НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Доналд Тръмп призова за регулиране на криптовалутите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че криптовалутите трябва да бъдат обект на регулиране. Така той става поредният политик в Щатите, който призовава за стриктен контрол върху различните виртуални пари базирани на блокчейн технологията. Повод за последните коментари е обявяването на новата инициатива на Facebook – асоциацията Libra, която в известна степен има големи шансове да пренесе трансакциите с криптовалути към масовия потребител.

Не са истински пари

cryptocurrency-3401786_1920

„Не съм привърженик на Bitcoin и другите криптовалути, които не са истински пари, чиято стойност е крайно нестабилна и не се базира на нищо“, коментира Тръмп в традиционния за него канал – Twitter.

“Нерегулираните криптовалути могат да стимулират лоши практики, включително търговия с наркотици и други нелегални активности”, допълва Тръмп. „В същия смисъл, виртуалната валута Libra на Facebook има същата стойност и възможности. Ако Facebook и останалите компании искат да се превърнат в банкови институции, те трябва да бъдат подложени на съответните регулации – национални и международни“.


donald-trump-quote„Не съм привърженик на Bitcoin и другите криптовалути, които не са истински пари, чиято стойност е крайно нестабилна и не се базира на нищо“ Доналд Тръмп


По този начин, Тръмп се присъединява към редицата щатски политици, които призовават за регулиране на криптовалутите и в частност Libra. През юли предстоят изслушвания на представители на новата валута на Facebook пред специализираните комисии на Сената и Конгреса на САЩ.

Недоволството срещу Libra

Libra-association

Отделно в сряда, председателят на Федералния резерв Джером Пауъл обяви, че изпитва големи опасения относно Libra. Те включват от такива за опазване на личните данни на потребителите, през възможности за пране на пари и опасността от дестабилизиране на монетарните политики на държавите по света. Подобни опасения се чуха и от представители на Сената и Конгреса, като Libra привлече вниманието и на европейските регулатори.

Facebook се дистанцира от пълната отговорност за разработването на Libra. Социалната мрежа се опитва да пренесе управлението на криптовалутата към неправителствената организация с идеална цел – Libra Association, в която за момента членуват общо 28 компании с разнообразно портфолио.

В асоциацията се включват дружества със световен обхват, като Uber, Lyft, Mastercard, Visa, eBay, PayPal и много други. Дори самостоятелно Facebook разполага с 2 млрд. потребителя, като добавим и мащабите на останалите организации, постигаме наистина една световна виртуална валута.

Самата Libra е остро разкритикувана от привържениците на криптовалутите, които я обвиняват, че не е истински блокчейн, не е децентрализирана и е базирана на лоши алгоритми.

Свързани статии

Back to top button