РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Nokia 8.1: Добрата сделка в средния клас

HMD Global вдигна марката Nokia от пепелта обратно като истински Феникс. Финландският стартъп успя да постигне това с доста прагматични решения и целенасочено прицелване в средните ценови сегменти между 500 и 800 лева. Конкуренцията там е жестока, като производителите обикновено взимат една или две характеристики на които се концентрират, докато за другите се спират на компромисни варианти.

В случая с Nokia 8.1 ситуацията е буквално по средата. Смартфонът дебютира през декември, при това на доста стабилна цена от 800 лева. Половин година по-късно, тестовата бройка достигна TechTrends, като вече стойността му е повече от приемлива – 659 лева на свободна продажба.

Nokia 8.1 Infographic

Всъщност самото позициониране на смартфона е повече от интересно. Nokia 8.1 не е пряк наследник на оригиналната осмица или пък на подсилената хардуерно версия Sirocco. Той е с една идея под тях. Макар, че по характеристики и представяне се справя доста по-добре от Nokia 8.

При тези обстоятелства къде се класира новият Nokia 8.1 ще разберем в следващите редове.

Дизайн

Nokia 8.1 4

HMD Global обират все повече точки по отношение на дизайна. Не толкова в представянето на иновации, колкото в стабилната изработка. Nokia 8.1 има почти всички данни за флагман в това отношение. Красив гръб от подсилено стъкло. Метална странична рамка, която е доста добре полирана. Цялостното усещане в ръката е за премиум продукт.

Голям 6.18-инчов екран, с популярния преди две години „прорез“, който софтуерно се премахва с черна лента, в която са поместени основните системни индикатори. Предният панел все пак разполага с рамки в долната и горна част, което определено го отличава, макар и в негативния смисъл на думата, от доста смартфони, които се опитват да ги премахнат. Сензорът за пръстови отпечатъци е поместен на задния панел под гнездото на камерите.

Независимо от цялостното премиум усещане, по отношение на дизайна и външния вид има няколко критики към Nokia 8.1. Първата е, че смартфонът е изключително хлъзгав, не толкова колкото Nokia 9, който е шампион в това отношение, но достатъчно, че силиконовият калъф да се превърне в задължителен аксесоар.

Nokia 8.1 8

Втората е свързана с двойната задна камера. Гнездото ѝ формира своеобразно „островче“ на гърба, което изпъква повече от здравословните норми. Това е направено, за да може смартфонът да бъде максимално тънък, което е постигнато, но този проблем коства точки на Apple, пък какво остава за Nokia.

Последната забележка е, че Nokia 8.1 не се води водоустойчив, така че е хубаво да имате едно наум, докато го ползвате.

Екран, хардуер и батерия

Nokia 8.1 9

Дисплеят е един от гвоздеите на програмата в новия смартфон на HMD Global. Той е 6.18-инчов, в съотношение 18.7:9 и доста висока наситеност на пиксели при разделителна способност от 1080×2280 точки. Въпреки, че не е OLED, той е един от най-добрите LCD екрани в класа под 700 лева. Ярък и ясен образ, като първото качество дори идва в повече на моменти, особено при адаптивното настройване, спрямо околното осветление.

Nokia 8.1 поправя един от проблемите на своя предшественик „осмицата“, като разполага с по-подробен и малко по-ярък Always On екран. Функцията, позната още и като Glance, дава възможност за изобразяване на базова информация, като час и известия при изключен дисплей. Ако при Nokia 8 тя беше доста невзрачна, при новия модел тя е доста по-ясна и рамо до рамо с конкурентите дори в по-високите ценови класове.

Nokia 8.1 2

Осемядрения процесор Qualcomm Snapdragon 710 предоставя доста добри скорости, като се има предвид, че това е версията под флагманската серия чипове 800. Бързата изчислителна мощ помага доста за доброто представяне, особено предвид чистата версия на Android, която Nokia 8.1 ползва. Може би най-големият компромис, който предприема HMD Global тук е свързана с оперативната памет, която за модела в България и Европа е само 4GB. Което го приравнява към Nokia 8, който излезе преди повече от година и половина.

Сходна е ситуацията с мястото за съхранение, което е 64GB. Трябва да се отбележи, че в Китай и други пазари, където смартфонът излиза под името Nokia X7, той е с 6GB оперативна памет и 128GB място за съхранение. Но, това получаваме на нашия пазар. За сметка на това, поне цената е малко по-ниска.

