НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Apple Pay вече е налична в България

Услугата за мобилни разплащания Apple Pay на популярната технологична компания вече е налична в България. Revolut, Monese, Mastercard и Visa обявиха в прессъобщения, че техните карти издадени в страната могат да бъдат добавяни в системата на Apple.

Технологичният гигант от Купертино обяви преди няколко месеца, че разширява обхвата на услугата за мобилни разплащания в 16 допълнителни държави, сред които и България. Така от днес, основните картови компании в страната обявиха, че поддържат Apple Pay и това гарантира лесното проникване на услугата сред потребителите на смартфони iPhone, таблети iPad или компютри Mac.

apple-pay-logo

Какво е Apple Pay

Разплащателната функция на Apple позволява бързо и лесно безконтактно или онлайн разплащане с устройствата на „ябълковия“ гигант. То става само чрез едно докосване, като идентификацията на потребителя се осъществява посредством сензорите за пръстови отпечатъци Touch ID на компанията. Всичко това елиминира необходимостта от истински дигитален портфейл.

Потребителите могат да ползват настоящите безконтактни ПОС терминали за разплащане, които по данни на Visa в момента са около 75% от наличните в България, а до 2020 г., технологията трябва да обхване всички в страната.

Revolut_ApplePay

Първата за страната

Revolut е първата компания, която дава достъп на българите до разплащателната услуга на технологичния гигант. Те могат да направят физическата си карта на дигиталната банка съвместима с Apple Pay или директно, чрез мобилното приложение Apple Wallet или през това на британския финтех.

Липсата на физическа карта на Revolut няма да бъде пречка за ползването на услугата. Потребителите могат да добавят своята виртуална такава към Apple Wallet само с няколко докосвания чрез приложението Revolut и да започнат да извършват плащания незабавно. Така не е необходимо да чакат физическата им карта да пристигне, за да могат да се ползват от възможностите на Apple Pay.

„Потребителите на Revolut от цяла Европа от дълго време искат Apple Pay, така че се вълнуваме да предоставим услугата в България, както и в останалите страни. Това е много положителна стъпка напред, за да може още повече наши клиенти да използват парите си по начина, по който те искат“, каза Артур Джоханет, ръководител “Картови разплащания” в Revolut в прессъобщение на компанията разпространено до медиите.

Monese е директният конкурент на Revolut в България, като и двете оперират със собствени карти и дигитални портфейли, чрез мобилни приложения. Първата компания също добавя възможността за осъществявания на плащания чрез Apple Pay от днес.

Големите в играта

Visa и Mastercard обявиха в своите съобщения до медиите, че потребителите на техните банкови карти ще могат да ги добавя в услугата на Apple. Двете компании подчертават, че техните клиенти ще получат допълнителна защита на своите сметки, чрез собствените им системи за токенизация.


vanya-manova-mastercard„Европа е водеща в безконтактните разплащания, като този метод  демонстрира ентусиазма на потребителите към иновации като Apple Pay” Ваня Манова, Mastercard


„Европа е водеща в безконтактните разплащания, като всяка втора трансакция е такава. Този метод на плащане предлага бързина и удобство, но също така демонстрира и ентусиазма на европейските потребители към приемането на нови технологии като Apple Pay“, коментира Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово. „Също толкова важна е безопасността на трансакциите, осигурена от технологията за токенизация на Mastercard, която позволява безопасно свързване на мобилно устройство с платежна карта“, добавя тя.

„Независимо каква форма ще избере да използва потребителят, Visa продължава да осигурява най-лесния и най-защитен начин на плащане“, заяви Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за Българияв прессъобщение на компанията разпространено до медиите. „Въвеждането на Apple Pay в България заедно с технологията на Visa за токенизация, ще преобразят начина, по който българите пазаруват“, допълни тя.

Токенизацията е технология, която създава динамични кодове между разплащателните устройства и ползваните карти. По този начин, директна информация за потребителите и техните сметки не се съхранява на сървърите на Apple, а се ползват специални номера, които се изменят във времето. Ако iPhone-ът ви бъде откраднат, този „токен“ може да бъде деактивиран незабавно.

Свързани статии

Back to top button