IT БИЗНЕС

Как VMware успява да расте с по 30% годишно в България

Трима от основните действащи лица на софийското развойно звено споделят за технологичните тенденции и реалностите на местния пазар пред TechTrends

Развойното звено на VMware е един от лидерите в разработването на софтуер в България. Компанията се занимава с платформи за виртуализация на всякакви дигитални процеси, което се явява своеобразна основа за повечето големите облачни решения в момента. Спецификата ѝ на работа налага да се разглеждат всякакви нови технологии и иновации, като периферни изчисления (Edge), Интернет на нещата (IoT), виртуална и добавена реалност (VR и AR), блокчейн и други. Тази година VMware за първи път открехна вратата на своята вътрешна конференция Radio, която има за цел да запознае служителите с различните нови неща, които подготвя. Както и различните специалисти да могат да обменят опит в различни сфери. По време на нея TechTrends имаше възможност да разговаря с три ключови фигури от VMware и българското звено:

  • Рагу Рагурам е главен оперативен директор в „Продукти и облачни услуги“, под чиято опека са поставени развойните центрове на VMware, към които спада и българския офис.
  • Диана Стефанова е управляващ директор на развойните звена на VMware в целия регион на Европа, Африка и Близкия изток. Тя е част от първоначалния екип на Sciant, който поставя основните на българския офис на американската компания.
  • Веселин Арнаудов е директор на „Центъра за развитие на нови технологии и Интернет на нещата“ във VMware България.

Виртуализация – с тази едничка дума може да се обясни успеха на VMware. Американската компания, която е в момента собственост на компютърния гигант Dell е сред лидерите на подобни решения в световен мащаб. Въпреки, че е само една дума, за обикновения потребител тя надали ще означава нещо. Асоциациите ще са повече в посока филми тип „Матрицата“, виртуална реалност и някаква графична технология. Реалното ѝ значение, може да се обясни просто с друга дума – оптимизация. Най-вече на изчислителните ресурси. В чистата си форма виртуализационните решения създават виртуални машини, чрез които преразпределят изчислителната мощ според текущите нужди. Подобни решения са ключови за работата на облачните платформи и дори на телекомите.

Естественото продължение

Raghu-Raghuram-vmware-2
Рагу Рагурам на събитието VMware Radio 2019

Българското развойно звено на VMware се занимава не само с основната система vSphere, анализирането на данни, хибридни облачни решения, но и с доста иновации, които компанията тепърва разработва. Доста от новите технологии, които се водят като актуални в момента, като периферни изчисления (Edge), Интернет на нещата (IoT), виртуална и добавена реалност (VR и AR), машинно самообучение (ML), блокчейн и др. се развиват от софтуерното дружество, включително и в София.

По думите на Рагу Рагурам, главен оперативен директор в „Продукти и облачни услуги“ във VMware, тези иновации са до голяма степен продължение на бизнеса с виртуализация и затова е нормално компанията да ѝ обръща специално внимание.

„Повечето от споменатите от вас иновации са свързани със събирането и обработването на данни, което е в основата на бизнеса на VMware от години”, коментира Рагурам.

Той даде за пример, как преди няколко години е била създадена вътрешна работна група, която да оцени ролята и значението на машинното самообучение. След което тя създава стратегия и вече в почти всеки продукт на VMware има интегрирана новата технология.

Vesselin-Arnaudov-vmware-1

Директор на „Центъра за развитие на нови технологии и Интернет на нещата“ на VMware България Веселин Арнаудов допълни, че тъй като обработването на данните е ключово за компанията, а в момента те започват да се изнасят от центровете, буквално навсякъде, превръща периферните изчисления (или Edge) във важен елемент.

„Големите корпорации доскоро трябваше да заключват и обезопасяват информацията само в рамките на тези системи, те сега вече трябва да се съобразяват с разпространението ѝ на много места. IoT ще засили допълнително тази тенденция“, споделя Арнаудов. „Основните предизвикателства свързани с тях са изграждането на хомогенна технологична инфраструктура в необходимите мащаби“.


