IT БИЗНЕСНОВИНИ

Revolut получи банков лиценз за България

Дигиталният портфейл Revolut получи банков лиценз за България. Това позволява на британската компания да предостави нови възможности за местните потребители. Доскоро, дружеството оперираше с разрешително за финансови операции от Литва, което важи в рамките на целия Европейски съюз.

От днес, Revolut обяви, че е получила банков лиценз за България. Изявлението, че компанията отваря собствена банка в страната обаче важи само в дигитален формат. Британският финтех не разполага с физически клонове и оперира изцяло под формата на мобилно приложение и онлайн платформа.

Какво е Revolut Bank

За българските потребители ще е налична услугата Revolut Bank, която предоставя допълнителни възможности. Най-голямото ѝ предимство е, че хората, които я ползват ще имат защитени сметки чрез схемата за гарантиране на депозитите. Това е сред ключовите изисквания, които са необходими, за да получи някоя финансова институция специализиран банков лиценз в България.

От Revolut допълниха, че това ще позволи и предоставянето на нови услуги и продукти за българските потребители. Компанията, за момента не коментира точно какви ще са те. Тя уточнява, че преминаването към Revolut Bank ще става бързо и лесно в рамките на самото приложение.

„Създаването на банка в България ще осигури на клиентите ни повече сигурност и увереност, както и ще ни даде възможност да предоставим множество нови продукти и услуги в близко бъдеще“, коментира Виргилиюс Миркес, главен изпълнителен директор на Revolut Bank подразделението.

Бързо разрастване

revolut-business

Към момента Revolut разполага с над 220 хил. клиенти в България, което е близо двоен ръст през последната година. Защитените депозитни сметки, както и новите финансови продукти, дава надежда на компанията, че разрастването в страната ще продължи.

Основаното във Великобритания през 2015 г. от руснака Николай Сторонски финтех дружество вече е привлече над 1 млрд. долара финансиране и се оценява на над 5.5 млрд. долара. Revolut разполага с над 15 млн. клиенти по целия свят. Тя има доста силно присъствие не само на Острова, но и в Източна Европа.

Компанията получи специализиран банков лиценз първо в Литва и Полша, но през последните месеци го разширява все повече на юг. Освен в България, такъв е получен в Кипър, Естония, Гърция, Латвия, Малта, Румъния, Словения и Словакия.

Едно наум

Revolut-metal

Revolut все още не е обявил финансовите си резултати за 2020 г., но тези за 2018 г. и 2019 г. показват голям скок на приходите, но и притеснително нарастване на разходите и загубите. През 2019 г. постъпленията на компанията са нараснали тройно от 58 млн. британски паунда на 162.7 млн. Със същия темп скача и загубата от 32.8 млн. паунда на 105.9 млн. паунда.

Добрата новина за компанията е, че през февруари 2020 г. тя привлече нови 500 млн. долара финансиране, което направи нейната пазарна капитализация до 5.5 млрд. долара. Парите ще са стабилен буфер за покриване на загубата, докато финтех дружеството напипа правилни бизнес модел. Освен ако не започне да изгори тези средства много по-бързо от очакваното.

Свързани статии

Back to top button