IT БИЗНЕСНОВИНИ

DXC Technology достигна 3 500 души в България

Технологичната компания DXC Technology вече разполага с 3 500 служители в България, като плановете са в рамките на тази година наетите на работа се очаква да достигнат 250 души. Глобалният център за услуги, който оперира в страната ще продължи да се развива и очакванията на ръководството са да продължат да търсят квалифицирани IT кадри, както и да развиват вътрешно своите.

Българското звено на DXC Technology поема два нови клиента, за които единствено се съобщава, че са голям автомобилен производител и банка. Новите попълнения през тази година са насочени в изграждането на голям екип от около 250 души, който да ги обслужва. По думите на Камен Добрев, директор „Глобален център за услуги“ на DXC Technology вече 200 от тях са наети в рамките на шест месеца, като компанията продължава да попълва редиците.

Бъдещите разширения

KamenDobrev dxc technology 2

За 2019 г. плановете на разширяването на компанията са за 250 души, но амбицията на Добрев е да може да се достигне до удвояване на персонала в средно до дългосрочен план. Тоест от 3 500 души, те да набъбнат до 7 000 в рамките на четири години. В момента, ако се броят различните поддоставчици, с които DXC Technology си партнира дългосрочно, както и българското звено на Luxoft (придобито на глобално ниво), хората, които работят по нейни проекти достигат 4 500 души.

Бъдещето разширяване се очаква да продължи с подобни и дори по-добри темпове. Причината е в наличието на добри специалисти в страната, качеството на свършената работа, както и сравнително ниските оперативни разходи. Камен Добрев не се притеснява от негативен ефект от потенциална нова световна икономическа рецесия. Това се дължи на факта, че DXC Technology извършва ключови дейности за доста големи корпоративни клиенти, които освен, че са част от дигиталната им трансформация, са и подсигурени от дългосрочни договори.

Да се справиш с недостига

Компанията не се притеснява (или поне не видимо) от недостига на IT кадри в страната. DXC Technology обяви, че разчита доста силно на собствени вътрешни обучения. Близо 870 от служителите на дружеството са преминали през фирмените курсове за подготовка и повишаване на уменията само през 2019 г, за което се инвестирани 700 хил. лева.


kamen-dobrev-dxc-tech-quote„Над 870 от служителите на DXC Technology са преминали професионални обучения от началото на 2019 г., като са инвестирани близо 700 хил. лева“Камен Добрев, DXC Technology


„Ценност номер едно за DXC Technology у нас е грижата за служителите – над 870 от тях са преминали професионални обучения от началото на 2019 г., като за това са отделени 46,750 часа и са инвестирани близо 700 хил. лева“, коментира Камен Добрев.

От DXC Technology допълниха, че работят доста добре със Софийския и Техническия университети в столицата. Засега не разчитат на външни IT академии, като предпочитат сами да си организират обученията. Понякога взимат хора, без никакъв опит или дори незавършили своята професионална подготовка, като квалификацията си те я повишават чрез споменатите вътрешни курсове. Добрев подчерта, че над 250 души от служителите в момента са под 25 години.

Бъдещето на Luxoft

DXC and luxoft deal

Базираната в Швейцария, но основаната в Русия IT компания Luxoft имаше амбициозни цели при навлизането си в България. Тя искаше да достигне мащабите на DXC Technology, но засега разполага с едва около 250 души в своя офис в страната. В крайна сметка Luxoft беше придобита на глобално ниво от DXC Technology.

Засега двете компании ще оперират като отделни дружества. Стратегическите планове са Luxoft да запази сравнителна автономност, но да работи по съвместни проекти с DXC Technology. Което означава, че поне в близко бъдеще няма да очакваме двете фирми да се слеят в България. Според DXC Technology те вече работят по общи проекти, като Luxoft има едно голямо и доста изненадващо предимство. Тъй като тяхното българско звено е по-малко, те са доста по-гъвкави в изпълнението на задачите. Което допълва двете компании при работата им с клиенти.

Автономни автомобили и морето от данни

autonomous-driving-bmw-sensors

DXC Technology в България оперира в шест от деветте области, които предлага технологичното дружество на глобално ниво. Това са индустриален софтуер и услуги, работа с големи масиви от данни и анализи, приложни услуги, сигурност, облачни платформи и работни приложения и мобилност. По отношение на секторите за които се работи се покрива почти основно портфолио, като здравеопазване, застраховане, банки, транспорт, авиостроене, производство, автомобилен, енергиен, ритейл и много други.

Компанията смята няколко сфери за много перспективни за бъдеще – това са автоматизацията на работните процеси, големите масиви от данни и автономните автомобили. Последното е голям акцент в новите проекти. По информация на TechTrends, големият автомобилен концерн, с който са подписали DXC Technology е BMW. Задачата на български екип е да събира, съхранява и анализира данните, които генерират безпилотните коли. Според компанията, само един такъв автомобил събира около 4GB информация всяка минута.

DXC Technology ще използва данните за развиването на различни функционалности на автономните коли.

Свързани статии

Back to top button