Vesselin-Arnaudov-Vmware„Основните предизвикателства свързани с Интернет на нещата са изграждането на хомогенна технологична инфраструктура в необходимите мащаби“Веселин Арнаудов, VMware


VMware е силна именно в създаването на единна софтуерна платформа, която да съставлява най-първия и основен слой в цялата система. Това е и конкурентното предимство на софтуерния разработчик, около което се обединяват Рагурам и Арнаудов. Двамата потвърждават, че в момента към всички тези иновативни технологии има голям интерес, но всички се ориентират към следващите слоеве – междинната платформа или тази насочена към крайните потребители.

„Силата на VMware е, че може да предостави дигиталната основа за компаниите, върху която вече да се градят отделните решения и услуги“, коментира Рагурам. Той допълва, че конкурентното им предимство е, че не поставят ограничение какво да ползват техните клиенти.

Raghu-Raghuram-vmware-3

Стремежът е всички налични системи да могат да се ползват от платформата на VMware. Което изисква доста работа, тъй като ако трябва да се направи тя да работи с всякакви решения, например да може да се слагат облачните решения на Google, Microsoft, Amazon и др. Както и да се интегрират решения базирани на блокчейн, независимо дали става дума за криптовалути, самостоятелни разработки на финансовите компании или друго приложение на тази технология.

На въпрос дали Edge или периферните изчисления скоро ще започнат да се налагат, Арнаудов обяви, че тяхната интеграция вече е започнала.

„Не се наемам, кога този бизнес наистина ще избухне, но вече началото е поставено“, допълни той.

Мисия – ръст с по 30% на година

Diana-Stefanova-vmware-1

Една от особеностите на софийското развойно звено на VMware е в постоянния му растеж и търсенето на нови и нови специалисти. В момента то разполага с 1 100 души, като техния брой се увеличава стабилно и регулярно с по около 20-30% на година, обяви Диана Стефанова, управляващ директор на развойните звена на VMware в целия регион на Европа, Африка и Близкия изток.

Амбициите на компанията са през следващите няколко години да достигнат 1 650 служители. Развойният център получи в края на миналата година сертификат за инвеститор клас А. Според него VMware ще инвестира поне 46 млн. лева и ще наеме 500 нови служители. Диана Стефанова допълни, че вложените средства от отварянето на звеното през 2007 г. досега са в размер на 359 млн. лева.

„Лесно ли се намират толкова много и качествени специалисти? Не, но това не пречи да ставаме креативни в методите си на привличане на експерти”, допълни Диана Стефанова. Тя уточни, че в София не се ограничават само с локални кадри, но се опитват да наберет специалисти от целия свят. VMware е в благоприятна позиция спрямо българските IT експерти, защото компанията работи с доста иновационни технологии и може да предложи ноу-хау и развитие на служителите.


Diana-Stefanova-VMware„Изследванията на пазара ни показват, че е възможно да добавим 500 нови служители, особено като се спазва балансиран подход при търсенето на младши и старши експерти“Диана Стефанова, VMware


Недостиг все пак има, заради което се налага VMware (и не само – бел. ред.) да бъде „по-креативен“ в методите си. Софтуерните компании се опитват да върнат български студенти и експерти, които са напуснали страната, за да търсят развитие в чужбина. Друг голям източник са родните университети и дори училищата, с които се правят различни инициативи. От стажове и летни лагери до лектори от компанията и др. Диана Стефанова не смята, че има определен лимит на IT специалистите в страната.

„Когато се спираме на определени параметри за разширяване, ние гледаме да ги изпълним“, коментира тя. „Изследванията на пазара ни показват, че е възможно да добавим 500 нови служители, особено като се спазва балансиран подход при търсенето на младши и старши експерти“.

Истинският дефицит – каймака на IT специалистите

Vesselin-Arnaudov-vmware-3

Именно в балансирания подход е разковничето. На ниско и средно ниво квалификация, софтуерните компании успяват да запълнят пробойните. Основно, заради формирането и развитието на IT екосистема от фирми в България, покрай която се увеличава количеството на кадри, които се предлагат на местния пазар. Но за най-подготвените специалисти, тези, които са каймака на индустрията, ситуацията е по-сложна.

