НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Българските власти започнаха проверки на търговци на криптовалути

Националната агенция по приходите (НАП) е започнала проверка на основните търговци на криптовалути в страната. Целта е да се установи дали фирмите и техните клиенти спазват данъчното и осигурително законодателство. Ще бъдат изследвани и принципа на работа на самите платформи за търговия с криптовалути. Това съобщи НАП в новина публикувана на сайта на агенцията.

Акция срещу укриване на доходи

Основните опасения на данъчните са, че транзакциите с криптовалути са анонимни по задание и технология са анонимни. Това според НАП води до потенциален риск за укриване на приходи и съответно неплащане на данъци. Агенцията вече е започнала проверка на девет български дружества, които разполагат със сайтове за търговия с виртуални валути. Тя ще е разделена на два етапа – първият ще изследва самата платформа и дали всичко е изрядно с приходите, разходите и съответно с отчисленията към бюджета. Вторият етап е анализ и на самите клиенти, които са ползвали сайтовете, за да се установи, дали са декларирали доходите от извършените от тях сделки.

Според НАП, търговията с криптовалута е регламентирана и всички физически лица трябва да декларират доходи от нея с годишната си данъчна декларация. Приходите от такива транзакции се облагат със стандартния данък от 10%. От агенцията допълват, че продажбите на виртуални валути се третират като транзакция на финансов актив. Юридическите лица (фирмите от ЕТ нагоре – бел. ред.) също подлежат на облагане при сделки с криптовалути.

От НАП напомнят, че срокът за подаване на годишните данъчни декларации за физическите лица за изминалата 2018 г. изтича на 30 април, а този за фирмите е 31 март.

Анонимността, като част от технологията

Криптовалутите по своята технология и естество предразполагат към анонимни и сигурни транзакции. Именно поради тази причина, те се превърнаха в любимо средство, както за високорискови инвеститори, така и за хора, които искат да укрият определени доходи. Практиката е световна, не е типична единствено потенциално за българските потребители. Не всички хора, които работят с криптовалути трябва да се слагат под общ знаменател, като има доста любители и ентусиасти на този нов феномен.

Факт е, че това е първата проверка на НАП свързана с виртуалните валути в България. Определено ще е тенденция да се затяга контрола около транзакциите с подобни активи, както в страната, така и по света.

Свързани статии

2 коментари

  1. Доколкото знам голяма част от сделките се случват OTC и не се отчитат. Освен може би ако НАП не открият притежателите на всички портфейли по света и локализират само българските. Но темата е интересна със сигурност.

    1. Привет, не съм 100% запознат с механизмите на дейност на българските платформи. Това, което правя като извод от съобщението на НАП е, че те ще проверяватдали декларираните пари, сделки и данъци отговарят на реалните транзакции. Как ще се свери това с последните не знам. Ще следим темата и като НАП излязат с някакви резултати лятото, определено може да се развие, като по-голям материал с търсене на коментари от различните страни.

Back to top button