РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Honor 10 Lite: Достъпният камерафон

Сегментът при смартфоните до 500 лева винаги се е гледал с пренебрежение от запалените фенове. Причината е, че при толкова ниска цена, производителите правят множество компромиси при технологиите, компонентите и дизайна. От тази година все повече се забелязва друга тенденция. Компаниите започват да предлагат възможности, които допреди месеци са били запазена марка за високия и дори най-високия ценови клас. Компромисите продължават да са налице, но моделите се специализират в дадена област.

Така например, Motorola поставиха като акцент на Moto G7 Power неговата наистина огромна батерия и сравнително добър хардуер за цена до 400 лева. Honor, от своя страна, вкарват висок клас камера с AI функции и красив дизайн. Новият модел струва само 29 лева над Moto G7 Power на свободния пазар. Това е Honor 10 Lite. Достъпен смартфон с доста добра камера. Или както обичаха запалените фенове по мобилните технологии да наричат преди повече от десетилетие подобен клас устройства – камерафон.

Honor 10 Lite Review

Дизайн с референции от високия клас

Първото, нещо което прави впечатление е доста красивия дизайн. Тестовата версия, която дойде в редакцията на TechTrends е изпълнена в цвета SkyBlue, който е модерния за миналата година във високия клас градиент между различни цветове. В случая основните преливащи елементи са тонове на синьото.

Въпреки, че отзивите към този дизайнерски подход варират между различните потребители, ако сте от тези, които харесвате ефекта на градиента – то Honor 10 Lite е може би първият смартфон под 500 лева, който го предлага. Ако не сте, останалите две разцветки са изчистени, но също толкова изящни.

Honor 10 Lite Review

Последното прилагателно го използвам неслучайно. Защото, гърбът и страничната рамка са така полирани, че отдалеч първият изглежда стъклен, а втората – метална. Истината е целият корпус е пластмасов, с което опираме до един от компромисите, които Honor е подходил за достъпния си модел.

Което може да е донякъде предимство ако имате навика да изпускате смартфона си. От Honor даже са се подсигурили двойно, като всяко устройство идва с включен прозрачен силиконов калъф. Тестовата бройка беше и с протектор на екрана, който влезе в употреба при снимките навън.

Останалите елементи са традиционни – двата бутона за управление на звука и този за включване на устройството са от дясната страна. Micro USB порт в долната част на смартфона, като до него е и 3.5мм аудио жак. Сензорът за пръстови отпечатъци е разположен традиционно на задния капак и е изравнен на височина със светкавицата на двойната основна камера.

Honor 10 Lite Review

Интелигентната камера

Второто голямо предимство на Honor 10 Lite са неговите камери. От бранда на Huawei наблягат най-вече на предната, която е с нетипичния за ценовия си клас 24MP сензор. За почитателите на селфита, това е добра новина, като придава доста повече детайли и в комбинация с обработката на изображенията посредством изкуствен интелект (AI), можете да направите доста добри кадри.

По-голямата изненада е при основната камера. Тя е двойна, като разполага с 13MP и 2MP сензор, като вторият е за дълбочина. Снимките, които прави първия са доста добри за броя мегапиксели на камерата. Детайлите се запазват дори при известно приближаване след като е направен кадъра. Като цяло, кадрите, които можете да направите при нормални дневни условия, са доста детайли, ярки и с наситени цветове.


Двойната задна камера прави отлични снимки и без помощта на AI, а софтуерния нощен режим компенсира по-слабата оптика


Honor 10 Lite разполага с нощен режим, при който се правят няколко снимки в рамките на три до пет секунди и после се обработват от софтуера. В тъмна стая с включени силни насочени източници на светлина (aka телевизор), смартфонът успява да изкара детайли в мрачния ъгъл, без да „изгори“ осветлението от ТВ-то. Снимане навън в нощни или вечерни условия също докарва добри резултати.

