РЕВЮ

Най-добрите смартфони за 2023 г.

За шести пореден път от създаването на TechTrends поглеждаме назад във времето и ще определим най-добрите смартфони за изминалата 2023 г. През нея производителите вече налагаха новите си и адаптирани стратегии предвид резките промени в световната икономика и конюнктура през преломната 2022 г. Основните тенденции са оптимизации на цялостното портфолио, намаляване на общия брой модели на пазара и по-внимателно позициониране, което да преодолее силната конкуренция.

Традиционно в настоящата класация място намират едни от най-добрите модели, които успяха да си прокарат пътя до крайните потребители в България. Премиум моделите вече не са най-привлекателния сегмент за технологичните компании, като през настоящата година се впуснаха доста нови участници при сгъваемите смартфони. Перспектива, за която писахме при предишния ни обзор.

Преди да се впуснем към нашата селекция за най-добрите смартфони за 2023 г., да си припомним критериите и категориите в нашата класация. Тази година добавяме една нова, която да покрие малко по-нишови потребители – геймърите. Смартфоните проектирани за тях постепенно се превръщат в такива, в които производителите експериментират с някои по-авангардни решения. В България, все още този сегмент не е толкова силно засегнат, но очакванията ни са, постепенно той да се запълни и да играе важна роля в развитието на пазара.

Критериите

  • Цена – Един от най-определящите фактори е стойността, на която всеки смартфон излиза на пазара. Това важи с още по-голяма сила в България, предвид чувствителността на потребителите по темата. Използвани са крайните цени, при заплащане в брой, без обвързване с дългосрочен абонаментен договор с някой от операторите. Така се елиминира моментът със субсидирането или изкривяването на цената покрай месечните вноски. Разгледали сме цените към 30 декември 2023 г., а не в момента на излизане на устройствата. Което може да включва и някои настоящи намаления, а някои модели излезли през по-ранните месеци на годината – преминаването им в по-долна категория към края.
  • Наличност – Избрани са само модели, които са официално налични на българския пазар. Смартфони, които потребителите могат да си поръчат от чужбина, не са включени. Така например, в България вече някои по-масови търговци предлагат вече Pixel серията на Google и затова сме включили техен модел. Макар и на по-висока цена от тази в САЩ.
  • Възможности – Обикновено границите между отделните категории са все по-размити, но се опитахме, да ги сортираме устройствата според възможностите, за да има максимално равнопоставеност. Особено в ценовите сегменти под 800 лева, ситуацията става все по-трудна за диференциране на отделните модели. Там, използваме все повече наличието на 5G, тъй като от тази година технологията е вече по-достъпна и ключова за пазара. Допълнително объркване вкарват и самите производители, които в ниските класове започват да специализират устройствата си. Така срещу сходни цени, получавате смартфони, които са много добри в осъществяването на определени дейности. Например ползването им за селфи или нормални снимки, издръжлива батерия и др.

Категориите

  1. Сгъваеми смартфони – умните телефони със сгъваеми екрани и корпуси дебютираха през 2019 г., конкуренцията се увеличи през 2020 г. и допълнително се засили през изминалата. Тенденцията е да се увеличи допълнително през новата 2023 г., като повече производители пуснат такива модели. Неофициално сме я разделили на две – традиционни сгъваеми и компактни. Вторите заемат по-задните места, заради по-достъпната им цена.
  2. Премиум модели – това са смартфоните, които в момента заемат най-високия потребителски клас. Дефиницията за момента е крайна цена към момента от над 1 800 лева. Това са модели, които се опитват да изстискат максималните възможности и иновации, които производителите са готови да пуснат на пазара. Без сгъваемите смартфони, които вече са отделени в собствена категория.
  3. Геймърски смартфони – новата и специална категория, която добавяме през настоящата година. При тях основните фактори за успешен модел са мощния хардуер, софтуерната оптимизация за игри и някои по- авангардни решения при дизайна. Цената не е основен фактор тук.
  4. Флагмани – Иронично, но вече флагманите са на втора линия на пазара за смартфони. Те разполагат с повечето последни технологии, но залагат или на по-компактни размери или на други дребни компромиси, спрямо премиум устройствата. През 2020 г. определихме тези модели с цена в рамките между 1 200 до 1 800 лева и запазваме границите през настоящата, въпреки, че почти всички модели вече започват от 2 000 лева.
  5. Достъпни флагмани – Наложени от нас през 2020 г. моделите в ценовия диапазон 800 и 1 200 лева се отделиха като самостоятелна категория. Тя все повече може да се охарактеризира, като достъпни флагмани, като моделите в средния клас все по-ясно се диференцират. В нея вече има доста компромиси спрямо високите класове смартфони и обикновено са техни по-достъпни версии.
  6. Среден клас смартфони – С въвеждането на достъпните флагмани улесняваме доста определянето на средния клас и претендентите за него. 5G трайно присъства сред моделите в ценовия диапазон между 500 и 800 лева. Който вече е определението ни за средния клас.
  7. Достъпни смартфони – Познат още като бюджетен или нисък клас, това са устройствата, които най-лесно и евтино могат да бъдат намерени на пазара. Тук се правят доста компромиси, за да може да се влезе в даден ценови сегмент. Разглеждаме модели между 250 и 500 лева. Има и по-евтини смартфони, но все пак, търсим да има задоволително качество и издръжливост от поне две години. Наличието на 5G е предимство, което също ще разглеждаме тук.

