IT БИЗНЕСНОВИНИ

Equinix отвори втори център за данни за 19 млн. долара

Във вторник отвори врати втория център за данни на Equinix в София. Американската компания обяви, че инвестицията е на стойност 19 млн. долара. Тя вече разполага с такъв в Дружба, който е познат под името SO1, а новият SO2 се намира само на няколко километра в посока към летище „София“.

Equinix е най-големият доставчик на колокационни услуги по света, като в България той навлезе след като придоби TeleCity през 2015 г. Сделката се оценява на 2.4 млрд. паунда, но в нея не се включва единствено бизнеса в страната. Две години преди това TeleCity придобива българското дружество 3DC, което оперира с един от най-големите центрове за данни в София.


Erik Rubin„С около 13 хил. служители разполагат американските компании в България. Отличното географско разположение, качествените кадри и добрата дигитална инфраструктура са предпоставка тези инвестиции да продължават“Ерик Рубин


„Компаниите от САЩ продължават да влагат ресурси в България и са едни от най-големите инвеститори в страната“, обяви посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин при откриването на центъра. Според него те развиват различни сектори, включително и технологичния, като допринасят добавена стойност и развиват иновации.

„С около 13 хил. служители разполагат американските компании в България. Отличното географско разположение, качествените кадри и добрата дигитална инфраструктура са предпоставка да продължават тези инвестиции“, допълни Рубин.

Основата за технологичния бизнес

Подобни центрове за данни са ключови за развитието на технологичните компании в дадена страна. Наличието на сървъри, помагат на бизнеса да съхранява информацията си близо до клиентите, да се изграждат софтуерни платформи в страната, като всичко това идва с минимално забавяне за българските потребители, ако ползват тези софтуерни услуги.

3DC имат интересна история, през 2010 г. се открива първия неутрален център за данни. Начинанието е финансирано с 5 млн. лева от фонда за рискови инвестиции NEVEQ. Един от първите им ключови клиенти е разработчикът на софтуерния решения за виртуализация VMware.

При откриването на SO2, Диана Стефанова, управляващ директор на развойната дейност в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) на VMware, сподели, че преди 11 години в България не е имало подобни центрове, което затруднява дейността на компанията.


Diana-Stefanova-VMware„Преди 11 години се огледахме за център за данни и намерихме стартъп – 3DC, с който изградихме заедно такъв. Това беше едно необичйано, но ползотворено сътрудничество“Диана Стефанова, VMware


„Огледахме се и намерихме стартъп – 3DC, с който си партнирахме, за да изградим този център“, коментира Стефанова. „Това беше необичайно сътрудничество, защото ние сме голяма корпорация, която има високи изисквания, а те тепърва прохождаха“. Тя допълни, че въпреки тези разлики в мащабите, крайният резултат беше повече от положителен.

„Не само, че отговориха на нашите изисквания, но и обратната връзка която получихме за тяхното обслужване беше много висока, не само на локално, но и на глобално ниво“, допълни Стефанова.

Съхраняването и обработването на информацията отдавна вече не е лукс, а задължителна необходимост, коментираха от друг голям клиент на Equinix в България – УниКредит Булбанк.

„Данните дори не са новото злато, а са като водата – необходимост“, обясни Цветанка Минчева, директор „Глобално банково обслужване“ и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

Чарлз Майерс Equinix

Новият център

SO2 на Equinix разполага с около 1 100 квадратни метра пространство за колокационно оборудване и отговаря на най-високите стандарти за надеждност от 99.9999%.

Новият център е построен, като са използвани доста съвременни технологии за сигурност, поддръжка и инфраструктура. Включително, сградата разчита на 100% от възобновяема енергия – като основно са използвани соларни и водородни клетки за постигането на този резултат.

Първоначално в SO2 ще бъдат разположени около 350 шкафа (rack) с оборудване, което ще се предлага на различни корпоративни клиенти за ползване. Пълният капацитет на новия център ще се утрои до над хиляда шкафа във времето. По този начин Equinix ще разполага в България с общи възможности за над две хиляди шкафа или 2 300 квадратни метра пространство за колокация.

SO1 вече е със запълнен капацитет, като неговите ресурси се използват от над 110 компании. Двата центъра ще обслужват клиенти не само в България, но и в Европейския съюз, Турция и страните от Кавказкия регион.

Бизнесът за колокация продължава да набира сила. Според проучването Global Interconnection Index, представено от Чарлз Майерс, президент и главен изпълнителен директор на Equinix, темпото на растеж на скоростта на взаимната свързаност (обменът на данни между компании извън публичния интернет) ще надмине това на интернет трафика почти два пъти. В същото време обемът на обменените данни ще бъде десет пъти по-голям до 2021 г. Взаимосвързаността в Европа се очаква да нараства с 44% годишно и да достигне през 2020 г. над 1450 TB/s. Това ще представлява повече от една четвърт (29%) от скоростта на взаимосвързаност в глобален мащаб.

Общо в България има 27 центъра за данни. Повечето от тях се намират в София, два са в района на Варна, един на Русе и един има до граничния район Капитан Андреево. Освен Equinix, други големи играчи са телекома „Виваком“, „Нетера“, S3, „Еволинк“ и др.

Свързани статии

Back to top button