PLAYАНАЛИЗИ

Marvel Фаза 4 – пълнеж за Disney+

Вселената на супергероите забавя оборотите през следващите две години, което може да разстрои феновете

Темата накратко
  • - Новата Фаза 4 на Marvel включва само пет филма
  • - Залага се на много сериали за уплътняване на стрийминг платформата Disney+
  • - Ще има или Фаза 5 или допълване на обявените за следващите две години ленти
  • - Засилват се опасенията за забавяне на темпото и засилване на политкоректните теми
  • - Високите очаквания след "Отмъстителите: Краят" могат да доведат до отлив на зрители
Вселената от супергерои на Marvel, позната като MCU, забавляваше милиони хора по света през последните 11 години. Вече, 23 филма и няколко нови финансови рекорда по-късно, стигаме до ситуация, в която се дърпа ръчната спирачка. По време на конференцията Comic Con в Сан Диего, Marvel повдигна завесата над следващата Фаза 4 на MCU, която трябва да продължи историята след епичният ѝ завършек с „Отмъстителите: Краят“.

Филмите, които ще последват обаче, не предизвикват този огромен фурор, който феновете очакваха. По-малко филми спрямо предходните фази, само две години период на пускане и сериали, много сериали. Обявените заглавия също повдигат доста въпроси, въпреки, че повечето от тях бяха очаквани. Няколко ленти, за които се знае, че са в продукция, отсъстваха. Като цяло, списъкът с Marvel Фаза 4 отсъства заглавие, което да има потенциала да се превърне в истински блокбъстър, който да чупи рекорди.

От показаното дотук, може да се направят няколко заключения. Първо, че Marvel забавят значително динамиката на историите и вървят към постепенно рестартиране на сюжетите. Второ, Фаза 4 изглежда като преходна, такава, която само ще запълни времето до финализирането на новия план, който Disney се опитват да формира за своята вселена от супергерои. Особено след приключването на сделката с Fox и връщането на правата върху редица персонажи, които Marvel беше отдал през годините. Все по-очевидно е липсата на завършен план за бъдещето развитие на вселената от супергерои.

Marvel-Phase4

Последното заключение е, че цялото ново съдържание от Фаза 4 е повече ориентирано като запълване на новата стрийминг услуга Disney+, която ще стартира през есента на 2019 г. Затова и за първи път имаме толкова много обявени сериали, като част от филмовата фаза. Досега, подобни поредици се водеха отделно от холивудските Marvel Фази. Новата реалност е, че те ще бъдат пряко обвързани, защото накрая всичко ще бъде ексклузивно достъпно в Disney+.

От тях може да извадим няколко хипотези за бъдещето на Marvel. Тя е свързана с нов подход при разработването на отделните фази. Или Marvel ги прави с по-малко на брой филми или планира да разшири Фаза 4, когато завърши напълно плана си за развитието на франчайза.

За да аргументираме тези заключения, ще разгледаме, какво обяви и какво не Marvel във Фаза 4.

Само пет филма

black_widow_15_cast

В Сан Диего бяха показани едва пет филма, с по един по-малко, отколкото Фаза 1 и 2 и повече от два пъти по-малко спрямо последната Фаза 3. От самите заглавия също няма едно, което да се каже, че ще бъде мегахит, каквато се оказа поредицата „Отмъстителите“. Всички ленти загатват за самостоятелно развитие и истории на отделни герои. Липсва такова, което потенциално да обедини много любими персонажи, както направи „Отмъстителите“.

„Черната вдовица“ (2020 г.)

blackwidow_logo

„Черната вдовица“ открива Marvel Фаза 4 през 2020 г., като филмът е в доста напреднал стадий и ще бъде по кината от 1 май догодина. Това беше и единствената лента с по-дълъг трейлър в Сан Диего.

Това ще е дългоочаквания и спрягана предистория на Наташа Романов, позната като Черната вдовица. Скарлет Йохансон отново влиза в ролята, като най-вероятно това ще е последното ѝ участие в MCU, след като нейния персонаж беше убит в „Отмъстителите: Краят“.

Независимо, колко харесвана е Черната вдовица, показаното от трейлъра за съжаление кореспондира доста с голяма част от визията, стилистиката и дори части от историята на поредицата „Джон Уик“, след доста разкрития в третия филм, който излезе тази пролет. Винаги остава възможността е това да е търсен ефект.

