РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Motorola Moto G7 Power: Батерия със смартфон

С всяка изминала година избледнява спомена за мобилните телефони, които издържаха почти по седмица само с едно зареждане. Първото ми такова устройство – класическата Nokia 3310 – се включваше в контакта максимум по два пъти седмично. Сега е истинско постижение ако даден смартфон издържи повече от един ден. Дори в даден период доста флагмани са „приковани“ за своите зарядни устройства през голяма част от деня. Производителите на умни телефони все повече започнаха да обръщат внимание на този аспект. Motorola дори отиват една крачка по-далеч – реално изграждат смартфон около огромна 5000 mAh батерия. Това е един от представителите на новата Moto G7 серия – версията Power.

Именно този достъпен модел ни беше предоставен от Motorola за тестване и ревю. По данни на компанията Moto G7 Power издържа по повече от два дни с едно зареждане. Което е много рядко, дори почти не срещано, явление при умните телефони. Спокойно може да кажем, че ако при останалите модели се прави първо смартфона и после се слага батерията, тук този процес е обърнат. Първо е сложена батерията с голям капацитет, а после са интегрирани всички останали компоненти, така че да се получи смартфон на повече от разумна цена.

Moto G7 Power Infographic

Това са и двата основни акцента на Moto G7 Power – дългата издръжливост с едно зареждане и стойност на устройството от 400 лева в свободна продажба. Тези впечатляващи възможности идват с няколко компромиса, които могат да ви накарат леко да се замислите преди да захвърлите флагмана си, чиято батерия умира в края на работния ден.

Дизайн и екран

Външният вид на Moto G7 Power репликира повечето модели от средния и ниския клас. Изчистена визия, изцяло пластмасов корпус. Минимални странични рамки, малко по-голяма долна, в която е поместен надписа Motorola и прорез, в който са разположени говорителя, предната камера и още няколко сензора. В задния панел е поместен сензора за пръстов отпечатък, който е хитро маскиран с логото на компанията. Пластмасовият гръб е полиран, което може да ви излъже, че е от стъкло като при по-високите класове. Това е предприето, за да се понижи цената на устройството.

Този факт си има и своите предимства. За разлика от стъклените дизайни, пластмасовият гръб не е толкова податлив на счупване при изпускане. Но запазва свойството да бъде магнит за цапане с петна и пръстови отпечатъци.

Motorola Moto G7 Power 2

Друго отличителна черта на Moto G7 Power е, че е сравнително голям и тежък. Това се дължи главно на голямата 5000 mAh батерия, която е побрана в корпуса. Без нея обаче, смартфонът няма как да оправдае името си. Тестовата бройка при нас беше в тъмно сив цвят. Визията му е готина, но леки усмивки предизвиква маркетинговото му име „керамично черно“.

Новият модел на Motorola идва с голям 6.2-инчов LCD екран, който дава предостатъчно място за разглеждане на разнообразно съдържание. Тук изпъква и друг компромис – резолюцията му е само 1520×720. Ниската разделителна способност не е голям проблем, не се набива на очи, но при по-детайлно вглеждане в сенки или гардиенти, може да се забележи леко губене на острота и пикселизация. В крайна сметка стои доста добре спрямо други представители в този клас.

Работа и функции

Голямо предимство на смартфоните на Motorola е, че те идват с максимално изчистена версия на Android. Конкретно Moto G7 Power идва с последния за момента софтуер 9.0 Android Pie. Менютата, навигацията, възможностите са идентични с базовата версия на платформата. Разликите идват в няколко посоки.

Първата е в единственото инсталирано от производителя допълнително приложение – Moto. В него можете да управлявате няколкото допълнителни функции, които компанията е интегрирала. Това са възможността с определени резки движения да активирате камерата или фенерчето, дори ако смартфона е заключен. Друга екстра е, когато вдигнете устройството или го гледате да се покаже информацията за часа, приложенията и състоянието на батерията (Always on или Glance функцията).

Всичко останало е базов Android, което позволява на Moto G7 Power да бъде доста пъргав и плавен при различни дейности. Тенденцията за опростяване на допълнителните функции от страна на производителите все повече се налага, като Motorola бяха едни от първите, които заложиха на този подход.

Имам известни лични забележки към Android Pie, но те са повече персонални предпочитания. Иконите в бързите настройки имитират малко iOS-кия дизайн, Google също така променят и движението при спиране на приложения.

