НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Science Bricks: Научно събитие с кауза за българските олимпийци

Манията по високите технологии доста често измества фокуса от науката, която остава на заден план. Доста по-интересно е да се разбере повече за най-новите смартфони, тенденциите при изкуствения интелект или манията по електрическите тротинетки, отколкото за последните открития в астрономията, физиката, химията или дори математиката.

Затова и събитията с научен характер в България не са толкова много. Media Bricks се опитва да промени това мислене, като не само отразява повече научни новини, но и създава специална конференция посветена на някои от интересните тенденции и открития, които местни учени правят. Това е Science Bricks, която ще се проведе на 19 октомври във форума „Джон Атанасов“ в София Тех Парк.

На нея ще се проведат научно-популярни лекции, които могат да събидят интереса на всеки дори с минимален интерес към науката. Участниците са специално подбрани, така че да могат да представят сложни концепции на максимално разбираем език. TechTrends.bg е медиен партньор на конференцията.

В помощ на българските олимпийци

ScienceBricks_medals

Събитието има и друга, по-важна цел – да събере допълнителни средства за подготовката на  българските олимпийци по математика, физика, химия и информатика. Поради тази причина, всички приходи от билети на конференцията Science Bricks ще отидат в дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). Средствата ще се използват за подготовка и други дейности на младите състезатели по различни предмети.

СООПН има отбори по математика, физика, химия, астрономия, лингвистика, астрономия и астрофизика, биология и информатика. Всяка година, младите участници се завръщат с десетки медали от различни олимпиади от целия свят.

Билетите са на стойност от 15 лева, като за ученици и студенти те са по 10 лева. За желаещите да дарят повече средства за българските олимпийци има и специални дарителски билети по 30 и 50 лева. Можете да закупите своя пропуск ТУК.

Лекторите


ScienceBricks_nikola

Първият лектор е Никола Каравасилев, който е учител Izzi Science for Kids и води школи в ПЧМГ на теми астрономия, физика и астрофизика. Негови ученици редовно участват в българските олимпийски отбори по тези предмети и са печелили не един или два медала. Лекцията му на Science Bricks ще е на тема за (Не)спокойната Вселена и как оставаме с впечатлението, че тя е статична и нищо в нея не се променя, но всъщност това е доста измамно чувство, породено от кратката продължителност на човешкия живот. Как се отразяват промените във Вселената върху нас и на други въпроси, ще отговори Каравасилев.

ScienceBricks_nasko

Наско Стаменов е вторият лектор, като ще разкаже за предизвикателствата на учените в създаването на правилните материали за космическото пътешествие и след това в събирането и анализирането на химичните елементи, с които се сблъскваме след това. Той е учител в столичната НПМГ и Izzi Science for Kids.

ScienceBricks_asparuh

Третият лектор е доцент Аспарух Камбуров, който е бил на 30-дневна експедиция в Антарктика на остров Ливингстън в българската изследователска база там. На Science Bricks той ще ни разкаже какво постигат нашите учени на Ледения континент и в какво се изразява тяхната работа.

ScienceBricks_denkov

Професор Николай Денков ще се опита да разбули мистерията на първата биологична клетка – LUCA. От нея тръгва живота на Земята, но нейната история може би е заровена преди появата на нашата планета и дори на Слънчевата ни система. Николай Денков е професор по физикохимия, доктор на науките в Софийски университет, член-кореспондент към БАН в секция „Химически науки“.

    Свързани статии

    Back to top button