НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Подслушват ли ни моделите Nokia 7 Plus

Nokia 7 Plus безспорно е един от най-добрите смартфони за изминалата година като съотношение цена-качество и сред лидерите в средния клас. Преди няколко дни се появи информация, според която умни телефони от този модел изпращат определен тип данни към сървъри в Китай. Споменаването на последната страна е доста чувствителна тема в САЩ и Европа покрай целия скандал и обвиненията срещу Huawei за потенциално подслушване на техните устройства или телеком оборудване.

От HMD Global, компанията която оперира с устройствата под бранда Nokia, опровергаха тези слухове. Финландското дружество отрече да има теч на лична информация. Но все пак, притежателите на Nokia 7 Plus определено останаха загрижени, а всички останали си зададоха въпроса – „Какво става?“

Грешка в софтуера

Обяснението на HMD Global е сравнително просто. Една партида смартфони продадени в Норвегия, се оказва с инсталиран софтуер предназначен за устройства за китайския пазар, както съобщиха скандинавските медии. При активация на телефона, той автоматично започва да търси сървърите в Китай. Там предава информация за пускане в употреба на смартфона, както и дали е технически изправен.

Nokia 7 Plus data leak infographic

От HMD Global обявиха, че тези данни се изискват, за да може да стартира гаранцията по телефона и да се проследи дали всичко е наред. Защо са изпратени към Китай? Просто тъй като в него е инсталиран софтуер предназначен за пазара там, а местното законодателство изисква всички данни да се съхраняват на локални сървъри. Финландската компания допълни, че тази информация от Nokia устройства закупени в САЩ, Европа или Индия се съхранява в сървъри в Сингапур.

HMD Global увери, че не е изтекла никакви чувствителни и лични данни на потребителите. Както и, че е засегната само една партида от объркването.

Разликата между версиите

Между другото доста по-интересен е въпроса „Защо точно китайската версия е по-различна и с какво?“ Отговорът е просто – просто в Китай традиционния Android е забранен за продажба в страната. Разликата е в липсата на услугите на Google, както и в други елементи на софтуера. Реално, цялата операционна система Android е преработена по начин, по който да отговаря на изискванията на властите в Пекин.

Затова, версиите на Nokia в Китай се различават в доста аспекти, софтуерно спрямо техните събратя по останалите части на света. Дали изцяло надградената система и включените приложения в китайските модели помагат на правителството да подслушва своите граждани, може само да гадаем, защото HMD Global не дава яснота в своето прессъобщение по повод сбърканата партида.

Свързани статии

Back to top button