ТЕХНОЛОГИИ

Кой и как може да използва Apple Pay в България

apple-pay-bulgaria

На 26 юни, услугата за мобилни и онлайн разплащания Apple Pay навлезе официално в България. В последвалата комуникация, можеше да се намери известно объркване и в същия момент трудно да се разбере кой и как може да я ползва. Revolut и Monese са институциите, които потвърдиха пълна съвместимост с Apple Pay. Те към момента (1 юли) са единствените, включени в списъка на Apple за издатели на карти, които могат да оперират с новата услуга.

Това става успоредно със съобщенията, че Mastercard и Visa поддържат Apple Pay, което поне на теория означава, че почти всички карти в страната, трябва да позволят ползване на услугата. Това, обаче не се оказа така. Причината е, че картовите компании вече са интегрирали дигиталния портфейл на Apple, но това не е достатъчно, за да могат всички техни потребители да го ползват.

Четирите условия

За да се възползвате от Apple Pay трябва да бъдат изпълнени следните четири условия:

  1. Apple да направи достъпна услугата в съответната държава. Технологичният гигант обяви, че от 26 юни Apple Pay вече може да се ползва в България. С което, това изискване е изпълнено.
  2. Да притежавате банкова карта, която се поддържа от Apple Pay. В България, почти целия пазар за дебитни и кредитни карти е в ръцете на световните гиганти Visa и Mastercard. Те са основни партньори на Apple за техния дигитален портфейл от самото начало. Поради тази причина, те изпратиха прессъобщения в деня на старта на услугата, което внесе известно объркване сред потребителите. Техните системи са оптимизирани и Apple Pay е интегрирана за работа с техните карти. Но, има още едно важно изискване.
  3. Издателят на съответната карта да поддържа Apple Pay. Това е ключовото условие. Освен Apple, Mastercard и Visa, интеграцията на системите трябва да бъде направена и в още две места – „Борика“ и съответната банка, която е предоставила картата.
  4. Потребителят да разполага с Apple устройство, съвместимо с услугата. Технологичният гигант поддържа дигиталния си портфейл на повечето от смартфоните, таблетите, умните си часовници, лаптопи и настолни компютри, продадени през последните поне пет години. Ако устройствата на Apple могат да поддържат основната версия на софтуера си от 2015 г. насам, те ще могат да извършват плащания. Компанията е направила подробен наръчник как се инсталира Apple Pay тук.

Кой има достъп в момента?

Именно, заради третото условие, кръгът на хора, които могат да се възползват от Apple Pay на самия ѝ старт се стеснява значително. Единствените финансови институции, които са интегрирали услугата на технологичния гигант са дигиталните портфейли Revolut и Monese. Те са успели да внедрят Apple Pay максимално бързо в своите системи и затова техните потребители могат да се възползват първи от нея.

Освен с виртуални карти, те предоставят и физически такива. Двете са напълно съвместими с Apple Pay. Но само те, засега. При издаване на физически пластики Revolut разчитат на Mastercard и Visa, докато Monese работят само с първата. Това позволява на част от потребителите на картовите компании да се разплащат със своите iPhone-и или Apple Watch-ове.

Кога ще могат останалите?

По неофициална информация на TechTrends повечето големи банки в страната работят по интеграцията на Apple Pay за своите клиенти. Те са в различен стадий на внедряване на новата услуга в своите системи. Източниците ни коментират още, че най-близо до официален старт са „Уникредит Булбанк“ и „Райфайзен банк“.

От последната, официално коментираха, че работят по интеграцията на Apple Pay, което „ще се случи в близко бъдеще“. За съжаление, от „Райфайзен банк“ не се ангажираха с конкретни срокове или дата. TechTrends е изпратила запитване към част от останалите големи банки в страната и ще обновим информацията при отговор от финансовите институции.

Свързани статии

Back to top button