НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Мобилни оператори в орбита

Иновациите и революциите в телеком сектора в повечето случаи се случват незабелязано за повечето потребители и дори за медиите, които ги следят. Докато всички все още са концентрирани в бавното разгръщане на пълния потенциал на 5G мобилните мрежи, то сателитната връзка остава в сянка.

Доскоро тя наистина беше много екзотично решение, най-вече защото беше доста скъпо като начинание и съответно като крайна услуга. Или се ползваше от телекомите основно за спътников ТВ сигнал към крайните потребители (т.нар. DTH).

Технологичните и бизнес пробиви в извеждането на сателити от последното десетилетие водени най-вече от SpaceX и тяхното звено Starlink промениха напълно тази представа за подобен тип връзка. Телекомите, производителите на смартфони и компоненти вече открито започват постепенно да интегрират такива услуги, макар те все още да запазват нишовото си значение. Но с перспектива ролята им да се разширява, особено с по-пълното разгръщане на хиперсвързаността, която обещава шестото поколение мобилни мрежи (6G).

Връщането на сателита

t-mobile-spacex

До общата публика дойдоха обявените услуги за сателитни извънредни съобщения във флагманските смартфони на Apple и Huawei в края на 2022 г. Постепенно те бяха леко разширени до нормални текстови съобщения. Тази услуга си остава строго нишова, защото приложенията ѝ са най-вече в места, в които няма наземно мрежово покритие, както и само за извънредни ситуации.

Употребата на сателитната връзка от мобилните оператори може съвсем скоро да се разшири значително. В първите дни на 2024 г. щатският телеком T-Mobile и SpaceX сключиха споразумение за предоставяне на разговори през спътник. Това ще се случи догодина, когато космическата компания на Илон Мъск планира да изстреля 21 сателита в ниска орбита, които да предоставят необходимата връзка.

По-рано през 2023 г. други телекоми от различни части на света направиха същото, но повече в посока осигуряване на интернет покритие в отдалечени райони. Такива са споразуменията с новозеландския One NZ и австралийския Optus.

Пълноценни услуги

Starlink-Logo-1

Услугите, които операторите предлагат се разширяват. Те зависят от няколко фактора, като единият е начина на приемане на сигнал. Това може да стане по два начина – директно с потребителското устройство или през чиния, която след това да дублира ролята на безжичен рутер. Последното се прилага доста успешно по бойните полета в Украйна с приемниците на Starlink.

Тази услуга на компанията все още е доста скъпа и интересът към нея не е толкова висок. Но показва, че това е най-лесният начин за предоставянето на телеком свързаност през спътник. Дали ще е през приемник на Starlink или такъв от друг доставчик, това за крайния клиент няма значение.

Втората опция е самото крайно устройство да има възможност за спътникова свързаност. Такъв е случаят с iPhone 14 и 15, но тя е ограничена само до кратки текстови съобщения при извънредни ситуации. Специализираните сателитни телефони винаги са били луксозна вещ, налична за експедиции и професионалисти. Възможно е скоро спътниковата връзка да се интегрира в много по-вече и достъпни крайни устройства. Но както ще видим, това започва да се преодолява по доста елегантен начин.

Какво се промени

starlink-orbit

Три неща се промениха през последните няколко години. Първата е, че SpaceX разви изключително успешно бизнес модела си за многократно използване на своите ракети. Цената на единично изстрелване на тяхната Falcon 9 струва около 62 млн. долара, докато при традиционните ракети сумата набъбва до над 2 млрд. долара. В предишни десетилетия дори до повече ако изгладим данните с натрупаната инфлация.

Втората е в орбитите на които се извеждат спътниците, както и самите тях. Досега, сигналът за DTH телевизия идва от средна (MEO) или геостационарна (GEO) орбити, които са по-високо, съответно по-скъпи за достигане. Но и самите сателити трябва да са по-големи и това допълнително увеличава крайната цена.

SpaceX извеждат своите Starlink микроспътници на ниска орбита (LEO). Това позволява да се ползват много по-малки сателити, които да се насищат като количество. Кумулативно цената спада, но ползването на LEO орбита има и друг благоприятен ефект – намалява се забавянето на връзката, което позволява много по-добър и постоянен сигнал.

Третият фактор е все по-тясната интеграция на сателитите с новите мобилни технологии. По-конкретно изграждането на модули по 5G стандарти. Това вече позволява изпращането на сателитен сигнал до смартфон, без да е необходимо самото устройство да е съвместимо с по-скъпите специализирани мрежови технологии.

Приложение

huawei-mate-50-sat

По-евтиното, бързо и лесно извеждане на сателити, по-стабилната връзка и съвместимостта с мобилните технологии няма да заменят напълно традиционните наземни мрежи. Спътниковият сигнал по-скоро ще се ползва, като един от вариантите за бързо предоставяне на връзка до труднодостъпни места. По света, дори в развитите държави, включително и в България има доста „бели петна“ – населени места, без никаква интернет връзка.

Дори страната ни пренасочва почти всички средства от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на Европейския съюз (ЕС) към свързването на подобни региони. Сателитният интернет също така е ключов при бедствия и аварии, когато наземната инфраструктура е системно повредена или изключена. Тук, пример за съжаление е войната в Украйна.

Спътниците трябва да изчистят и някои стари недостатъци. Те все още имат проблеми с необходимостта от пряка „видимост“ между тях и крайното устройство. Гъсти облаци, особено с бури могат да понижат значително връзката и дори да я прекъснат. Въпреки тези проблеми, приложенията на сателитите в инструментариума на телекомите само ще увеличава през следващите години.

Свързани статии

Back to top button