IT БИЗНЕСНОВИНИ

„Дигиталната банка“ Revolut вече е налична в България

Британската финансова услуга за онлайн парични трансфери Revolut вече е налична в България. Това обявиха от новото местно представителство в съобщение до медиите. Така след седмици на спекулации, дигиталната банка, която привлече вниманието не само на потребителите във Великобритания, но и на някои регулатори в Европа официално стъпва в страната. Реално Revolut беше достъпна за българските клиенти, но с доста ограничени функционалности.

Така още преди официално да локализира дейността си, британската компания вече разполага с над 30 хил. потребителя в страната. От днес, те ще имат версия на български език на приложението, както и да откриват сметки в лева. През следващите месеци, ще бъдат увеличени тези функции, като ще бъдат добавени възможността да се търгуват акции без комисионни, уточняват от българския офис на Revolut.


Nikolay Storonsky Revolut“България е атрактивен пазар за нас, тъй като се превръща в регионален финтех център”Николай Сторонски, Revolut


“България е атрактивен пазар за нас, тъй като се превръща в регионален финтех център”, коментира Николай Сторонски, основател и главен изпълнителен директор на Revolut в съобщението до медиите. Според него, силното развитие на финансовите технологии в страната не са повлияли достатъчно в предлагането на нови технологични услуги в тази сфера на българските потребители.

„Въпреки това клиентите на местни банки продължават да плащат високи такси за ежедневни услуги като кеш тегления и скъпи парични преводи, които отнемат ненужно време. Присъствието ни в България ще запълни липсващото между съвременните нужди на клиента и решенията, които финтех секторът предлага,” допълни той.

revolut-1

Какво представлява „дигиталната банка“?

Подобно на много други технологични идеи, Revolut предлага напълно дигитализирани услуги в един доста консервативен сектор, какъвто е банковия. Това става чрез едноименното приложение, в което потребителите се регистрират и след което отварят виртуална сметка в него. С последната клиентите могат да правят парични трансфери в над 150 валути в страната и чужбина. Тъй като всичко е дигитално и минава през мобилно приложение, потребителите получават моментни съобщения и известия за състоянието и движението на техните финанси.

Каква е разликата спрямо подобните решения на традиционните банки? Обещанието на Revolut е, че всички трансфери стават без излишни и натоварващи такси, като се добави гъвкавостта на дигиталните преводи. Обмяната на валута се осъществява с реален курс, а не със собствен, както е при банките.

Последното предимство е възможността да се търгуват и следят пет от най-популярните криптовалути. Това са Bitcoin, Litecoin, Etherium, Bitcoin Cash и XRP.

Освен това, приложението разполага със специална система, в която потребителите могат да следят и анализират своя паричен поток и по-лесно да бюджетират личните си финанси.

Revolut 3

Бизнес моделът

Revolut се издържа чрез популярния в момента абонаментен модел. Срещу месечна или годишна такса, потребителите имат достъп до всички или голяма част от функционалностите на приложението. Стандартният профил е безплатен, но някои трансфери включват такси. Премиум абонамента струва около 16 лева, а Metal е 28 лева. Последният разполага с изплащане на бонуси при всяко картово разплащане.

Revolut е доста успешна и с добри отзиви от потребителите, поради лесното и бързо ползване на приложението, липсата на такси и разширените възможности. Влизането на последния кръг от финансиране в компанията я оценява на 1.7 млрд. долара при общо събран капитал от 340 млн. долара. По думите на дружеството, в момента то разполага с 4.5 млн. потребители в Европа. Ежедневно се отварят по 12 хил. нови сметки, а ежемесечно се обработват парични обеми от 5.5 млрд. долара.

Литовските страсти

За да може да предлага всички тези услуги, Revolut се нуждае от специално разрешително. В рамките на Великобритания и Европейския съюз, то оперира като паричен оператор под лиценз предназначен за трансфер на пари по електронен път. За да могат потребителите да отварят собствени сметки това разрешително не е достатъчно.

Поради тази причина, компанията кандидатства и  получи през декември банков лиценз в Литва. По силата на европейското законодателство, това дава правото на дружеството да предоставя на потребителите си да откриват собствени сметки в рамките на целия ЕС. Освен това, Revolut получава възможността да предоставя различни кредитни и депозитни планове на своите клиенти. За момента, компанията не предлага подобни услуги, но работи в тази насока.

Миналия петък, литовският парламент гласува в полза да се преразгледа издаването на разрешително на Revolut. Крайната цел според депутатите на балтийската република е да се разбере дали то не застрашава националната сигурност на страната. Основните опасения са свързани с потенциални възможности за пране на пари през мобилното приложение.

Реалните страхове на литовците имат много по-тривиален характер. Те поставят под въпрос произхода на Николай Сторонски, чийто баща ръководи развоен отдел на компания под шапката на руския газов гигант „Газпром“. Всяко потенциално руско влияние в балтийската държава се разглежда доста сериозно, дори на моменти – твърде параноично.

В крайна сметка, независимо политическият аспект на преразглеждането на лиценза, за момента Revolut продължават да го ползват, с което не застрашава в краткосрочен план техните операции в рамките на Европа.

Свързани статии

Back to top button