Нощният режим не е практичен за динамични сцени, заради времето което отнеме за направата на една снимка. Той е идеален само за статични композиции. В същия момент без него, камерата се превръща от каляска в тиква при ниска осветеност и не предоставя по-добри резултати от други 13MP сензори на пазара.

Самите AI функции не са прекалено много, но пък като краен резултат се справят доста по-добре от уж по-премиум смартфоните на Huawei или LG. Това беше демонстрирано при Honor 8X, като сега брандът пренася технологията в още по-достъпния клас. Цветовете след обработка са засилени, но е запазен един разумен баланс между подчертаване и запазване на сравнителна реалистичност. За разлика от софтуера при Huawei и LG, в който пържени картфои може да излязат портокалово оранжеви, след намесата на AI.

Honor 10 Lite Review

Екран, хардуер и батерия

Дисплеят е 6.2-инчов, в съотношение 19.5:9 и с почти безрамков дизайн. Всичко това го прави сравнително компактен за големия си екран и не затруднява работата с една ръка със смартфона. Резолюцията е 2340x1080p и сравнително ярък и контрастен. Не е OLED, но все пак сме в сегмент под 500 лева.

Хардуерът е на добро ниво, но все пак не очаквайте чудеса в този ценови клас. Чипсетът на Huawei Kiri 710 по 12 nm технология е под капака, в компанията на 3GB оперативна RAM памет. И сега започват странностите. По принцип за българския пазар беше обявено, че ще пуснат версията с 32GB вътрешна памет. На събитието при представянето на Honor 10 Lite, както и тестовата бройка, бяха с 64GB. В същия момент, в основните вериги магазини за техника и телекомите се продава основно 32GB версия.

Honor 10 Lite Review

Батерията е 3 400 mAh и успява да издържи при нормална употреба около два дни (не винаги пълни). Тук компромисът е направен с USB порта, който не е  Type-C, а е Micro USB. Това не позволява на Honor 10 Lite да използва най-скоростната система за бързо зареждане, както и за пренос на данни.

Хардуерът с който идва версията на българския пазар на хартия не изглежда зле, но тук се намесва интерфейсът EMUI 9 на Huawei. Той е доста тежко надграждане за Android, чието основно предимство се изразява в предоставянето на достъпа до AI функциите на камерата и самото приложение за снимане. Недостатъкът е, че при този хардуер и при използване на повече програми, в един момент смартфонът започва да се задъхва и да забавя. Което няма да се понрави на потребителите, които нямат навика да затварят приложенията или пък да ровят в настройките за допълнителна оптимизация.

Заслужава ли си?

Honor 10 Lite за парите, които се предлага е повече от добра оферта. Предлага отлична камера за достъпния ценови клас, с разширени функции и красив дизайн. Това е специализацията на смартфона и в тези елементи се справя без забележка. Свалянето на цената идва със своите компромиси, като пластмасов корпус, не толкова силен хардуер, който да се справя без задъхване с EMUI 9 на Huawei и с липса на Type-C свързване.

Смартфонът е идеален за по-младежката аудитория, която обича да снима и да обработва снимки. Като в това нещо Honor 10 Lite е истински отличник. Ако приоритетът ви не е в тези области, тогава можете да се огледате за някой друг модел на пазара.


  • Елегантен дизайн с градиентна шарка
  • Страхотна основна и селфи камера за ценовия клас
  • Ярък екран с наситени цветове
  • Наистина достъпна цена
  • Тежестта на EMUI 9 интерфейса се усеща при този хардуер
  • Пластмасов корпус
  • Липса на USB Type-C порт

Honor 10 Lite

Дизайн - 7.5
Хардуер - 6.5
Софтуер - 6
Батерия - 7.5
Камери - 8
Цена-качество - 9

7.4

Много Добър

Отлична камера с AI функции и красив дизайн за цена под 450 лева, но толкова.

User Rating: Be the first one !

Свързани статии

Back to top button