НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Science Bricks или изкуството да се представя науката по достъпен начин

Науката е толкова голяма, колкото са колективните човешки познания за Вселената и всичко останало. Според класическия роман „Пътеводителят на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс, отговорът на втората част на предишното изречение може да се обобщи само с простото „42“. За обикновения човек, науката се изразява в сложни формули, дълги по няколко дъски и изречения наситени с толкова непознати думи, които трудно ще намерите в тълковния речник.

Тя може да бъде представена по доста опростен начин, като да бъде едновременно полезна и забавна. Към тази цел се стреми конференцията „Science Bricks: Наука с кауза“. Тя ще опита да представи някои теми по максимално достъпен начин и да увеличи познанията на малки и големи в съответните области.

Дори и към повече, защото приходите от билети за вход ще бъдат предоставени в Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) в подкрепа на подготовката на състезателите и ръководителите на отборите по математика, физика, химия, астрономия, лингвистика, астрономия и астрофизика, биология и информатика.

Темите

milky-way-nasa

Събитието покрива доста разнообразен спектър от теми. Първата е свързана с измамното чувство за всеки един от нас, когато погледне нощното небе. Причината е, че като изключим ефектът на въртенето на Земята, звездите и целия Космос около планетата ни изглежда спокоен и непроменлив. Истината е, че съществува доста силна динамика, която хората не могат да отчетат без помощта на науката. Това се дължи на изключително кратката продължителност на човешкия живот спрямо процесите във Вселената.

Космическата тематика ще продължи вече в посока, която технологичният милиардер Илон Мъск би развълнувала. Това е самото му покоряване от човека. Едно от най-големите предизвикателства, пред които сме изправени за осъществяването на продължителни полети отвъд околоземната орбита. Starship на SpaceX разчита на неръждаема стомана, но ще разберем дали само тя е достатъчна.

antarktida-bg-expedition

Изследванията на Космоса винаги са били най-романтичната част от науката, но ние има да учим още много за планетата, на която се намираме. Какви тайни крие континентът с най-малко население на Земята – Антарктика и каква е ролята на българската експедиция там ще разберем по време на „Science Bricks: Наука с кауза“.

Друга голяма тема, която ще се разгледа на конференцията е такава, която интригува хората от далечни времена – как се е зародил живота на Земята. За учените този въпрос може да бъде много по-конкретен и по-скоро обхваща първата биологична клетка, наречена LUCA. Повече за нея, какво представлява и колко милиарда години назад трябва да се върнем, ще разберем от лекциите на „Science Bricks: Наука с кауза“.

Повече за самите лектори можете да прочетете в този наш материал.

Химията нагледно

chemistry-lab

Ако времето бъде на страната на организаторите, те обещават, че ще има демонстрации на някои известни и не толкова химични реакции. Естествено по най-ефектния възможен начин. Те ще бъдат проведени от „Корпус за бързо гърмене“, които са си поставили за цел да популяризират ролята на химията в живота ни по запомнящ се начин.

Събитието се провежда на 19 октомври от 10 часа в голямата зала на форум „Джон Атанасов“ на „София Тех Парк“. Билетите са на цени от 15 лева, като за ученици и студенти те ще са по 10 лева. За всички ентусиасти, които искат да дарят повече средства към СООПН, ще има и специални такива по 30 и 50 лева. Организатор е медийният сайт за наука и технологии MediaBricks.bg, а основен партньор е Частно начално училище Izzi Science for Kids, което е първото такова заведение с фокус върху изучаването на природни науки.

Свързани статии

Back to top button