IT БИЗНЕСНОВИНИ

Revolut набра нови 500 млн. долара финансиране

Международната финансово-технологична компания Revolut затвори нов кръг от финансиране на стойност 500 млн. долара. Така, тя достига пазарна оценка от 5.5 млрд. долара, обявиха от дружеството в прессъобщение до медиите. Revolut предлага различни банкови и картови услуги чрез своята дигитална платформа. Компанията оперира в България официално от 2019 г., като към октомври миналата година е успяла да привлече около 90 хил. потребителя в страната.

На върха на финтеха

revolut-business

Последната инвестиция от 500 млн. долара идва основно от базираната в САЩ компания за рисков капитал TCV (Technology Crossover Ventures). От Revolut допълват, че в този кръг на финансиране участват и доста от предишните инвеститори. Те са доста като брой и сравнително малки като имена няма информация някой от тях да има по-доминиращо участие.  Списъкът включва Greyhound Capital, Draper Espirit, Index Ventures и много други. В първите години, Revolut привлича и грантово финансиране по програма на Mastercard.

Общият привлечен капитал на компанията възлиза на 836 млн. долара. При оценка от 5.5 млрд. долара, Revolut твърди, че е една от най-скъпите финтех дружества в света към момента. То отчита силен ръст на общия брой клиенти, като през 2019 г. той е 169%. От компанията допълват, че активните дневни потребители нарастват с 380%.

Как точно се отразява това на финансовите резултати на Revolut е малко по-трудна задача. Компанията е частна, не е излязла на световните борси и обяви своя счетоводен отчет за 2018 г. едва в края на миналата година. Общите приходи се утрояват и достигат 58.2 млн. британски лири.

Revolut отчита удвояване на загубата, която скача от 14.8 млн. лири на 32.8 млн. лири. Причината е в агресивната експанзия на услугите и продуктите на компанията по света. Revolut добави редица държави, в които оперира, като разширяването продължава и до момента.

Пари за години напред

Revolut-trading-1

Огромната пропаст между приходите, загубата и привлечения капитал, означава, че компанията в момента тепърва развива бизнес модела си. Свежите средства според Revolut ще се използват за укрепване и подобряване на настоящите услуги и продукти, както и за предлагането на нови такива. В плановете влизат кредитиране на физически и юридически лица, добавяне на спестовни сметки с висока лихва, които да не са достъпни само във Великобритания и др.

Revolut прави мащабно разширяване, което включва не само разходи по нвализане на нови пазари, но и редица други. Компанията разработва нови услуги, продукти и назначава нови кадри с бързи темпове. Revolut обяви, че за нея работят постоянно над две хиляди души, като сред тях има и редица големи експерти в областта на предприемачеството и финансовия свят.

Добавянето на нови клиенти и продукти може да засили приходите. Предвид темповете на растеж, няма да е изненада, ако и оперативната загуба на компанията продължи да се увеличава. Така, реално средствата ще са необходими, дружеството да запази стабилност, независимо, че гори пари. Размерът от 500 млн. долара е повече от достатъчен, да се постигне значителен мащаб и да се осигури работата на компанията поне още няколко години.

Надеждата е дотогава, в един момент приходите от оперативна дейност да се окажат достатъчни, за да могат да покриват разходите. В противен случай, може да се изпадне в ситуацията на Uber, чиито бизнес модел се оказа неподходящ в силно регулаторна среда и компанията продължава да гори пари, независимо от огромната си пазарна оценка и привлечен капитал.

Свързани статии

Back to top button