„Основното ограничение е намирането квалифицирани специалисти и инженери с най-високо ниво на умения и знания“, коментира Диана Стефанова. Тя допълни, че в Силициевата долина може да намериш подобни хора, макар и там да не е лесно, заради силната конкуренция.


Diana-Stefanova-VMware„Основното ограничение е намирането квалифицирани специалисти и инженери с най-високо ниво на умения и знания“Диана Стефанова, VMware


Веселин Арнаудов дава и конкретен пример за подобен тесен профил специалисти: „В екипа ни за анализ на данни, търсим човек, който да е с поне десетилетие опит в индустрията и докторска степен в специалността си, защото искаме той не само да поеме голям проект, но и да може да контактува с академичната общност“.

Такива експерти се търсят главно навън, като компанията е успяла да привлече такива в България от Европа и дори САЩ. Но амбицията на VMware е да приложи втори похват, като успее да отгледа такива кадри вътрешно.

Diana-Stefanova-vmware-2

„Предвид, че българската IT индустрия е сравнително млада и едва отскоро може да говорим за създаване на истинска екосистема, една от амбициите ни е подобен тип специалисти да може да подготвяме вътрешно в българския офис на VMware“, коментира Диана Стефанова.

Има и още един начин за растеж и привличане на хора – чрез придобивания на компании, особено на местни такива. На въпрос, дали VMware планира такива действия Рагу Рагурам припомни, че българското звено стартира след подобна сделка. През 2007 г. щатската компания придобива Sciant, която полага основите на настоящия офис в София.

„Винаги сме готови да придобием някоя компания или стартъп ако пасва на нашите нужди. Подобен подход ползваме често“, коментира Рагу Рагурам. „Така, че сме правили това вече в България и ако има интересни стартъпи или средни предприятия сме готови за подобна стъпка.“

Мистериозната xLabs и ролята на Radio-то

VMware-radio-logo-2

Софийското развойно звено играе важна роля в доста от иновациите, които VMware развива. Повечето от проектите обаче все още са в ранна фаза и затова нито един от участниците в дискусията от компанията не пожела да коментира. За насърчаването на подобни иновативни идеи се използва вътрешната инициатива наречена xLabs. Тя е своеобразен вътрешен инкубатор, в който се изпробват различни идеи, технологии и иновации, които имат потенциал за бъдещо развитие от страна на VMware.

„Обикновено там са технологии, които не са включени в официалните ни планове и карти за развитие, но имат потенциала да улеснят нашите клиенти“, коментира Веселин Арнаудов. „В лабораторията просто виждаме на техническо ниво дали могат да постигнат това. XLabs ни помага да отсеем кои от тях са осъществими и заслужават по-големи инвестиции впоследствие“.

Vesselin-Arnaudov-vmware-2

Той допълни, че част от успешните проекти са дошли от българското звено на VMware, което допълнително помага за разширяването на компетенциите на местните екипи. Арнаудов не пожела да даде примери, защото всички разработки на xLabs са в много ранен стадий на развитие.

Самото събитие VMware Radio има определена роля, когато става дума за иновации. То помага комуникацията между различните екипи и специалисти в компанията. Особено, когато става дума за техническите и бизнес отдели.


Vesselin-Arnaudov-Vmware„В лабораторията просто виждаме на техническо ниво дали могат да постигнат това“Веселин Арнаудов, VMware


„Бързият напредък на технологиите ни позволява да решаваме все повече и повече проблеми, които доскоро оставаха неадресирани или пренебрегвани от компаниите по света. Това налага и добра комуникация между нашите технически и бизнес екипи“, коментира Рагу Рагурам.

„Вътрешното изложение Radio е ключово от тази гледна точка, защото позволява хора от различни отдели да обменят опит и компетенции и дори да представят иновации, които все още не предлагаме като продукти“, допълни той.

Реално така се получава голяма обмяна на опит в рамките на самата компания, което позволява по-лесното интегриране на иновациите впоследствие.

Свързани статии

Back to top button