IT БИЗНЕСНОВИНИ

Сливането между Luxoft и DXC Technology може да създаде нов IT гигант в България

В началото на седмицата беше обявена сливането между Luxoft и DXC Technology, като сделката се оценява на около 2 млрд. долара. Тя може да промени напълно IT бизнеса в България, защото и двете дружества имат големи звена в страната. При обединяване и ако се запази капацитетите на двете фирми ще доведе до създаването на истински IT гигант на родна почва с повече от 3 000 души персонал.

Кои са Luxoft и DXC

Luxoft стъпи на българския пазар в началото на 2014 г. и в рамките на три години нейните служители достигнаха 260 души. Това беше доста под първоначалните планове на компанията, която искаше в местното звено да развие персонал от близо 500 IT специалисти. Причината, за свиване на намеренията се крие в недостига на софтуерни кадри, както и в силната конкуренция между технологичните компании, когато става дума за подготвени експерти.

Самата Luxoft е създадена в средата на 90-те години на миналия век в Русия. През годините, дружеството се развива на международните пазари, като разработва разнообразни софтуерни решения и продукти по поръчка (обикновено за различни индустриални гиганти). С времето, компанията мести централата си в Швейцария и впоследствие прави първично-публично предлагане на фондовата борса в Ню Йорк.

Историята на DXC е малко по-сложна. Компанията е крайният продукт вследствие на сливането между Computer Sciences Corporation (CSC), Electronic Data Systems (EDS) и корпоративното звено на Hewlett-Packard Enterprise (HPE), което се осъществи през 2017 г. След финализирането на сделката е създадена компанията DXC Technology. Първото и третото дружество имаха операции в България преди тази сделка. HPE стои зад аутсорсинг центъра „Хюлет-Пакард Глоубъл Деливери България Сентър“ (преименувано на „Ентерпрайз Сървисис България“) с персонал от 1200 души към края на 2017 г. CSC разполага (под името DXC) по същото време около 512 души. Служителите на двете фирми в страната към края на 2018 г. най-вероятно са доста повече.

Обединение или преструктуриране

С което сделката между Luxoft и DXC ще обхване около или над 3 000 души в България. Транзакцията тепърва ще трябва да преминава през одобрението на мажоритарните акционери на Luxoft, както и да получи зелена светлина от регулаторите. Очаква се да бъде финализирана през юни тази година. Поради тази причина, все още не се знае точно как ще бъдат засегнати българските операции, както и кога може да се очаква някакво преструктуриране на местните дружества.

Добрата новина е, че в официалното прессъобщение на DXC относно сделката се посочва, че Luxoft ще запази своята идентичност в рамките на купувача и ще продължи да бъде ръководен от досегашния главен изпълнителен директор Димитрий Лошчин. Технологичният гигант споменава, че компанията с руски корени разполага с голямо количество висококвалифицирани IT експерти, както и с много силни практики по търсене и наемане на нови кадри. Сливането на двете компании позволява както предоставянето на максимално пълни софтуерни услуги и продукти, така и географско разширяване на обслужваните клиенти.

Изгледът е за момента, двете компании повече да се допълват, отколкото да се застъпват в дейността си.

„Luxoft и DXC се допълват значително, както и двете компании споделят единна визия за развитието си в рамките на дигиталната трансформация“, коментира Майк Лоури, главен изпълнителен директор и председател на борда на DXC Technology, цитиран в прессъобщението публикувано от двете компании.

„Сливането с DXC ще разшири значително мащаба, ресурсите и пазарното присъствие, което ще ни позволи да реализираме по-бързо нашата бизнес визия“, коментира Димитрий Лошчин.

В коментар за „Капитал“, изпълнителният директор на „Луксофт България“ Алексей Рубцов не даде повече подробности от вече обявената публична информация. Единствено уточни, че за момента не са планирани преструктурирания. Предвид, че сделката ще бъде финализирана до средата на годината, дори и да има такива, е малко вероятно да се случат до края на 2019 г.

Във всички случаи, сделката между двете компании и запазването на позициите им в страната ще създаде истински гигант на българския IT пазар.

Свързани статии

Back to top button