НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Sony показа новите си смартфони – Xperia 1 II и Xperia 10 II

Отмяната на Световния мобилен конгрес (WMC) в Барселона не измени напълно плановете на технологичните гиганти. Изложението по традиция се използва за представянето на последните и някои от най-силни смартфон модели. Премиери все пак ще има, макар и да не се проведат в сърцето на Каталуния. Sony открива тази серия, като ще бъде последвана от Huawei, които планират събитие и за български журналисти.

Японският гигант обяви своите нови умни телефони – Xperia 1 II и Xperia 10 II. Те се явяват като значително подобрени версии на почти едноименните миналогодишни модели. Поради тази причина, външният им вид може да изглежда доста познат. Xperia 1 II и Xperia 10 II запазват издължената „висока“ форма, екраните в съотношение 21:9 и класическите за Sony много леко заоблени ъгли.

Основните подобрения са в хардуера, софтуера и добавката на нови технологии от другите звена на технологичния гигант, като фотографското, ТВ и др. Трябва да обърнем внимание, че за първи път от повече от десетилетие, Zeiss оптиките за камерите се използват в смартфон, който не носи бранда Nokia.

Xperia 1 II

Xperia 1 II Black_Camera2

Sony надгражда в няколко отношения миналогодишния флагман. Първата голяма разлика е за всички европейски потребители с достъп до мобилни мрежи от пето поколение (5G). Xperia 1 II ще разполага с 5G модул, който позволява връзка с основните честоти под 6GHz. Първите мрежи на Стария континент ще са базирани на 700MHz и 3.6GHz, което ще е достатъчно за смартфона поне през следващите няколко години.

По отношение на дизайна, една от малкото нововъведения в новия смартфон на Sony е… връщането на 3.5мм аудио жак. Предвид факта, че почти всички флагмани от последната година започват да го пренебрегват, а все повече безжичните слушалки завзимат пазара, решението е повече от странно.

Sonyx Xperia 1 II Infographic

Основните промени са хардуерни, софтуерни и комбинация от двете. Xperia 1 II разполага със същата комбинация от тройна 12MP камера с Carl Zeiss оптика. На пръв поглед, това може да ви се стори недостатъчно, предвид наличието на 128MP сензори на пазара. От една страна Sony вкарват по-голяма бленда, както и различни нови функции. Една от тях е възможността на смартфона да прави бърза поредица от 20 снимки в секунда (т.нар. burst mode). Според японският гигант, това за първи път се интегрира в умен телефон.

Към тях добавяме и възможността за автофокус при 60 fps. Технологията за следене на очите и автфокуса се завръща, като сега вече работи и за животни. Всичко това е ноу-хау, взето от фотоапаратите Sony Alpha и интегрирано в Xperia 1 II. Добавено е ново приложение за камерата – Photo Pro, което софтуерно имитира настройките на истинска професионална камера. Сходно на Cinema Pro, което също намира място в новия флагман.

Xperia 1 II_Camera_Main1_1_1

Sony ще се опитат да запазят доброто изживяване при гледане на качествено видео на OLED екрана. Xperia 1 II се възползва от технологията за обработване на картината от телевизорите Bravia на японския гигант, затова имаме високи очаквания по този показател.

Към всичко това добавяме, последния чиспет на Qualcomm Snapdragon 865, 8GB оперативна памет и 256GB място за съхранение. Цената още не е обявена официално, но очакваме да е сходна с тази на миналогодишния модел – около 1 500 лева.

Xperia 10 II

Sony Xperia 10 II Infographic

Xperia 10 II е новото предложение на Sony, което очевидно цели средния ценови сегмент. За момента може само да предполагаме, защото компанията не е обявила официални цени на двете си устройства. В общи линии, имаме сходен смартфон, с по-малък 6-инчов екран, който е само 1080p като разделителна способност, но е OLED.

От трите основни камери, само главната е 12MP, а останалите две са 8MP. Xperia 10 II е по-лек, по-бърз, по-голяма батерия и малко по-висок от своя предшественик. Хардуерно, той също изглежда като предложение от средния клас. Чипсетът е Qualcomm Snapdragon 665 с 11nm архитектура, само 4GB оперативна памет и 128GB място за съхранение.

Той е предназначен за феновете на Sony, които искат смартфони на цена под 1 000 лева, като са запазени основните елементи от линията на Xperia.

Свързани статии

Back to top button