НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

AI скокът на телевизорите на LG

Изкуственият интелект (AI) от години е част в света на умните телевизори. От по-масовото навлизане на 4K и донякъде на 8K телевизори. Тогава, производителите използваха алгоритмите да подобрят съдържанието с ниска резолюция да може да се гледа приемливо на новите екрани с висока такава. Процес, който се нарича AI Upscaling. Това беше един от основните проблеми при закупуването на нов телевизор преди години, когато още ТВ каналите бяха аналогови и разликата в разделителната способност между картината и дисплея беше значителна.

Развитието на AI технологиите през последните години създадоха и нови възможности за производителите на телевизори. Първата е голям скок в AI Upscaling-а, който вече е много по-бърз, прецизен и изчистен като картина. Вторият е адаптиращ се триизмерен звук, който изкуственият интелект прецизира в пространството около ТВ приемника. Останалите са свързани с гласово управление, персонализирани настройки и др.

LG се възползва от всички изброени по-горе предимства на изкуствения интелект, благодарение на своята серия ТВ процесори Alpha и на операционната система WebOS. Комбинацията от двете позволяват интеграция на различни възможности и засилване на способностите на телевизорите на LG.

Алфата и омегата

LG-alpha-11-ai

Бумът на генеративния AI като ChatGPT отново постави фокуса върху един важен компонент при използването на изкуствен интелект. Това е необходимостта от специализиран процесор или ядра в такъв, които да могат да се справят с изчисления свързани с него. LG представиха през 2024 г. новия си чип Alpha (α) 11 AI, който разполага с невронна мрежа. Това е третото поколение процесор оборудван специално за нуждите на изкуствения интелект.

Скокът в производителността и възможностите на LG телевизорите идват именно от него. Според компанията, Alpha (α) 11 AI има 30% по-висока производителност и 70% подобрение в графичните способности спрямо предишния модел. Процесорът ще е наличен в най-новите OLED телевизори на LG – LG SIGNATURE OLED M4 и LG OLED G4.

LG-m4-oled-2024-2

Първият е т.нар. безжичен ТВ на компанията, при който картината и звукът се предават без необходимостта от кабели в 4K резолюция и 144Hz опресняване. Последното е важно и за геймърите, като подобна честота е препоръчителна при играенето на заглавия с висока динамика и необходимост за бърза реакция. LG SIGNATURE OLED M4 вече се предлага и в 65-инчов формат, освен по-големите, които достигат до 97 инча диагонал.

През тази година, LG разширява AI обхвата в своето портфолио и до QNED телевизорите, като така производителността на линията си с LCD панели от висок клас до нови нива на качество. Те разполагат с процесора Alpha 8 AI, за да постигнат 1.3 пъти по-висока производителност на AI и 1.6 пъти по-висока скорост на обработка в сравнение с предшественика си.

Възможностите на „интуитивния“ интелект

LG-m4-oled-2024-3-scaled

Големите предимства на AI технологията са, че обработва картината с максимално качество, но и знае предпочитанията на потребителите. LG следват гребена на вълната да се заиграват с абревиатурата за изкуствен интелект и така се ражда тяхната концепция за Affectionate Intelligence. Компанията го превежда на български като „интуитивен“, като идеята е, че алгоритмите подразбират желанията на потребителите, без те да го усетят или да го изискат изрично.

Прецизното и качествено upscale-ване е задължителен компонент от AI телевизорите. LG го постига, но също така започва да се фокусира и върху използването на изкуствения интелект, за по-доброто разбиране на предпочитанията, навиците и желанията на потребителя. Това става чрез гъвкава персонализация в най-новите AI телевизори на южнокорейския производител с изкуствен интелект. Те могат да разпознават гласове, които да бъдат обвързани чрез уникални профили през webOS платформата. Това улеснява предоставянето на персонализирани препоръки на потребителя, изградени на база личната история на гледане.

LG-m4-oled-2024-6

Функцията Picture Wizard работи, като адаптира качеството на картината към техните предпочитания. Така се постига не само желаният upscale ефект или изчистване на шум, но и по-прецизно нагласяне на основните елементи на изображението. Picture Wizard позволява това да се случва, без да се налага потребителите да знаят всичко за техническите аспекти като яркост, контраст или острота на картината.

LG с програмата си webOS Re:New предлага най-новата актуализация на webOS на собственици на LG Smart телевизори в рамките на следващите пет години. Това означава, че потребителите, закупили LG OLED телевизор или LG QNED телевизор, пуснат на пазара през 2024 г., могат да се възползват от най-новата версия на операционната система webOS платформа до 2028 г.

Пространствен AI звук

LG-m4-oled-2024-1

AI алгоритмите в телевизорите на LG не са свързани само с картината, но и с с друг важен компонент при гледането на ТВ – звука. Първата подобна функция е AI Sound Pro. Тя предлага по-богат и по-пълен звук, докато вградените високоговорители на LG телевизора създават виртуален съраунд звук във формат 11.1.2, за да увеличат изживяването. Алгоритмите може дори да изчистят диалога в даден филм, като отделят вокалите от саундтрака, правейки го да изглежда така, сякаш звуците се излъчват естествено от центъра на екрана.

oled-g4-18-sg10-soundbar-d-2

С технологията WOW Orchestra се създава триизмерен звук, който работи в унисон с вградените високоговорители на телевизора и съвместимите саундбари на LG, като създават единно и пространствено озвучение. Сред основните модели тази година са S95TR, SG10TY и S70TY. Всички тези саундбари са съвместими със стандартите на Dolby Atmos и усъвършенстваната технология на DTS:X.

oled-g4-18-sg10-soundbar-d-1

Както и с интелигентните функции за аудио WOW на LG. Сред тях е спомената WOWCAST, за да се свържат безжично към телевизорите на LG. Чрез нея те предоставят максимално изчистен звук без забавяне и загуба на качеството. Най-интересен от трите е премиум саундбарът S95TR, който е с мощност от 810W и съраунд звук с 15 канала. Той разполага и с централно разположен високоговорител, което допълва възможността за триизмерно озвучаване.

С което се завършва комбинацията между OLED, QNED телевизори и саундбари на LG, с последните развития в AI хардуера и алгоритмите за възпроизвеждане на звук и картина. Новият процесор е сред двигателите на големия скок на южнокорейския гигант, който развива тази технология от повече от десетилетие вече и плодовете от този труд отдавна са налице.

Свързани статии

Back to top button