НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Защо PPF Group се отказа от 25% от унгарския Telenor

PPF Group обяви, че е продал 25% от унгарския телеком Telenor на Antenna Hungaria. В мотивите на инвестиционния фонд се посочва, че по този начин ще се засили синергията между двете компании. Telenor Hungary предоставя основно мобилни услуги, докато Antenna Hungaria е главен доставчик на ТВ, радио и интернет съдържание в страната. Инвестиционният фонд, който придоби всички активи на Telenor в Централна и Източна Европа, включително и едноименния български мобилен оператор.

Сделката е първата, която включва продаване на част от телеком активите на PPF Group в региона, но тя има повече местен контекст, отколкото сигнализира за някакво по-голямо раздвижване в нейното портфолио. Нито за продаване на българския „Теленор“, поне засега.

Влизане на държавата

ppf-group-hq

В края на миналата седмица, инвестиционният фонд обяви, че Antenna Hungaria е купила 25% от дела в унгарския Telenor. Финансовите параметри на сделката не се съобщават. Това, което е ясно, че се формира нов холдинг, в който медийният оператор ще държи една четвърт от акциите, а останалите ще са в ръцете на PPF Group. Инвестиционният фонд запазва контрол над операциите и ръководството, като Antenna Hungaria ще получи едно място в борда на новото дружество, както и по един наблюдател в мениджърските екипи на активите на Telenor в страната.

Структурата предполага две неща – потенциално отваряне на вратата за изкупуване на целия оператор от страна на медийната компания или упражняване на държавен контрол над ключов комуникационен актив в Унгария. Във всеки един от случаите в Telenor Hungary влиза по един или друг начин правителството на Виктор Орбан.

Antenna Hungaria беше приватизирана през 2005 г. и поета от Swisscom. В последствие контролът върху бившата държавна телевизия и радио преминава във френската TDF.

Тя не се задържа дълго, защото правителството на Виктор Орбан започва изпълнението на амбициозен план за връщане на ключови активи в рамките на държавата. Така през 2014 г. държавният холиднг NISZ придобива Antenna Hungaria за 180 млн. евро и обещание за изчистване на натрупания в компанията дълг.

Влизането на медийната компания в Telenor Hungary подсказва желанието на унгарската държава или да поддържа контрол над телекома, като запази присъствуети на инвеститора или в даден момент да го изкупи напълно.

Медия и телекоми

antenna-hungaria-tv

Стратегическото партньорство между двете компании има и своята бизнес логика. Тъй като при него може да се комбинират телеком ресурсите на Telenor Hungary с медийните такива на Antenna Hungaria. Нещо, към което воденият от чешкия милиардер Петр Келнер инвестиционен фонд PPF Group работи усилено през последната година в целия региона. Идеята е да се създаде синергия между оператори и доставчици на съдържание.

След като групата придоби активите на Telenor в региона, които включват и българското звено на „Теленор“, тя веднага се опита да придобие „Нова броудкастинг груп“. До сделка се стигна, но не и до финализирането ѝ, след като българският регулатор я спря, а накрая собствениккът MTG Group се отказа от нея.

PPF Group CEE Assets

Провалът с „Нова броудкастинг груп“ не спря PPF Group и тя започна да преговаря за придобиването на Central European Media Enterprises (CME) от Warner Media, която държи българската ефирна телевизия и медийна група на bTV. След няколко месеца разговори, двете страни си стиснаха ръцете за 1.9 млрд. евро, от които минимум 1.15 млрд. евро трябва да са в налични пари. Трансакцията обхваща бизнеси в общо пет държави и затова ще бъде разглеждана от европейските регулатори, въпреки, че Брюксел може да се допита и до българската Комисия за защита на конкуренцията.

При одобрението на сделката, PPF Group ще разполага в България, Румъния, Чехия и Словакия едновременно с мобилен оператор и голям доставчик на съдържание. Така PPF Group може да се превърне в един истински телеком гигант в района на Централна и Източна Европа. Подобни амбиции има United Group, които се предполага, че са в ексклузивни преговори за купуването на „Виваком“ в България.

Свързани статии

Back to top button