Във всички случаи, „Черната вдовица“ се очертава, като отлаганата с години предистория на Наташа Романов. Което може да направи филма без никакво значение за развитието на MCU, предвид съдбата на персонажа към момента. Така, лентата има голям шанс да се превърне в това, което „Соло“ беше за „Междузвездни войни“ – красива история, която, можеше и да не бъде екранизирана.

„Вечните“ (The Eternals – 2020 г.)

eternals_logo

Новото попълнение, за което се спекулира от близо петилетка, са „Вечните“ (The Eternals). Филмът ще разкаже за почти безсмъртни хора, които са създадени вследствие на генетични манипулации от вселенска раса, позната като Celestials. Актьорският състав е повече от впечатляващ, като включва Анделина Джоли, Салма Хайек („Десперадо“, „Този див, див Запад“) и Ричард Мадън („Игра на тронове“, „Рокетмен“).

Това не означава автоматично, че може да бъде голям хит. Исторически филмите на Marvel, които включват герои с почти божествени сили, не се представят силно. От трите филма за Тор, едва последният успя да спечели сърцата и портфейлите на публиката. „Капитан Марвел“ беше финансово успешен, но реакцията на феновете беше доста негативна. Той продължава да е с най-нисък зрителски рейтинг в цялата MCU. Това беше причината, героинята Капитан Марвел да има доста по-малко екранно присъствие в „Отмъстителите: Краят“.

„Вечните“ има потенциал да положи основните на редица нови персонажи, но надали ще се превърне в суперхит, каквито бяха филмите от „Отмъстителите“.

„Шанг-Чи и Легендата за Десетте пръстена“ (2021 г.)

shangchi_logo

Вторият филм, който има за цел да вкара нови положителни герои и свежа кръв в MCU, това е „Шанг-Чи и Легендата за Десетте пръстена“. В комиксите Шанг-Чи е първият азиатец супергерой на Marvel, което определено ще направи лентата привлекателна в тази част на света. По принцип, Китай е много силен пазар за супергероите на Disney и подобна продукция беше въпрос на време да се появи.

„Шанг-Чи и Легендата за Десетте пръстена“ има потенциал да понесе цялата Marvel Фаза 4 на гърба си, не само заради новия си положителен герой. Филмът ще постави втори опит за вкарване на Мандарина в MCU. Този, емблематичен злодей беше представен в „Железния човек 3“, но по доста, противоречив начин. В стремеж да се преобърнат очакваният на зрителите, вместо мистериозен и всесилен зъл гений, Мандаринът се оказа просто актьор, който е нает от истинския антагонист в „Железния човек 3“. Което остави доста горчив привкус в устата на доста фенове. Включително и пишещия тези редове.

Реализацията на Мандарина и на самия нов супергерой реално ще определят дали „Шанг-Чи и Легендата за Десетте пръстена“ ще бъде успешен или дали ще бъде разпънат от феновете. При добра реализация, тази продукция може да избута финансово цялата Фаза 4.

„Доктор Стрейндж и Мултивселената на лудостта“ (2021 г.)

doctorstrange_logo

Останалите два филма от Marvel Фаза 4 отново ще включват познати герои. Доктро Стрейндж се завръща и както е видно от заглавието най-вероятно ще ни даде малко повече обяснение и яснота около концепцията за Мултивселените. Те бяха само загатнати по време на „Отмъстителите: Краят“ и предизвикаха много въпроси и появата на редица парадокси с цялото пътуване във времето, около което се развиваше действието на най-касовия филм на Marvel до момента.

Доктор Стрейндж не е от най-любимите герои, но е достатъчно разпознаваем, че да предизвика интереса на феновете.

„Тор: Любов и гръм“ (2021 г.)

thorlovethunder_logo

„Отмъстителите: Краят“ може да се запомни освен със сбогуването ни с Капитан Америка и Железния човек, но и с пропадането на Тор. Богът на гръмотевиците беше се превърнал в дебел алкохолик, който играе Fortnite. Тази трансформация раздели феновете, за една част това беше свежа и забавна интерпретация на любимия им герой, за други – гавра с него.

