НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Samsung представи първият си умен пръстен заедно със сгъваемите си смартфони

Samsung разшири видовете умни мобилни устройства, които ще предлага на пазара. Тя представи първият си умен пръстен, който носи името Galaxy Ring. Неговите възможности са като много компактна версия на смарт часовник. Южнокорейският гигант не е първият, който предлага подобно устройство, но показва потенциален интерес към такива джаджи.

Galaxy Ring също така е само част от обновеното портфолио на Samsung. Технологичният производител демонстрира още своите два модела сгъваеми смартфони – Galaxy Z Fold 6 и Galaxy Z Flip 6. Те бяха допълнени от два умни часовника, единият от които е първият Ultra вариант на Samsung, както и два типа безжични слушалки тип тапи.

Всички устройства ще са налични в България от 24 юли, като за някои от тях предварителните поръчки вече стартираха. Цените са в рамките на очакванията. По-големият сгъваем смартфон Galaxy Z Fold 6 ще се предлага от 3 909 лева, а по-компактният модел Galaxy Z Flip 6 ще започва от 2 349 лева. Нивата са съпоставими спрямо флагманските корекции от тази година и се запазва съотношението от миналата година. От телекомите, засега „А1 България“ обяви, че ще прави по 350 лева отстъпка за Galaxy Z Fold 6 и 300 лева за Galaxy Z Flip 6 при предварителна поръчка от оператора при връщане на старо устройство.

Технологичният пръстен

003-Galaxy-Ring-Family-Press-Release

По изключение започваме с новия умен пръстен, тъй като той предлага най-много новости в сравнение с останалите устройства. Galaxy Ring разполага с три сензора – акселометър, за телесната температура и за пулса. Те са поместени в компактен алуминиев корпус с титаниево покритие от клас 5. В зависимост от размера той е с тегло от 2.3 грама до 3.0 грама. Водоустойчив е до 10ATM и комбинацията от неговата разработка позволяват той да бъде носен навсякъде. Идва и в три цвята – сребрист, златист и черен.

Всички отчитани данни са интегрирани в Samsung Health, а устройството предлага анализ на съня с AI алгоритъм. Той включва оценка за качеството на съня, измерване на хъркането и движението, което да дадат по-подробна картина за състоянието ви през нощта. Трите сензора позволяват да се проследяват различни активности, които се покриват до известна степен с тези на умните часовници. Включително за тренировки, спортна дейност и цялостно проследяване като крачки, калории и др.

Голямото му предимство пред смарт часовниците е голямата компактност на пръстена. Все пак е в пъти по-малък и доста по-дискретен за носене. Както и няма да пречи за измерване на данни при някои активности, при които умните часовници може да не са толкова практични. Последното предимство, особено спрямо моделите на Samsung, е по-голямата издръжливост на батерията. С един заряд тя осигурява работа на Galaxy Ring за около седмица. Докато часовниците на компанията са между два и четири дни.

Обновените с AI сгъваеми смартфони

001-Galaxy-Z-Fold6-and-Flip6-Main-KV

Големият акцент при сгъваемите смартфони е като при тазгодишната флагманска серия на Samsung. Силно залагане на възможности с изкуствен интелект (AI). Силна интеграция с езиковия модел Gemini на Google, както и редица функционалности, които притежателите на тазгодишните смартфони Galaxy S24 и най-вече моделът Ultra. Сред тях са Circle to Search, Transcrpit и преводи в реално време.

Таблетният хибрид Galaxy Z Fold 6 е с леко обновен дизайн, който е по-тънък и лек спрямо миналогодишния модел. Смартфонът е с обновен сгъваем екран по LTPO технология и минимална разлика при външния дисплей. Основната разлика е в тазгодишния премиум чипсет на Qualcomm – Snapdragon 8 Gen 3.

Samsung-Galaxy-Z-Fold-6-Specs

Конфигурациите остават непроменени – 12GB оперативна RAM памет с опция за съхранение между 256GB до 1TB. Няма разлики при батерията, която е разделена на две с общ капацитет от 4 400 mAh. Ситуацията е идентична и при камерите – 50MP основна, 12MP широкоъгълна, 10MP телефото и 10MP селфи.

Samsung Galaxy Z Flip 6 идва със сходни обновления, особено при процесора. Компактният сгъваем смартфон също разчита на Snapdragon 8 Gen 3. Оперативната памет е вдигната от 8GB на 12GB спрямо миналогодишния модел. Мястото за съхранение остава като опция между 256GB и 512GB.

Samsung-Galaxy-Z-Flip-6-Specs

Има и една промяна при камерите, като основната е подсилена с 50MP сензор. При Galaxy Z Flip 5 той беше 12MP. Останалите камери остават същите – 12MP широкоъгълна и 10MP селфи. Батерията също е подсилена от 3 700 mAh на 4 000 mAh. Бързото зареждане при всички смартфони от висок клас на Samsung остава на 25W.

Ultra подкреплението при смарт часовниците

007-Galaxy-Watch-Ultra-Press-Release

След като всички конкуренти на Samsung при смарт часовниците пуснаха Ultra версии на своите модели, беше въпрос на време да видим подобен и от южнокорейците. Тези устройства се отличават с допълнителна здравина, по-добри сензори, по-висока издръжливост на батерията, по-голям корпус и доста солена цена. Всичко това важи при новия Samsung Galaxy Watch Ultra.

Той разполага с титаниев корпус, който осигурява водоустойчивост от 10ATM. Това позволява на Galaxy Watch Ultra да бъде използван на дълбочини от 500 метра до височини от над 9 000 метра. Разполага с електрокардиограма (ЕКГ), GPS навигация, температура, кислород в кръвта и др. Едно от предимствата му спрямо нормалната Watch серия на Samsung е батерията. Тя има издръжливост до 100 часа (малко над четири дена) в икономичен режим и до два пълни дни при активно трениране.

Samsung Galaxy Watch 7 от своя страна при батерията осигурява до два дни при икономичен режим. Добавена е и опция за проследяване на кръвното налягане и ЕКГ. Смарт часовникът разполага с двулентова GPS връзка за по-прецизно проследяване на местоположението. Останалите подобрения са софтуерни в приложението Samsung Health. Те включват нови показатели, формирани на база обработка на наличните данни. Като AGE индекс, който следи цялостното ви здравно състояние и дава препоръки за подобряването му.

Samsung Galaxy Watch Ultra се предлага само в една версия при препоръчителна цена от 1 369 лева. Galaxy Watch 7 започва от 619 лева, като това е само за Bluetooth версията и тази с размер от 40мм. По-големият часовник от 44мм и с 4G връзка ще струва 770 лева.

Свързани статии

Back to top button