IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Новият суперкомпютър на България

България е на финалната права да разполага с един от най-модерните суперкомпютри в света. Компанията-производител Atos обяви, че това ще постави страната ни на картата сред глобалните технологични лидери. София има традиции в областта, като това ще е поредния суперкомпютър, с който ще разполагаме. Както и втори, който ще работи в момента.

Този тип машини могат да изиграят важна роля в определени сектори, както в публичния, така и в частния сектор. Новият суперкомпютър на Atos ще бъде част от високоизчислителната мрежа, която Европейския съюз е на път да изгради. Идеята е ресурсите на тези системи да могат да се използват от всички граждани и бизнес на Стария континент.

Всичко това поставя няколко въпроса – защо тази европейска инвестиция в България е толкова важна, какви са нейните възможности и перспективи за развитие. Както и какво може да донесе тя на местния бизнес.

Бижуто на Atos

atos-supercomputer-sofia-tech-park

Суперкомпютърът е разработен от френската технологична компания Atos. Тя има богата история в създаването, изграждането и изпълнението на големи IT проекти. Включително и в България. В случая, той е базиран на собствената на Atos архитектура BullSequana XH2000, която се смята не само за изключително модерна, но и с доста големи възможности.

По думите на френската компания, новата машина ще е най-мощната в Източна Европа към момента. Тя ще може да работи с 4.44 петафлопа или 4.44 млн. изчисления в секунда. Сглобяването на суперкомпютъра беше завършено на 11 май в София Тех Парк. По думите на председателя на институцията Петър Статев, работата по него е приключена по-рано от крайната дата.


petar-statev-sofia-tech-park-quote„Впечатлен съм от професионализма на екипа на Atos, които завършиха машината преди по-рано от планираното“ Петър Статев, София Тех Парк


„Впечатлен съм от професионализма на екипа на Atos, които завършиха машината преди по-рано от планираното“, коментира Статев. Самият суперкомпютър ще започне официално работа през юли тази година.

Той струва 11.5 млн. евро, като инвестицията е разпределена между две дружества. Едното е българското PetaSC Bulgaria, в което водещ акционер е София Тех Парк. Другото е европейското EuroHPC JU. Ресурсите и възможностите за суперкомпютъра ще се разпределят между двата партньора.

Европейска супермрежа

EuroHPC-Supercomputers-EU

Архитектурата BullSequana XH2000 също е важен компонент, защото освен, че допринася за възможности на суперкомпютъра да се комбинира с други такива в рамките на новата програма на ЕС – EuroHPC. Концепцията е да се изгради мрежа от подобни машини, които да са на разположение за всички правителства, бизнеси и граждани на Стария континент.

В рамките на EuroHPC влизат общо осем суперкомпютъра. Пет от тях са изградени или са в процес на изграждане от Atos по архитектурата BullSequana XH2000. Освен българската машина, такива са поръчани от Люксембург, Словения, Чехия и Португалия. Останалите три са вече съществуващи машини във Финландия, Италия и Испания.

Брюксел иска да разполага с достатъчно изчислителна мощ, която да предоставя за различни цели – публичен и частен сектор, научни изследвания, изкуствен интелект и др. Инициативата стартира през 2018 г., а година по-късно, са определени държавите, които ще влязат в тази мрежа и е определен доставчика на машините в лицето на Atos.

Приложения и предимства

atos-supercomputer-2

Възможностите и приложенията на суперкомпютрите са много. Те могат да се използват за създаването на изключителни сложни модели и сценарии. Например, какви може да са сценариите за разпространение на коронавирус в страната. За създаването на ваксините за COVID-19 също са играли роля суперкомпютрите или подобни големи клъстъри със значителна изчислителна мощ.

Това са само два от примерните възможности, които включват голям масив от данни, който трябва да се обработи за изключително кратък срок. По-прецизни предсказвания за промените в климата, евентуално за природни бедствия, създаването на нови лекарства или да се ползват за основи за платформи за изкуствен интелект.

Приложенията са безброй, както за държавните институции, така и за научните или за частния сектор. Предимството на публичните суперкомпютри е, че те могат да бъдат предоставени на по-достъпна цена и условия, отколкото техните частни аналози. Много от компаниите, които предлагат подобни услуги, обикновено изискват големи обеми от продажби и могат да бъдат скъпи за по-обществено ориентирани дружества.

Именно затова, новият суперкомпютър се намира в София Тех Парк, като той трябва да бъде достъпен, както за българските институции, така и потенциално за IT екосистемата в страната.

Българските традиции при суперкомпютрите

IBM_Blue_Gene_P_supercomputer

Първият суперкомпютър в България е изграден през 2008 г. от IBM и е модел Blue Gene. Той е първия в света, който достига скорост на изчисленията от 1 петафлоп. В страната ни се оперира от Българската академия на науките в специализирания Национален център за суперкомпютърни приложения. До края на ноември 2009 г. влиза в Top 500 на този тип машини в света.

През 2015 г. Blue Gene е изключен, след като остарява морално. В същата година е заменен от разработения по поръчка на БАН суперкомпютър „Авитохол“. Използва се платформа на Hewlett-Packard, като той е активен и в момента.

Към него добавяме два клъстъра от компютри, които не влизат в категорията на своите „супер“ събратя, но се доближават като функционалности. Това са клъстърът Nestum в София Тех Парк и технологичната лаборатория на Hewlett-Packard Enterprise в столичния „Бизнес парк“ в Младост.

Към цялата тази изчислителна мощ от юли месец ще добавим и новата машина на Atos.

Свързани статии

Back to top button