Ако сте от вторите, то най-вероятно след „Тор: Любов и гръм“ ще захвърлите окончателно филмите на Marvel. Защото следващата фаза на трансформацията на Тор е ролята да бъде поета от… Натали Портман. Не напълно, самият Крис Хемсуърт се завръща като Бога на гръмотевиците, но неговата бивша и явно бъдеща жена Джейн Фостър ще поеме чука Мьолнир като „Могъщата Тор“.

От цялата работа ще спечели единствено Натали Портман, която след провала на първите два филма от поредицата за Тор обяви, че не иска да продължи работа в MCU. Успехът на цялата вселена, както и участието на Портман в доста слаби продукции през последните години, са я разубедили.

Дамска версия на Тор не е нещото, за което феновете на Marvel тръпнат от очакване, но именно този филм ще затвори Фаза 4. Поне според настоящия план. Само да припомним, че комиксите с женски вариант на Тор приключиха катастрофално като финансов резултат и е много вероятно да видим повторение на ситуацията и на голям екран.

Цяла плеяда сериали

loki_logo

До голяма степен, фокусът на Marvel през следващите две години няма да бъде толкова по посока пълнометражните филми, а към сериалите. Целта е да се напълни с ексклузивно съдържание предстоящата стрийминг платформа Disney+.

Затова в Marvel Фаза 4 имаме цели пет обявени поредици с епизодичен характер. Четири от тях са насочени към вече съществуващи и утвърдени герои, като Ястребово око (Hawkeye), Локи, Уанда и Вижън, както и Сокола и Зимния войник. Петият сериал What If…? има интересна концепция, която ще изследва какво би се случило ако някои действия в досегашната история на MCU се разиграят по различен начин.

Marvel има дълга история с подобни ТВ поредици, която не е толкова бляскава, колкото филмите. Идеята е сега, да се вземат готови и утвърдени герои, които да се пренесат на малкия екран и в стрийминг платформата Disney+. Никой от тях не е особен любимец на публиката. Единственото изключение е Локи, който си спечели симпатиите след първия филм по „Отмъстителите“. Няма да е изненада, ако това бъде най-успешната поредица от петте обявени.

Новият фокус по сериалите обяснява донякъде защо е толкова постна откъм съдържание Marvel Фаза 4. Разработването на пет сериала, които да бъдат достатъчно класни и интересни изисква доста ресурси, включително и креативни такива.

През две години

eternals_28_cast_0

От обявената Marvel Фаза 4 отсъстват няколко ключови заглавия, за които се знаеше неофициално, че са различен етап на разработване. Това са „Пазителите на галактиката 3“, „Черната пантера 2“ и „Капитан Марвел 2“. Като поредици и герои, първите две имат доста по-голям потенциал да привлекат феновете в киносалоните отколкото обявените за Фаза 4 заглавия.

Очевидно, те са оставени за следващата Фаза 5. За нея беше загатнато по време на Comic Con-а в Сан Диего, като че в общи линии е дори планирана. Marvel и Disney са решили да скъсят за момента фазите, като брой филми и като времеви период. Програмата за Фаза 4 е за две години и явно заглавията, които не са попаднали в тази рамка са останали за следващия етап.

„Пазителите на галактиката 3“ се изправиха пред различни проблеми свързани с продукцията, които забавиха лентата. Забавянето на „Пазителите на галактиката 3“ ги поставя извън тази времева рамка от две години и затова най-вероятно са изключени от нея. Подобна е съдбата на „Черната пантера 2“ и „Капитан Марвел 2“. Тяхната разработка беше потвърдена официално в Сан Диего, въпреки, че на сцена не бяха показани детайли.

blade_logo

Потенциалната Фаза 5 ще включва поне още два проекта. Първият е завръщането на „Фантастичната четворка“ в Marvel, което става възможно след сливането на Disney с Fox. Второто студио нееднократно се опитваше да развие поредицата с тези супергерои, но резултатите бяха от лоши към ужасяващи. Тя може да се окаже много силен коз за Marvel, тъй като в комиксите има силни добри и лоши герои, като Сребърния сърфист и Галактус.

Вторият проект е „Блейд“. Популярният ловец на вампири се завръща, за добро или зло. Той е първата успешна поредица на Marvel и една от най-разпознаваемите роли на Уесли Снайпс. Новата версия може да изправи косите на старите фенове, тъй като лентите от края на 90-те години и началото на XXI век бяха кървави, с доста елементи на ужаси. Предвид, стерилния и детски подход на Marvel, това може да доведе до доста „осакатена“ интерпретация на Блейд. Добрата новина е, че в ролята на ловеца на вампири влиза Махершала Али.

