НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Централните банки по света се прицелват в криптовалутата Libra на Facebook

Facebook и инициираната от нея криптовалута Libra ще бъдат подложени на задълбочено изследване и запитване от страна на 26 централни банки. Инициативата и домакин на предстоящата среща е Европейската централна банка (ЕЦБ). По информация на Financial Times, тя ще се проведе в понеделник в Базел, Швейцария. На нея трябва да присъстват освен представители на ЕЦБ, така и на Федералния резерв на САЩ, Bank of England и други ключови институции.

Основната тема е регулацията на криптовалутата Libra, която вдигна на крак повечето световни централни банки. Тя има потенциал да постигне световни мащаби и дори може да се окаже заплаха за традиционните валути и настоящата монетарна система.

Обединени усилия

euro-sculpture-ecb

Според FT, европейските банки, включително и ЕЦБ, подготвят крути изисквания, на които трябва да отговори новата дигитална валута и система за разплащане, за да може да бъде достъпна в Европа. Европейските финансови министри при своя среща в Хелзинки изразиха сериозни опасения относно Libra, като подобни страхове има и при политиците в САЩ. Настроенията и от двете страни на Атлантическия океан са в посока стриктното регулиране на новата криптовалута, която е инициирана от Facebook.

Френският финансов министър вече заклейми публично новата криптовалута, като обяви, че тя може да „подкопае монетарния суверенитет“ на страната, ако не бъде контролирана по подходящ начин. Той дори предложи тя да бъде забранена на паневропейско ниво. САЩ също обявиха, че трябва да има регулации за Libra, след като и те видяха заплаха за щатския долар и потенциала да му бъде отнет статута на световна резервна валута.

Срещата в Базел е сигнал за действие на почти глобално ниво в посока регулиране на новата криптовалута. По време на нея, представители на Libra Association ще трябва да отговарят на въпроси свързани с ефектите, които тя може да допринесе. След нея ще бъде изготвен доклад, който ще бъде разгледан на предстоящата среща на най-големите световни икономики (т.нар. формат Г7) през октомври.

Острата реакция на Франция е доста показателна за настроенията на водещите държави, поради факта, че Париж държи ротационното председателство на Г7.

С широко отворени очи

Libra-association

За момента представителите на неправителствената организация, която стои зад Libra обявиха неколкократно, че са готови да отговорят на всякакъв тип регулации и мерки, които финансовите институции по света изискат от тях. Libra Association е базирана в Швейцария и нейни членове освен Facebook са още големи имена в различни области, като PayPal, eBay, Mastercard, Visa, Uber, Lyft, Spotify и други.

Libra позволява осъществяването на дигитални разплащания, като се използват част от технологиите наложени от криптовалутите. За разлика от последните, тя ще бъде обезпечена с истински пари и ще бъде централизирано контролирана от споменатата неправителствена организация.

Свързани статии

Back to top button