IT БИЗНЕСНОВИНИ

VMware ще инвестира нови 46 млн. лева в България

Развойният център на VMware не е само един от най-големите в световен мащаб за компанията, но и в страната. Плановете на разработчика на виртуализационни решения за звеното си в София продължават да бъдат дългосрочни.

VMware обяви, че ще инвестира 46 млн. лева през следващите години, с което ще се разкрият нови 500 работни места. Компанията получи в края на миналата седмица сертификат за инвеститор клас А от Министерството на икономиката. При церемонията на връчването, Диана Стефанова обяви, че до момента американското дружество е инвестирало над 350 млн. лева от стъпването ѝ в България през 2007 г.

Софийското развойно звено е едно от най-големите три такива на VMware по света, в които се разработват основна част от ключовите продукти и решения на компанията.


Diana-Stefanova-VMware„От стъпването на VMware в България през 2007 г. досега сме инвестирали над 350 млн. лева“Диана Стефанова, VMware


Сертификата за инвеститор клас А, предоставя три основни облекчения от страна на държавата. Първото – дава предимство и помага за ускоряване на административните процедури по извършване на инвестицията. Втората възможност е предоставяне на общински или държавен терен без търг и конкурс, но на пазарна цена. Последното облекчение е финансово. При него има три възможности – държавата да опрости плащането на осигуровки на новоназначените служители за определен период от време, да заплати част от обучението им и/или да помогне с изграждането на публична инфраструктура към самия обект.

Развойното звено на VMware в момента е разделено в две сгради, които се намират в региона на кръговото на 4-и километър в София. Компанията от няколко години има планове да изгради единен център, в който да се обединят екипите и който да може да поеме мащабно разширяване на служителите.

Българският офис разполага с приходи за 2017 г. от 89 млн. лева и над 700 души персонал през изминалата година. VMware разкри, през миналата година, че планира да удвои своя персонал до 1 500 души, както и всичките ѝ служители ще се преместят в нова офис сграда в Garitage Park, който се намира над Бизнес парка в „Младост 4“.

Свързани статии

Back to top button