Дали това се отразява негативно на работата на смартфона? Не, поне при тестовете работеше без никакво забавяне или осезаемо прегряване. Леко загряване се забелязва при по-продължително снимане на автоматични настройки, което между другото е често явление при смартфоните на Nokia.

Батерията е 3 380 mAh, не е от най-големите, но с нея Nokia 8.1 не е толкова обемен и тежък в ръката. Тя постига издръжливост без проблеми в рамките на два дни при средно натоварване. Зареждането и трансфера на данни става чрез USB Type-C, което е добра новина, макар че липсва опция това да става безжично.

Камерите

Nokia 8.1 6

Въпреки, че не блестят с особено характеристики, особено спрямо тези от Nokia 8, задните камери се справят доста добре при повечето ситуации. От HMD Global са направили доста промени, най-вече в софтуера, който е с разширени функции, частична подкрепа от изкуствен интелект (AI) и по-добра оптимизация.

Крайният резултат е, че задните камери на Nokia 8.1 постигат значително по-добро качество в изображенията от почти същите по размер сензори на Nokia 8. Разликата, хардуерно е в блендата, която при първия модел е f/1.8 срещу f/2.0. Новият смартфон при нормално осветление снима доста по-добре, при приближение се справя отлично, ако не zoom-вате прекалено.

При ниска осветеност, ако има някакви източници на светлина, Nokia 8.1 докарва прилични изображения – ясни контури, добри сенки. Колкото по-малко осветеност има, толкова по-зле стават нещата. Няма специализиран нощен режим, което ще постави смартфона в по-неизгодна ситуация спрямо Motorola One Vision или Honor 10 Lite например, които и двата са с 48MP основни сензори.

Основните камери няма да впечатлят потребителите, които вече са тествали почти специализирания хардуер на Huawei P30 серията, но могат да се справят с повечето възможности, които представят моделите на Samsung.

Силата на Nokia 8.1 е в предния сензор, който е 20MP и е предназначен основно за селфи снимки. Той придава отлични изображения и единственият му недостатък е, че не е широкоъгълен.

Чистият Android

Nokia 8.1 2

HMD Global още от първия си модел с популярния бранд разчита на максимално изчистена версия на мобилната платформа Android. Компанията е една от първите, които се включиха в програмата Android One на Google. С Nokia 8.1 ще имате максимално чиста версия на операционната система, без излишен софтуер, скинове, анимации и други елементи. Предвид с една идея по-слабия хардуер (спрямо премиум моделите и тези в ценовия клас над 700 лева) това е доста добра новина.

Излиза от кутията с Android 9 Pie, но може да очакваме съвсем скоро и ъпгрейд към предстоящата Q версия. В софтуерна връзка, камерата например се възползва от добавката Google Lens, която позволява да се сканират текстове в реално време.

Освен това с Android One ще получавате в рамките на поне две години последните версии на мобилната платформа, а поне три години – ъпдейти по сигурността. Именно, поради тези причини, смартфоните на Nokia и Motorola са едни от фаворитите ми при ревюта, по този показател.

Заключението

Nokia 8.1 1

При дебюта си през декември Nokia 8.1 можеше спокойно да се игнорира, цена от 800 и нагоре лева просто не оправдаваше парите си. За стотачка отгоре, можеше да се намери доста по-добри модели с по-впечатляващ хардуер и възможности.

Сега този модел струва 659 лева, което го прави доста добра сделка. Особено предвид факта, че от мобилните оператори можете да го вземете за 400 и надолу лева с двугодишен договор, го прави още по-привлекателен вариант.

Причината е, че Nokia 8.1 успява да балансира във всичко. Той разполага с почти премиум дизайн, красив екран, нелош хардуер, достатъчно функционалности и вече на доста разумна цена. Реално, за парите, които ще дадете няма да направите големи компромиси. Такива има, но не са толкова осезаеми и в конкретни области, както са повечето конкуренти. Те са силни в една или няколко аспекта, но режат доста в други.


  • Красива и здрава изработка
  • Ярък LCD екран
  • Добри камери при нормални условия
  • Чист Android
  • Примамлива цена
  • Стърчащо гнездо на задните камери
  • Хлъзгав корпус
  • Само 4GB оперативна памет
  • Не е водоустойчив

Nokia 8.1

Дизайн - 8
Хардуер - 8
Софтуер - 9
Батерия - 8
Камери - 8
Цена-качество - 9

8.3

Много Добър

Nokia 8.1 с намалена цена е доста балансиран избор при вече доста добра себестойност.

User Rating: 4.3 ( 2 votes)

Свързани статии

Back to top button