Moto G7 Power работи бързо, освен заради сравнително чистата операционна система, така и поради факта, че е с нелошия все още чипсет Qualcomm Snapdragon 632 с осемядрен процесор. Версията на смартфона в България се предлага с 64GB вътрешна памет за съхранение и 4GB оперативна, което също е доста силен хардуер в класа на устройства под 500 лева.

Друг момент е, че липсва NFC безконтактна връзка, което е важно ако искате да се възползвате от мобилни разплащания и трансакции.

Motorola Moto G7 Power 3

Големият акцент – батерията

Да поговорим и все пак защо Motorola са кръстили този вариант Power. Голямата батерия 5000 mAh предоставя доста дълго време на работа. При умерена и дори слаба употреба, смартфонът може да издържи три дни без зареждане. Ако не отделяте очи от мобилния си телефон, тогава в най-лошия случай, ще се наложи да го включите в контакта след два дни. Като 48-те часа си е нещо като минимален праг, който Moto G7 Power предлага. Това е доста добро представяне, особено за модел, който струва 400 лева в свободна продажба.

Нетипично все още за достъпния клас е наличието на Type-C конектор, който позволява бързо зареждане и съответно по-скоростно прехвърляне на информация. За смартфон с подобен капацитет батерия подобна екстра изглежда като наложителна.

Издръжливостта на батерията отличава Moto G7 Power не само от останалите претенденти в достъпния и средния клас, но лесно може да „надживее“ с един заряд почти всеки флагман за момента.

Голямата батерия идва с няколко недостатъка. Първият е вече споменатото тегло. За устройство от 2019 г. Moto G7 Power е тежък, при това осезаемо. Както и малко по-дебел спрямо мнозинството модели смартфони.

Motorola Moto G7 Power 4

Камерата – катранът в кацата с меда

Най-големият компромис, който Motorola прави с Moto G7 Power е при камерата. Предната е 8MP и е сравнително добра за класа си. Но основната единична 12MP не успява да постигне убедителни резултати.

При идеални условия, осветеност, възможности за фокус и снимане на статични обекти, кадрите са добри и ще се харесват на всеки любител. Но отвъд тях, ще трябва да се задоволите с доста компромисни изображения. Нощните снимки ни връщат няколко години назад, а при приближение загубата на детайли е осезателна. Силната светлина от своя страна ще „изгори“ кадрите. Една от утехите е, че самото заснемане става мигновено, веднага след натискане на дигиталния бутон.

Така, че ако обичате и не можете да живеете без да запечатате различни мигове, гледки, котки и предмети със смартфона си, Moto G7 Power не е за вас. От Motorola веднага биха ви препоръчали Moto G7 Plus, в който пък именно камерата е основния акцент. Този модел се цели в малко по-висок клас и съответно идва на цена от 600 лева в свободна продажба.

Обобщение

Moto G7 Power е идеален за всички, които ползват смартфона си основно за сърфиране онлайн, обичат да пътуват, не обичат или не могат да зареждат устройството си всеки ден. Моделът е доста достъпен, сравнително бърз и с доста екстри в класа си. Всеки който тайничко се е надявал производителите да вкарат най-голямата батерия, която имат в умен телефон, техните молитви най-накрая са чути.

Трябва да вземете предвид и основните компромиси, които идват с него. Ако обичате да снимате или предпочитате по-компактни или с премиум дизайн устройства, то тогава можете да го пропуснете. Но ако те не са проблем – Moto G7 Power е за вас.


  • Огромна батерия и издържливост от над два дни с един заряд
  • Добър хардуер за класа си
  • Бързо зареждане
  • Сравнително чист Android
  • Достъпна цена
  • Посредствена основна камера
  • Тежък и обемен
  • Голям екран с ниска разделителна способност
  • Пластмасов дизайн

Motorola Moto G7 Power

Дизайн - 6.5
Софтуер - 9.5
Хардуер - 7
Камери - 6
Батерия - 10
Цена-качество - 8.5

7.9

Много Добър

Moto G7 Power ви дава огромен живот на батерията, добър хардуер на изгодна цена. Прави компромиси с дизайна, екрана и камерата.

User Rating: 3.63 ( 2 votes)

Свързани статии

Back to top button