НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Франция и Германия задвижват преговорите за новата директива за авторското право в ЕС

Франция и Германия възобновяват преговорите за новата директива за авторското право в Европейския съюз. Противоречивият проектозакон предвижда масово филтриране на почти цялото съдържание онлайн, което се предлага в момента в обединена Европа. Според информация на Politico, двете водещи държави на Съюза са постигнали консенсус по това как точно да бъдат формулирани детайли по една от спорните точки – Член 13.

Депутатката от Пиратската партия Юлия Реда обяви, че е планирана нова тристранна среща между представителите на Европейския парламент (ЕП), Европейската комисия и Съвета на ЕС за следващия понеделник. На нея трябва да бъдат финализирани окончателните детайли по директивата за авторското право. Одобреният текст след това минава през трето гласуване в ЕП и последвано от финално одобрение през Съвета на ЕС.

В края на януари, се увеличи броя на държавите, които се противопоставиха на директивата и най-вече на Член 13. Поради силната опозиция при предварителните разговори, срещата на тристранката беше отложена. Част от държавите са против самото естество на текстовете, които предвиждат филтриране на онлайн съдържанието.

Франция и Германия

Френско-германския консенсус

Най-важна беше разликата в позициите между Германия и Франция. Двете държави са за приемането на Член 13, но се разминаваха в детайлите около това за кои компании да важат изискванията за филтрите. Франция настоява те да се прилагат от всички, независимо от размера на бизнеса им. Германия предпочита филтрите да са задължителни само за компании, които отговарят на определени изисквания за годишен оборот.

Двете държави са достигнали консенсус, при който се налага минимален праг, на който онлайн платформите трябва да отговарят, за да наложат пълна и автоматизирана проверка на своето съдържание. Изискванията са толкова ниски, че реално обхващат почти всички платформи. Те включват, услугите да са налични от поне три години, компаниите да имат годишен оборот от поне 10 млн. евро и да разполагат с над 5 млн. уникални посетители. Така почти всяка малко по-популярна платформа или приложение попада под ударите на Член 13.

Консенсусът между Франция и Германия е ключов, защото решенията на Съвета на ЕС се приемат с квалифицирано мнозинство с гласовете на поне 55% от държавите-членки, които представляват 65% от населението на Съюза. Двете страни са с едни от най-многобройното население в Европа, което ще им гарантира преминаването на тази бариера.

По пътя на филтрирането и цензурата

Така, директивата си проправя пътя през Съвета и остава единствено ЕП. Там ситуацията е интересна, защото от една страна има силно лобиране за приемането на Член 11 и Член 13 и директивата като цяло от страна на правоносители и големите медийни корпорации, от друга през май предстоят нови избори за европейски представители.

В самия пост на Реда не се споменава какво е състоянието на Член 11, който ще забрани на технологични гиганти, като Google и Facebook да извличат кратко описание и визия на новини и материали, защитени с авторско право онлайн. За да го правят, платформите ще трябва да плащат на съответните медии. Текстът е познат и под името „данък върху линковете“. Член 11 беше леко видоизменен, като се добавиха изключения, като Wikipedia. Дори с тях, перспективата за филтриране и цензуриране на глобалната мрежа в Европа остава мрачна и реална. Google демонстрира как ще изглежда нейната услуга News след прилагането на директивата буква по буква. Компанията дори заплаши, че ще изтегли редица функционалности и продукти от Стария континент, заради новата регулация.

Свързани статии

Back to top button