НОВИНИ

LG 2024: AI телевизори, климатици под прикритие и обновена бяла техника

LG представи последното си портфолио от потребителска електроника в България. То включва богат набор от OLED телевизори с AI технология, саундбари, ново поколение климатици, термопомпи, умни хладилници, перални и сушилни. При дебюта им, местното звено шеговито отбелязва, че „вече всеки уред може да показва пее, показва информация или зарежда с настроение“.

И е точно така. Дори някои от премиум климатици за дома вече идват дегизирани като „картини“ или дигитални екрани окачени на стената. Хладилниците имат вътрешно осветление, което не само помага да се види съдържанието му, но и да бъде персонализирано. Иновациите при бялата техника идват в цвят черно и са под формата на пералня и сушилня, комбинирани по малко по-нестандартерн начин.

LG следва тенденциите при потребителската електроника, в които производителите се опитват да намерят всякакви начини да привлекат вниманието на клиентите. Или хитро да замаскират устройствата като част от интериора на къщата.

AI скокът при телевизорите

LG-m4-oled-2024-4

Голямата новина на LG при най-популярната черна техника – OLED телевизорите, е в новия AI процесор. Той предоставя значително по-голяма производителност спрямо предходните модели, което увеличава възможностите за изкуствен интелект на ТВ моделите на компанията. LG представиха през 2024 г. новия си чип Alpha (α) 11 AI, който разполага с невронна мрежа. Това е третото поколение процесор оборудван специално за нуждите на изкуствения интелект.

Скокът в производителността и възможностите на LG телевизорите идват именно от него. Според компанията, Alpha (α) 11 AI има 30% по-висока производителност и 70% подобрение в графичните способности спрямо предишния модел. Процесорът ще е наличен в най-новите OLED телевизори на LG – LG SIGNATURE OLED M4 и LG OLED G4.

Възможностите им включват подобрен Upscale на картината от ниска резолюция към 4K, но и значителна персонализация на база предпочитания. Функцията Picture Wizard работи, като адаптира качеството на съдържанието към вкуса на потребителя. Така се постига не само желаният upscale ефект или изчистване на шум, но и по-прецизно нагласяне на основните елементи на изображението. Picture Wizard позволява това да се случва, без да се налага потребителите да знаят всичко за техническите аспекти като яркост, контраст или острота на картината.

Климатик „под прикритие“

LG-TV-Presen-2024-2

Може би най-впечатляващата гама домакински уреди тази година от LG идва при домашните климатици. Компанията представи два модела, чието вътрешно тяло се слива максимално с интериора на всеки един дом. То идва под прикритие като картина или като дисплей с рамка. Последната е направена от пластмаса, но имитира дърво.

Двата климатика от серията Artcool Gallery са квадратни, вместо традиционните правоъгълни и сравнително тънки. Ако се погледнат отстрани си личи, че все пак не са само картини, но отпред трудно могат да бъдат различени от последните. Моделът Artcool Gallery Special има пано, което може да се смени по желание от потребителя с рисунка по негов избор.

Докато Premium вариантът заменя предното пано с екран. На него може да се изобразява различна информация – за параметрите на климатика, програмата, настоящата температура и желаната такава и др. Както споменахме в началото на материала – климатикът може да „пее и свири“. Има специален режим за избиране на „фонови шумове“, които да играят релаксираща роля.

Бялата техника е черна

Washing machine and dryer in a luxury bathroom.

При презентацията на тазгодишното портфолио на LG бялата техника всъщност беше показана в черни или графитени цветове. Акцентът е върху LG Wash Tower – пералня на две нива, като долното пере, а горното е отделна сушилня. Това решение е нов прочит на идеята за 2в1, като вместо да комбинира двете действия в едно устройство със съответните компромиси, то ги предоставя в два барабана.

Идеята е да няма компромиси, нито с частта с прането, нито със сушеното, а уредите да са интегрирани и максимално удобни. LG Wash Tower изглежда отстрани като хладилник и за момента няма решение за вграждане. Но е интересен подход за хора, които искат пералня и сушилня, но не харесват идеята за 2в1 уредите на пазара в момента.

Последният уред е хладилникът LG Insta View. Той идва с прозрачна врата на хладилното отделение. Тя е с осветление и има различни умни функции. Една от тях е, че при почукване, хладилникът разкрива съдържанието, като включва LED лентите. Умните функции включват дистанционно управление през смартфон и персонализиране на светлините на вратата.

Свързани статии

Back to top button