IT БИЗНЕСНОВИНИ

„Нетера“ откри втори център за данни в София

Българската компания за свързаност „Нетера“ откри втория си център за данни в София – Sofia Data Center 2 (SDC 2). Тя е поместена в нова сграда, изградена според високите изисквания за непрекъсваемост и резервираност на работата и услугите. Това е четвъртият център за данни на „Нетера“, като дружеството оперира с още два – в Русе и Столник. Последното е село в близост до столицата.

„Нетера“ инвестира силно в разгръщането на колокационни центрове през последните десет години. Първият Sofia Data Center (SDC 1) беше разширяван на няколко пъти и почти веднага беше запълван капацитета му с клиенти. Дигитализацията и развитието на облачните услуги, кара все повече бизнеси, български и чуждестранни да се оглеждат за места, в които да поместят своите данни и платформи.

Стратегическото разположение на България на ръба на Европа, Близкия изток и Африка превръща страната ни в апетитно място за съхранение на данни, които да обслужват тези региони. Затова и местните играчи в този сектор непрекъснато инвестират в разширяване и/или модернизиране. Освен, „Нетера“, това са Equinix, „А1 България“, „Виваком“ и „ЦЕТИН България“.

Новият SDC 2

SDC 2

Четвъртият център за данни на компанията се намира в новоизградена сграда. Тя се намира в непосредствена близост до другия такъв на „Нетера“ в столицата – SDC 1 до метростанция „Младост 1“. От дружеството коментират, че по този начин клиентите ще могат да се възползват от предимствата на вече изградената бизнес и телекомуникационна инфраструктура. Както и се предоставя възможността за бърза връзка между двата центъра.

Новият център SDC 2 е с над 1 400 кв. м площ. Той е на четири нива, с 2МW инсталирана мощност. Сградата предоставя 100% резервираност на услугите и свързаността, денонощна охрана, непрекъсваемо захранване и климатизация. Осигурена е поддръжка на място и системи за сигурност.

Друга особеност на SDC 2 е, че „Нетера“ е проектирал центъра с последно поколение климатични инсталации с високи нива на енергийна ефективност. Предимствата им са, че по този начин се оптимизират разходите за енергия, което намалява и цените на услугите за колокация. Допълнително, центърът е по-екологичен и с нисък въглероден отпечатък.

Гладен пазар

Neven Dilkov&Chris Harper

При последните разширявания на софийския SDC 1 новият капацитет беше светкавично запълнен. Същото важи до голяма степен и в новата сграда на Equinix, открита през 2019 г. Инвестицията тогава беше за 19 млн. долара. Настоящата такава на „Нетера“ за момента не е обявена публично.


neven-dilkov-neterra-quote„Новият център за данни на „Нетера“ е важна брънка в критичната инфраструктура на България и цяла Югоизточна Европа“ Невен Дилков, управител на „Нетера“


„Новият център за данни на „Нетера“ е важна брънка в критичната инфраструктура на България и цяла Югоизточна Европа“, обяви Невен Дилков, основател и управител на „Нетера“. „Тук е едно от местата, където мрежите на западните телеком оператори се свързват с Близкия Изток и Азия. Важността на Нетера в тази верига на сигурност винаги е била оценявана високо“.

От компанията коментират, че над 90% от международните телеком оператори, които управляват трафика на глобално ниво, познати под определението Tier I доставчици, вече са клиенти на „Нетера“ и използват SDC 1 като ключово място за колокация. Взаимната връзка между новия и стария център позволява лесен контакт с тях допълват от дружеството.

Свързани статии

Back to top button