НОВИНИ

Най-интересното от технологичния свят за 6 февруари

Daily News 6 февруари: Франция и Германия ще отблокират новата директива за авторското право в ЕС, Spotify купи Gimlet Media, а EA се срина на борсата.

Facebook вече позволява за изтриване на съобщения в Messenger

Facebook ще позволи на потребителите да изтрият вече изпратени съобщения, независимо дали получателят ги е прочел или не. Функцията ще е налична до 10 мин. след изпращането му. Така ако сте допуснали правописна грешка или сте объркали чатовете, ще можете да поправите тази грешка. Социалната мрежа добавя тази възможност след като стана ясно, че нейния създател Марк Зукърбърг може да трие своите съобщения, докато масовите потребители – не. Скандалът избухна миналата година и на компанията ѝ отне около девет месеца, за да може да предостави тази функция за останалите абонати.

ЕС директива за авторското право

Франция и Германия задвижват преговорите за новата директива за авторското право в ЕС

Франция и Германия възобновяват преговорите за новата директива за авторското право в Европейския съюз. Противоречивият проектозакон предвижда масово филтриране на почти цялото съдържание онлайн, което се предлага в момента в обединена Европа. Според информация на Politico, двете водещи държави на Съюза са постигнали консенсус по това как точно да бъдат формулирани детайли по една от спорните точки – Член 13. Депутатката от Пиратската партия Джулия Реда обяви, че е планирана нова тристранна среща между представителите на Европейския парламент (ЕП), Европейската комисия и Съвета на ЕС за следващия понеделник. На нея трябва да бъдат финализирани окончателните детайли по директивата за авторското право. Одобреният текст след това минава през трето гласуване в ЕП и последвано от финално одобрение през Съвета на ЕС.

Повече по темата четете ТУК.

Близо една трета от съдържанието на Bloomberg е направено с помощта на AI

Изкуственият интелект (AI) ще измести хората, когато става дума за рутинна работа. Финансовата медия Bloomberg използва активно собствения алгоритъм Cyborg, чиято цел е да облекчи живота на журналистите. Основно той помага при разчитането на финансовите отчети на десетките и стотици компании, които трябва медията да покрие. Оказа се, че близо една трета от съдържанието на сайта и бизнес платформата е изработено с помощта на AI, съобщава New York Times. Било то, споменатите финансови отчети или пък друга рутинна работа, като проверка на бази данни. Така според Bloomberg ще могат журналистите да се концентрират върху изработването на по-качествени и задълбочени материали. Погледнато по-песимистично, някои може да го използват, за да се съкрати щата.

5g evolution

Новите измерения на заблудата 5G Evolution на AT&T

Щатският телеком AT&T предизвика гнева на експертите и конкуренцията, като ребрандира своята 4.5G мобилна мрежа, като 5G E. Погледнато от техническата страна, това е абсолютна лъжа. Маркетинговия отдел на телекома се възползва от шума покрай новото поколение мобилни мрежи, но напълно заблуждава потребителите. Ефектите от този ход вече могат да се проследят, като американските клиенти трудно правят разлика в какво точно представлява новата технология. Както и кои са водещите компании в тази посока. Така например, те посочват, че лидер при смартфоните в 5G е… Apple, нищо, че IT гигантът не планира да пусне първия си такъв смартфон през тази година. Но пък, последните модели iPhone вече получиха индикатор 5G Evolution.

Повече по темата ТУК.

Vivacom разшири списъка със смартфони, които поддържат VoLTE

Разговорите през 4G мрежа в България тепърва навлизат, въпреки, че телекомите ги предоставят от миналата година. Един от проблемите е, че първоначалните устройства, които операторите дават тази възможност са доста малко. Vivacom обяви днес, че разширява списъка със смартфони, които поддържат тази функция (VoLTE). До момента единствено притежателите на основните флагмани на Huawei и Samsung можеха да се възползват от VoLTE. Към Samsung S9, S9+, Huawei P20 и P20 Pro. Сега Vivacom добавят в списъка голяма част от портфолиото на Huawei – Mate 20, Mate 20 Pro, Mate 20 Lite, Mate 10 Pro, Mate 10 Plus, P10 и Honor 8 Lite. Предимствата на VoLTE са в кристално ясния звук на разговора, както и едновременната възможност да се сърфира в 4G мрежата, тъй като не се превключва типа сигнал.

Spotify придоби официално Gimlet Media и Anchor за 230 млн. долара

Spotify официално придоби компанията за подкасти Gimlet Media, както и Anchor, с което ще засили дейността си в създаването на аудио съдържание онлайн. Официалната сума за сделката не е назована, но се предполага, че е към 230 млн. долара. До вчера се носеха само слухове, че Spotify се е прицелил в подкаст сегмента, като най-вероятните причини са опитите за експанзия в Китай. Тук, ще можете да прочетете повече за потенциалните възможности на компанията и разликите между бизнеса с аудио съдържание онлайн в САЩ и Китай.

Броят на YouTube каналите с над 1 млн. абонати се е удвоил през 2018 г.

Броят на YouTube каналите с над 1 млн. абонати се е удвоил през миналата година. Това обяви главният изпълнителен директор на платформата Сюзън Войцички. В същия момент, хората, които изкарват по шестцифрени суми от публикуването на видеа в YouTube се е увеличил с 40%. Въпреки позитивните резултати, не трябва да забравяме и противоречията, които платформата си навлече през изминалите две години. Те са свързани най-вече със затягането на правилата за публикуване, според които редица канали им беше отнета възможността да си монетизират съдържанието. Засегнати бяха и рекламодатели. Монетата винаги има две страни, като YouTube също така трябваше да обере негативите от противоречиво съдържание и/или поведение, на някои от най-популярните влогъри.

Electronic Arts поведе големите гейм дистрибутори към срив на пазара

Electronic Arts обяви тежки финансови резултати, като не успя да достигне дори собствените си прогнози. Това доведе до цялостен срив в представянето на борсата на повечето основни гейм дистрибутори. Акциите на EA потънаха с 12% след новината, Take-Two Interactive ги последва с 10% спад и Activision-Blizzard с 9%, пише Cnet. Electronic Arts обясни слабото си представяне, заради прекаления фокус към сингълплеъра на Battlefield V, а не към разработването на Battle Royale режим за същото заглавие. Всичко това, в комбинация със засилената конкуренция е повлияло негативно на приходите през последните три месеца на 2018 г. Интересно е да се проследи дали тенденцията ще се запази, защото ако това стане – проблемите са структурни в цялата ААА индустрия, а не просто моментно състояние. По подобен начин гледат и инвеститорите, щом спадът на пазарите обхвана най-големите дистрибутори в сектора.

Свързани статии

Back to top button