Това е и най-големият ръст на потребители за Disney+ от нейния дебют през ноември миналата година.

Освен това, компанията се подготвя и за първата по-голяма вълна от пускане на стрийминг платформата си в Европа, което предвид ситуацията, идва в много благоприятни за услугата времена. Disney+ дебютира във Великобритания, Германия, Италия, Испания, Австрия, Швейцария и Ирландия, а през април и във Франция.

Подобни високи ръстове има при HBO Now – самостоятелната стрийминг платформа на компанията и Showtime на ViacomCBS. Първата отича увеличение на потребителите с 90%, докато втората със 78%. Най-голямата като брой абонати в света стрийминг платформа – Netflix е с по-умерен темп от 47% ръст. Най-слаб е интереса на американците към услугата на Apple TV+, като само 10% е увеличението на потребителите към нея.

Спасителната сламка на Disney

disney-plus-logos-all

Коронавирус пандемията удари тежко Холивуд, след като един от основните притоци на приходи идват от боксофиса. Мерките срещу COVID-19 затвориха кината, което ще пресуши постъпленията през следващите седмици. За Disney това е удар и по друго направление – нейните увеселителни паркове. Те трябваше да затворят врати, заради опасенията от разпространението на заразата.

Поради тази причина, за Disney и други големи медийни компании със стрийминг платформи, този ръст е по-скоро лъч надежда за свежи постъпления в период на блокирани такива от основните дейности.

Има и друг елемент, който трябва да се вземе предвид – всички от изброените платформи разполагат с по един месец пробен период. Той е безплатен и след това потребителите могат да се откажат, когато той изтече. Без да заплатят и цент за ползването на услугата. Затова, няма гаранция, че компаниите ще успеят да монетизират цялото това увеличение на абонатите. Ако извънредните мерки се проточат, тогава абонатите ще имат стимул да заплатят отвъд пробния период.

Мрежи под натиск

online-connection-cables

Стрийминг услугите не са единствените, които се радват на повишен интерес. Видеоигрите преживяват ренесанс, като най-добрият пример е гейм платформата Steam. На 22 март тя отчита най-високото в историята си потребление, с 22.67 млн. едновременни играча. Гейм заглавията, заедно с видео стрийминга натоварват интернет трафика най-много спрямо останалите онлайн действия, които могат да предприемат потребителите.

Повишеният интерес към тях поставя на изпитание телекомуникационните мрежи. Операторите на Стария континент отчитат между 20% и 30% ръст на трафика. В България например, „Виваком“ обяви на 18 март какви са по-високите стойности, които отбелязва най-големия телеком по приходи в страната.

Мобилните разговори скачат с 34% спрямо средните стойности през февруари, потреблението на мобилния интернет се увеличава с 13%, фиксираните разговори с 30%, а фиксираният интернет – с 25%. От „Виваком“ подчертават, че въпреки това, инфраструктурата ѝ се държи стабилно и не се очакват чувствителни претоварвания.

Подобна е ситуацията и с останалите доставчици, България като цяло се хвали с добри и бързи фиксирани и мобилни мрежи, спрямо Западна Европа, което помага за преодоляването на затрудненията. Не по същия начин стоят нещата в останалата част на Стария континент. Поради опасност от претоварване и дори затлачване на онлайн връзката, Европейската комисия и Организацията на европейските телеком регулатори (BEREC) временно позволиха на телекомите да ограничават скоростта към различни сайтове и потребители, за да избегнат подобни сценарии.

ЕК също е помолила стрийминг платформите, като Netflix, YouTube и Amazon Prime да намалят качеството на предлаганото съдържание от HD (1080p) на SD (720p и надолу). Disney+ стартира в Европа с понижение от 25% на резолюцията на филмите и предаванията си.

Свързани статии

Back to top button