НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Oppo влезе официално в България, а Motorola пусна серията Edge 50

Китайският производител Oppo навлезе официално в България, като първия смартфон от портфолиото на компанията у нас е моделът от среден клас Oppo Reno 11 F 5G. Засега продуктите на бранда ще се предлагат във физическите и онлайн магазини на „Технополис“ и „А1 България“. Oppo от няколко години е в Топ 5 смартфон производители по доставки, а той държи също така и марката OnePlus на глобалния пазар.

Китайската компания няма да предлага само смартфони в България, но постепенно ще разшири портфолиото си още със свързани устройства тип Интернет на нещата (IoT) и др. Oppo започва дейността си през 2004 г. като тогава продава MP3 плеъри, но четири години по-късно навлиза при мобилните телефони, а при умните такива – през 2011 г.

OPPO_Ivo Bojadzjiev

Дни преди това, друг китайски бранд със силно присъствие у нас Motorola представи в България своята основна серия Motorola Edge 50. Смартфоните на компанията редовно се представят отлично в годишната класация на TechTrends за най-добри умни телефони. Представителят в средния клас Motorola Edge 50 Fusion се очаква у нас през следващите дни в края на април при цена от 799 лева. Към края на май се очакват флагмана и премиум модела Motorola Edge 50 Pro и Edge 50 Ultra съответно. Цената на първият модел е 1 399 лева при свободна продажба, а на премиум устройството е 1 999 лева.

По този начин Motorola успява да покрие някои от най-търсените и популярни ценови категории в средния и във флагманските класове. Motorola Edge 50 Ultra се намира в най-долната част на премиум устройствата, които през тази година продължават с тенденцията да са типично над 2 000 лева.

Oppo Reno 11 F

Oppo-Reno-11-f-Launch-Specs

Oppo Reno 11 F на свободна продажба е с цена от 699 лева. Смартфонът е позициониран в средния клас и има само една конфигурация с 256GB място за съхранение и 8GB RAM памет. Той разполага с 6.7-инчов AMOLED екран с разделителна способност от 1080×2412 пиксела и опресняване на дисплея от 120Hz. От Oppo се похвалиха с няколко неща. Едното е, че екранът има минимални рамки, като той обхваща над 93% от площта на предния панел. Второто е, че според компанията, тя ползва сравнително висок клас дисплеи за своите модели. Не беше конкретизирано дали това е така при Oppo Reno 11 F.

Процесорът е съпоставим за ценовата категория на смартфона. Той е Meditek Dimensity 7050 изпълнен по 6nm архитектура и чипсетът включва 5G модем. Вече споменахме, че идва само в една конфигурация с 256GB място за съхранение и 8GB оперативна памет. Цветовите варианти са два – тъмнозелен и океанско синьо, като последния има холограмни елементи, наподобяващи вълни.

Батерията е голяма с капацитет от 5 000 mAh. Тя идва и с бързо зареждане от 67W, което в България сме го виждали при повечето модели OnePlus през последните няколко години.

Камерните конфигурации също са типични за представител от средния клас. Основната е 64MP, която е допълнена с 8MP широкоъгълна и 2MP макро сензори. Преднага селфи камера е 32MP. Но Oppo Reno 11 F повече се гордее със своя софтуер и най-вече с енджина за обработката на портретни снимки. Чрез него се подпомага разпознаването на лица и откриването на обекти в кадъра, като балансира цветовете и яркостта ако се налага.

Сред другите интересни софтуерни екстри е анализирането на фоновия шум около смартфона и оптимизацията на звука при слушане на музика от високоговорителя. Самият софтуер е базиран на Android 14, който е надграден с интерфейса на Oppo ColorOS 14. Добавени са няколко нови приложения, като файлов органайзер File Dock и Smart Touch – умна функция за улавяне на текст или изображения от снимка на екрана. Останалите елементи са оптимизации на хардуера чрез софтуера.

Motorola Edge 50 Ultra

Motorola-Edge-50-Ultra-Launch-Specs

При моделите на Motorola започваме с премиум устройството – Motorola Edge 50 Ultra. Компанията вече втора година позиционира Ultra смартфоните си с една идея под останалите от класа. Компромисите са малко, но пък цената е доста по-поносима, спрямо скоковете при конкуренцията. Екранът е P-OLED с разделителна способност от 1 220×2 717 пиксела и вече традиционната за бранда във високия клас 144MHz честота на опресняване.

Повечето останали неща са наистина в премиум категорията. Чипсетът е актуалният флагмански Snapdragon 8 Gen 3 по 4nm архитектура. Конфигурациите са в 12 и 16GB оперативна RAM памет, а мястото за съхранение е 512GB и 1TB. Батерията е 4 500 mAh с бързо зареждане от 125W.

Камерите също са като за устройство от най-висок клас. Задните са в тройна конфигурация с основна от 50MP, перископна телефото със сензор от 64MP и трикратно оптично приближение. Като и двете са с оптична стабилизация. Към тях добавяме 50MP широкоъгълна камера, толкова е и предната слефи такава. Цената на Motorola Edge 50 Ultra вече споменахме, че е 1 999 лева.

Motorola Edge 50 Pro

Motorola-Edge-50-Pro-Launch-Specs

Тазгодишният флагман на Motorola е Edge 50 Pro и идва също в долната граница на сегмента на цена от 1 399 лева. Разполага със същия екран като Ultra-та, както и идентичен дизайн, разликата във външния вид е в разположението на задните камери и в наличните цветове. Edge 50 Pro разчита и на същия чипсет на Qualcomm – Snapdragon 8 Gen 3.

Конфигурациите обаче падат с едно ниво, оперативната памет е с избор между 8GB и 12GB, а мястото за съхранение започва от 128GB и достига 512GB. Батерията и бързото захранване остават същите – 4 500 mAh капацитет и 125W.

Най-големите промени са при камерите. Основната се запазва с 50MP сензор с лазерен автофокус и оптична стабилизация. Телефото камерата обаче вече е само 10MP без перископна призма, въпреки че също предоставят трикратно оптично приближение и оптична стабилизация. Широкоъгълната е свалена на 13MP, но селфи камерата остава 50MP.

Motorola Edge 50 Fusion

Motorola-Edge-50-Fusion-Launch-Specs

За разлика от останалите два модела Motorola Edge 50 Fusion се позиционира в горната част на средния клас на левче разстояние от достъпните флагмани с цена от 799 лева. Дисплеят отново е P-OLED и със 144MHz опресняване, но резолюцията е свалена на 1 080p. Дизайнът е леко променен в гърба, като гнездото на камерите е леко свито, заради липсата на телефото сензор. Motorola Edge 50 Fusion продължава да използва за основна 50MP от останалите два модела, но отзад втора е само 13MP широкоъгълна. Селфи камерата вече е 32MP.

Процесорът е традиционен за средния клас Snapdragon 7s Gen 2 изпълнен по 4nm архитектура. Конфигурациите отново включват 8GB и 12GB опции, но мястото за съхранение като избор е сведено до между 128GB, 256GB и 512GB. Батерията е по-голяма като капацитет – 5 000 mAh, но бързото зареждане вече е 68W. И трите модела Edge 50 на Motorola включват сертификат за прахо и водоустойчивост от IP68, което позволява потапяне до 1.5 метра за 30 минути.

Motorola Edge 50 Fusion първи ще пристигне в България, докато Motorola Edge 50 Ultra и Edge 50 Pro се очакват в края на май.

Свързани статии

Back to top button