IT БИЗНЕСНОВИНИ

Европейският парламент прие „редактираната“ директива за авторското право на ЕС

Европейският парламент прие „редактираната“ директива за авторското право на Европейския съюз (ЕС). Народните представители на Стария континент гласуваха с 348 гласа „За“ и 274 „Против“. Така те дадоха зелена светлина на новите регулации, които ще засегнат фундаментално разпространението на дигитално съдържание. За да се превърне в единен европейски закон, тя трябва да премине през последната инстанция – Съвета на Европейския съюз.

Европейските депутати запазиха непроменени от спорните членове 11 и 13. Въпреки, че за втория, беше проведено гласуване в последния момент, с предложение той да отпадне. Идеята беше отхвърлена едва с пет гласа. Член 13 предвижда налагането на задължителни филтри за съдържанието онлайн и блокиране на такова, което нарушава авторското право. Докато Член 11, който е познат, като „данък върху линковете“, предвижда заплащане на сайтовете за всеки техен елемент на статиите. Той приема заглавието, текста, снимките и всичко за обекти на авторското право. Чрез Член 11 се изисква от всички новинарски агрегатори, като Google News да заплащат лицензионни такси.

Двете спорни точки влязоха почти непроменени, въпреки, че заради тях ЕП не прие директивата при гласуването ѝ през юни месец миналата година. Също така, бяха събрани над 5 млн. подписа против приемането на противоречивия закон в първоначалния му вид с включени Член 11 и 13.

На крачка от окончателно приемане

Одобрението в Съвета на ЕС зависи изключително много от съотношението не само на гласовете между отделните държави-членки, но и тяхната тежест като население. Ако сделката между Франция и Германия, за която се спекулира от февруари се окаже факт, то най-вероятно и това препятствие ще падне.

Точно това се случи със сайта на Европейския парламент, който малко след половин час след гласуването беше подложен на масова DDoS атака и беше недостъпен за известно време.

Последствията

Член 11 предвижда почти всички елементи на дадена статия или онлайн материал да бъде обект на авторското право. Което блокира възможността на различни компании да използват кратки резюмета и превюта на дадени новини в своите платформи. Това ще удари значително новинарски агрегатори като Google News, но може да окаже влияние и върху споделянето на съдържание и в социалните мрежи. Първоначалният текст предвиждаше към него да влязат и хипервръзките между сайтовете, които са фундаментален елемент от изграждането и функционирането на глобалната мрежа. Техният режим беше облекчен леко в една от редакциите.

Google демонстрира, как би изглеждала търсачката ѝ ако бъдат приети текстовете в този им вид и трябва да се съобрази с тях. Реално, това оказва влияние на всички резултати свързани с новинарско и друго съдържание. Което значително намалява възможността на потребителите да намират такъв тип материали.

Член 13 налага на всички платформи за съдържание, което потребителите могат да качват самостоятелно, да интегрират автоматични филтриращи системи. Това се налага, защото в новата директива се посочва, че притежателите на платформи вече ще са отговорни за всякакви нарушения на авторското право, които качват техните потребители. Доскоро, такива бяха последните, което кара правоносителите да се свързват с всеки нарушител по отделно. С помощта на филтрите, ще може автоматично да се следи дали не се ъплоудват материали с неуредени авторски права. При засичане на такива те ще се блокират автоматично. Подобни мерки може да убият забавните интернет картинки познати като миймове (meme – от англ.).

Свързани статии

Back to top button