АНАЛИЗИТЕХНОЛОГИИ

Какво означава рекордната глоба за Facebook

Социалната мрежа трябва да плати санкция от 5 млрд. долара в САЩ, но тя може да се окаже по-малкото зло за нея

Facebook получи рекордна глоба от Федералната комисия по търговията (FTC) на стойност 5 млрд. долара. Причината е в нарушаването на правото за неприкосновеност на личните данни в САЩ и най-вече покрай случая с Cambridge Analytica. Подобна санкция би се отразила доста негативно на която и да е щатска компания. Случаят с Facebook изглежда не е такъв. След обявяването на размера на глобата, противно на всякаква нормална логика, акциите на технологичния гигант поскъпнаха от 201 на 204 долара в петък.

Ситуацията около най-голямата социална мрежа в света не е обикновена, което се демонстрира перфектно не само с обстоятелствата около санкцията, но трябва да се вземе предвид доста по-широк контекст.

Относителният размер на санкцията

Seal_of_the_United_States_Federal_Trade_Commission

Пет милиарда долара звучи внушително, но реално е това ще е само фрагмент от приходите и дори печалбата на Facebook. През 2018 г. социалната мрежа отчита общо приходи от 55.8 млрд. долара, от които 22.1 млрд. долара са нетна печалба. Компанията е в непрекъснат растеж на годишна база през последните близо две години. За първото тримесечие на 2019 г., Facebook отчита приходи от 15 млрд. долара и 3.3 млрд. печалба.

С други думи, глобата от 5 млрд. долара се равнява на приходите генерирани в рамките на месец работа на социалната мрежа. Отделно, през пролетта Facebook беше предвидила резерв от 3 млрд. долара, които да плати в случай на санкция от FTC. С което компанията показва подготовката си за подобен развой, което допълнително ще смекчи финансовия удар върху нея през следващите месеци.


Facebook предвиди резерв от 3 млрд. долара през пролетта за предстоящата глоба


Медиите също малко преекспонираха думата „рекордна“, когато описваха санкцията. Макар глобата да е значителна като сума, тя влиза в това описание, но само в статистиката на FTC. Има други щатски институции, които са по-строги, когато стане дума за взимането на подобни мерки.

Ени от най-големите глоби налагани от правителството на САЩ идват по линия на Министерството на правосъдието (DoJ). През 2010 г. то налага санкция в размер на 20.8 млрд. долара на BP след петролния разлив в Мексиканския залив. Отделно, като добавим различните компенсации, които компанията трябваше да плати, сумата надхвърля 65 млрд. долара.


Санкцията от 5 млрд. долара е нищо в сравнение с парите, които изплати BP за петролния разлив в Мексиканския залив например


Списъкът с внушителни глоби на правителството на САЩ включва още санкцията от 16.6 млрд. долара на Bank of America през 2014 г. и две години по-късно тази от 14.7 млрд. долара на Volkswagen, покрай скандала с манипулираните тестове на дизеловите си автомобили.

На фона на изброените, сумата, която Facebook трябва да плати, направо бледнее.

Завишени очаквания

Марк Зукърбърг

Има и друг аспект, поради големия размер на скандала с Cambridge Analytica и сериозните му политически измерения, прогнозите бяха, че щатските регулатори ще бъдат доста по-строги. Реакциите в САЩ определено са в посока, че на Facebook им се „разминава прекалено леко“.

Все пак социалната мрежа беше разпъната на обществения кръст зад Океана в рамките на две години, демонизирана, докато основателят ѝ Марк Зукърбърг обикаляше институциите да дава публични обяснения за случилото се. Скандалът се пренесе и на Стария континент, като последваха изслушвания и Европейският парламент.

Цялата тази негативност, накара Facebook напълно да преосмисли своя бизнес модел. Така от 2019 г. беше обявен завишен фокус към чат приложенията и все „по-личната“ комуникация между потребителите и компаниите. Мерките повдигат повече въпроси за данните на хората, отколкото отговарят на опасенията в тази посока. Особено, покрай обединяването на всичките чат-приложения под единна софтуерна платформа, което означава и консолидиране на информацията.

Време за регулация?

United_States_Capitol_-_west_front

Facebook може да се е разминава с по-леките последствия засега, но те могат да прокарат по-тежки предизвикателства в бъдеще.

Глобата от 5 млрд. долара идва в момент, в който различни политици по високите етажи на САЩ призовават за активно регулиране на интернет гигантите, като основният повод за това са именно скандалите около Facebook. Идеята започва да изглежда все по-привлекателна, особено след разкриване на размера на санкцията, която трябва да плати социалната мрежа.

Представители на Конгреса и Сената (Долната и Горната Камара на парламента съответно) обявиха, решението на FTC за смехотворно. Републиканецът Дейвид Чичилайн го определи за „коледен подарък“. Сенаторите са малко по-активни и крайни в оценките си. Ричард Блументал обяви, решението за „неадекватно“ и „исторически нередно“, докато Марк Уорнър директно призова, че „е време Конгресът да вземе мерки“.


elizabeth warren quote„Facebook е твърде голяма, за да бъде регулирана самостоятелно и тази глоба, която е само капка от морето от приходи доказва това”Елизабет Уорън


„Facebook генерира 5 млрд. долара печалба само за първите три месеца на тази година“, коментира сенатор Елизабет Уорън в Twitter. „Компанията е твърде голяма, за да бъде регулирана самостоятелно и тази глоба, която е само капка от морето от приходи доказва това”.

Сенатор Уорън призова за разцепването на технологичните гиганти преди няколко месеца, като обяви конкретни мерки по какви критерии това трябва да се осъществи.


elizabeth warren quote„FTC чисто и просто трябва да разцепи Facebook“Елизабет Уорън


„FTC чисто и просто трябва да разцепи Facebook“, допълни Уорън, с което затвърждава позицията си по темата и потенциално може да подсили натиска за действия в тази посока.

Това развитие на ситуацията, може да засили общественото и политическо мнение към взимането на подобни радикални действия от страна на властите на САЩ. Което няма да е добра новина не само за Facebook, но и за Amazon, Google и дори Apple.

Facebook и кучето на Павлов

libra-4284008_1920

Законодателите в САЩ в момента са се активирали за регулации по няколко направления, покрай действията на Facebook. Социалната мрежа обяви създаването на криптовалутата Libra, която може да се окаже най-масовото средство за електронни разплащания, ако се осъществи в заявените параметри.

Властите в САЩ и Европа не са много добре настроени към тази инициатива, като някои политици дори я определят за заплаха за монетарната сигурност. С което отвориха широко вратите за потенциална регулация не само на Libra, но и на останалите криптовалути.

Така, Facebook отново активира властите, които започват да реагират като кучето на Павлов с популярния експеримент със звънеца и храната. Когато социалната мрежа предприеме някакви масови планове в определена посока, те се оказват достатъчно мащабни, че да привлекат вниманието на властите.

Свързани статии

Back to top button