Политкоректни опасения

thor_2_natalie_portman

Първите големи опасения са насочени в засилващата политкоректност на Marvel. Тя беше забелязана в комиксите, където все повече се заменят традиционно мъжки с женски персонажи. Вкарват се елементи с различна сексуална ориентация и др. В това няма нищо лошо, стига да не се прави натрапващо и да не нарушава вече установените правила или елементи на съответните персонажи. Комиксите на Marvel вече страдат от подобни промени, което се отразява под формата на доста лоши финансови резултати.

Подобни сигнали има и за филмите. Най-голямата червена лампа е „Тор: Любов и гръм“, в който освен дамски Бог на гръмотевиците се очертава и друг харизматичен персонаж – Валкирия – да се разкрие, че е хомосексуална. Това, в комбинация с възможността на „безкръвен“ Блейд, може да разстрои редица фенове.

Но тези опасения, не са най-големият проблем, пред който е изправена Marvel Фаза 4.

Капанът на високите очаквания

Avengers Endgame

В момента студиото, променя напълно стратегията си. Marvel ще разчита на по-къси фази от по две години, в които освен пълнометражните филми са включени и сериалите. Ако направим равносметка, това може да означава повече съдържание, ако например беше заложено само филми, но двойно повече като количество.

Проблемът е в качеството. Сериалите изглеждат като пълнеж за Disney+, като най-големи надежди там има за „Локи“. От самите филми, няма заглавие, което да се каже, че може да се превърне в истински блокбъстър, в който сили да обединяват всички герои от дадена фаза. Каквито бяха лентите по „Отмъстителите“ – кулминация на историите на различните персонажи, максимално преплетени едни с други. Такова заглавие няма нито в Marvel Фаза 4, нито в предполагаемата за момента Фаза 5.

Разцепването на малки фази, може да означава по-лесно планиране, но и потенциално обезличаване на отделните. Както и да доведе до забавяне на динамиката на развитието на историите и съответно намаляване на интереса на зрителите. Първите две фази, намериха сравнителен баланс между количество и продължителност. Фаза 3 удвои обема съдържание, което направи и възможен огромния успех на „Отмъстителите: Краят“.

От своя страна забавяне на динамиката на историите, вече се забеляза още с финалния филм от Фаза 3 – „Спайдърмен: Далеч от дома“. Макар той да е съвместна продукция между Marvel и Sony и неговото планиране да предизвика доста главоболия за двете компании.

Marvel Cinemtic Universe Infographic Phase III

Успехът на дългата Фаза 3 вдигна летвата на очакванията на феновете до доста големи висини. Достигането им ще бъде много трудна задача, което ще засили критиката на зрителите към новите продукции на Marvel. Което може да бъде пагубно в дългосрочен план.

Сега Marvel правят напълно противоположното действие на Фаза 3 – малко филми, без истински блокбъстър сред тях. Логичното обяснение за това е невъзможността на студиото да планира хомогенна история, както беше направено през предишните години. Причината за което е, в това какво да се прави с връщането на правата на толкова много герои, след придобиването на Fox от Disney. Явно, консенсус все още няма и затова сега се обявяват краткосрочните планове, докато дългосрочните не се изяснят.

Това оставя отворена вероятността догодина или след две да има ревизия на новия етап. Което да доведе до сливане на това, което феновете в момента смятат за отделни фази. Тоест Marvel Фаза 4 да бъде съставена от 11 филма (както беше третата). Те да включват потвърдените пет, както и петте, за които се знае, че се разработват. Последният единадесети ще бъде мащабен проект в стила на „Отмъстителите“. Това бяха и първоначалните очаквания на феновете. Което да увеличи търпението им към филми, които тепърва започват нови истории, като „Вечните“ и „Шанг-Чи и Легендата за Десетте пръстена“.

Възможно е Marvel все пак да изпълнят докрай намеренията за кратки фази. Тогава има голяма вероятност, ако филмите не изпълнят високите в момента очаквания на феновете, последните да започнат да се отдръпнат. Което да доведе до логичния отлив на зрителски интерес към цялата вселена на Marvel.

Свързани статии

Back to top button