НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Преговорите за новата директива за авторските права на ЕС забуксуваха

Страните от Европейския съюз (ЕС) не са успели да постигнат единодушие по отношение на новата директива за авторските права. Европейската депутатка от Германия Юлия Реда обяви в своя блог, че 11 държави са се противопоставили на противоречивите правила. Поради голямата критика от различни правозащитни и интернет организации, Румъния, която пое от януари председателството на Съюза, представи редактирана версия на директивата. Именно тази версия е била отхвърлена от около една трета от страните-членки в предварителна среща в петък.

Без консенсус

Липсата на консенсус е довела до отлагане на същинските преговори, които бяха планирани за днес (21 януари). Според Реда, това забавяне прави приемането на директивата преди изборите за европейския депутати през май – „малко вероятно“. Но в същото време не означава, че това обезателно ще доведе до премахване на противоречивите текстове.

Julia Reda
Джулия Реда. Снимка: ЕП

Директивата беше изготвена от Европейската комисия и предложена за гласуване през май миналата година. Европейският парламент първоначално я отхвърли, като през септември прие ревизирана от депутатите версия. В нея бяха леко смекчени някои от противоречивите текстове, но основните проблеми останаха. Джулия Реда е сред върлите критици на новите текстове и пое опозицията срещу приемането на директивата.

Последната стъпка за окончателното приемане на директивата минава през гласуване на Съвета на Европейския съюз. Там трябва да се постигне консенсус между всички държави-членки на Обединена Европа. В момента точно тези преговори спират приемането на противоречивите текстове.

Разширяване на опозицията

Преди срещата в петък Германия, Белгия, Холандия, Финландия и Словения се бяха обявили против приемането на директивата за авторските права. След нея към тях са се присъединили представителите на Италия, Полша, Швеция, Хърватия, Люксембург и Португалия. Без последните две държави, всички останали са против приемането на Член 11 и/или 13, които предизвикаха най-много смут в онлайн средите и публичното пространство.

Европейският комисар за дигиталната политика Андрус Ансип обяви, че е „дълбоко разочарован“ от забавянето на приемането на директивата. Той призова да не се „изпускат“ големите постижения, по които вече има широк консенсус.

Противоречивите текстове

Директивата за авторските права предизвика истински смут в онлайн средите и публичното пространство. Главните виновници за това са членовете 11 и 13 записани в документа. Според първия всички елементи на дадена статия или материал онлайн става обект на авторското право. Което означава, че не могат да се ползват линкове, заглавия или извадки от текстовете, без изричното съгласие на правоносителя.

Член 11 е познат и под името „данък върху линковете“. Хипервръзките между сайтовете са фундаментален елемент от изграждането и функционирането на глобалната мрежа. Ограничаването на използването им означава, че интернет много бързо ще се затвори или поне в Европа. В деня на предвателната среща Google дори показа, как би изглеждала търсачката ѝ ако бъдат приети текстовете в този им вид и трябва да се съобразява с тях. Резултатите са наистина стряскащи.

Член 13 налага на всички платформи за съдържание, което потребителите могат да качват самостоятелно, да интегрират филтриращи системи. С тяхна помощ автоматично да се следи дали не се ъплоудват материали с неуредени авторски права и ако бъдат засечени такива – да бъдат блокирани. Този текст пък получи прозвището „убиецът на миймове (meme – от англ.)“.

Свързани статии

Back to top button