НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Регулаторите на ЕС разследват новата криптовалута Libra

Libra е може би единствената криптовалута, която има шанс да преобърне глобалната финансова система, за разлика от останалите. Поради тази причина, не е изненада, че тя привлича вниманието на почти всички основни регулатори по света. При това още преди да бъде официално пусната в обръщение. След като САЩ започнаха да разглеждат нейните елементи под лупа и настояха тя да изпълнява стриктно регулациите на страната, поглед към нея отправи и Европейския съюз.

Регулаторите в Брюксел са започнали разследване дали Libra не нарушава антимонополното законодателство на Съюза. Това обяви Европейската комисия (ЕК) в отговор на въпроси отправени от Bloomberg.

Различният ъгъл

eu-commission-1920

За разлика от САЩ, които се опасяват, че Libra може да подкопае доверието към щатския долар и ползването му като основна резервна валута по света, Европа поглежда ситуацията от друг ъгъл. ЕК се опасява, че цялата структура и функциониране на Libra и нейната разплащателна система може да не позволи съществуването на други конкуренти.

Според бюрократите от Брюксел. Новата криптовалута може да създаде потенциални за навлизането на други подобни играчи. Това става благодарение на огромното споделяне и използване на потребителска информация в новата платформа. За момента разследването на ЕК е в много ранен етап и е на фаза събиране на информация.

То е част от по-мащабно изследване за злоупотреба с монополно положение от страна на Facebook (инициаторите на Libra) от страна на ЕС. Фокус на разследването в този случай е доминиращото влияние на технологичния гигант при социалните мрежи и мобилните приложения за чат и споделяне на снимки. Опасенията на европейските регулатори са, че Facebook използва тази позиция, за да неутрализира потенциални конкуренти.

Световен обхват

Libra-association

Криптовалутата Libra е проект иницииран и до голяма степен развит от Facebook. Социалната мрежа не иска директно да се асоциира с него, като прехвърля отговорността към базирана в Швейцария неправителствена организация създадена с цел да я контролира. Първите членове на новата асоциация Libra съставляват някои от най-мощните глобални финансови, технологични и инвеститорски компании, като Mastercard, Visa, eBay, PayPal, Uber, Lyft и др.

В комбинация с Facebook заедно те могат да създадат масивна платежна екосистема, която да е базирана на новата криптовалута. Така, в един момент може да се окаже, че голяма част, ако не и всички онлайн трансакции да се осъществяват с нея, а не с традиционните валути.

Тези възможности накараха регулаторите по света да се замислят и ако досегашните криптовалути се ползваха основно от ентусиасти, спекуланти или за пазаруване в тъмните дебри на глобалната мрежа, то Libra има шанса да промени целия финансов пейзаж. От асоциацията и Facebook обявиха по време на изслушванията пред Конгреса и Сената на САЩ (Долната и Горна камара на парламента съответно), че са готови да отговорят на изискванията на всички регулатори. Което може да се окаже доста трудно начинание.

Криптовалута под въпрос

Проверка криптовалути

В същия момент, експертите по криптовалути заклеймиха Libra, като я обявиха за технологично и концептуално несъвършена. Това се дължи на няколко фактора. Първият е, че Libra не е напълно децентрализирана, каквото е кредото на повечето криптовалути, включително и на Bitcoin. Контролът ѝ е в ръцете на асоциацията, която има за цел да събира все повече и повече компании, които искат да участват в новото разплащателно средство.

Вторият фактор е, че криптовалутата освен това се обезпечава с реални активи, нещо, което не се прави с останалите. Това намалява риска за крайните потребители и елиминира силно спекулативния елемент.

Третият фактор е самата технология, в която блокчейн елементът е намален драстично (ако не и напълно липсващ), вследствие на централизирането ѝ.

Освен тези разлики спрямо традиционните криптовалути, друга причина за острата критика е, възможността, че при успешната реализация на Libra, тя ще може да елиминира голямо количество (ако не и всички) останали подобни инструменти. Това няма да стане веднага, постепенно. Макар и да е хипотетичен сценарий, има големи шансове да се сбъдне. И да подмени ценностите и концепцията на криптовалутите, изградени със създаването на Bitcoin.

Свързани статии

Back to top button