Традиционно, разделяме всяка една категория на три сегмента – лидер, два подгласника и Топ 5 или Топ 6 модели. Отново, изключение са сгъваемите смартфони, като този път имаме четири представителя – по два от двата типа „на сгъване“ и формат.

Преди да започнем със самата класация ще очертаем няколко от най-важните тенденции, които ни направиха впечатление през изминалата година. Като този път нямаме някакво отчетливо смартфон разочарование през 2023 г., което да опишем.

Тенденциите на пазара

1-068_ecosystyem_galaxy_zfold4_beige_spen_zflip4_blue_LI

Една от важните тенденции през 2023 г. е засилването на конкуренцията при сгъваемите модели. Към трите основни компании – Samsung, Huawei и Motorola, добавяме Honor, Xiaomi, OnePlus и дори Google. Това доведе до частично сваляне на цените, особено на по-компактните модели, които вече могат да се намерят за под 2 000 лева. Разгъваемите смартфони от своя страна продължават да заемат най-високия ценови клас.

През 2023 г. вече усещаме още по-силно оптимизацията на портфолиото от страна на производителите. Дори при телефоните под 1 000 лева вече изборът е редуциран значително спрямо няколко години по-рано. В тези сегменти също се забелязва и засилване на предлагането на миналогодишни модели, дори по-висок клас, но при по-достъпни условия. мартфони. Тенденцията пъров обхвана достъпните смартфони миналата година, но вече се пренася и по-нагоре по веригата.

Оптимизация има и при хардуерните показатели. Различните производители започват да разчитат на все по-универсални компоненти. Голямо изключение са технологичните гиганти, като Apple и Google, които залагат на собствени чипове и понякога на по-уникални панели дисплеи. Колкото по-достъпни смартфони прави една компания, толкова по-унифицирани са компонентите. Така, разликите между моделите все повече зависи от комбинацията, цената и софтуерната оптимизация.

Xiaomi-13-leica

След силните няколко години на Xiaomi, китайският производител се фокусира повече към по-високите класове, разчитайки на партньорството си с Leica и това започва да му играе малко лоша шега. Моделите на компанията са доста добри, като технически показатели, но конкуренцията е доста силна. Това в комбинация с изграденото реноме на производител на по-достъпни смартфони, явно ориентира потребителите към по-утвърдените марки.

Nokia и OnePlus забелязват завръщане, а Honor след леко разочароваща 2022 г. успя да се наложи малко по-силно през последната година. Huawei продължава да поддържа стабилна фенска база в България, както и да се предлагат нейните модели в страната. Рестрикциите, вследствие на американските санкции обаче продължават да играят негативна роля при съпоставянето с конкурентните модели. Motorola продължава за втора поред година да пуска силни смартфони в няколко категории.

Изминалата 2023 г. продължава да е сравнително „суха“ откъм големи технологични иновации. Еволюцията на различни компоненти, както на хардуерно, така и на софтуерно ниво продължава. Манията по генеративния изкуствен интелект (AI) все още не е обхванала напълно производителите на смартфони, но няма да е изненада ако през следващите година-две тя да се пренесе и тук.

1. Сгъваеми смартфони

oneplus-open

Конкуренцията сред сгъваемите смартфони вече е доста засилена на световната сцена. В България това трудно се усеща, като основните играчи продължават да са тримата добри и стари познайници – Samsung, Huawei и Motorola. Към тях, макар и плахо, се присъединява и OnePlus с техния сгъваем Open. И ако покрай лошата 2022 г. за китайския бранд, никой не очакваше този смартфон да постигне нещо, то той се явява една от големите изненади на вече отиващата си година.

OnePlus Open успява да подобри повечето показатели при сгъваемите смартфони, които досега производителите неглижираха. Това е един от моделите с най-голяма батерия, както и с убийствена комбинация от камери, която сме свикнали да виждаме сред премиум телефоните, но не и при сгъваемите. OnePlus Open превъзхожда конкурентите си по почти всеки показател.

Foldables-phone-Top-2-2023

Единственият голям недостатък на този модел е, че доста трудно се намира в България. Emag го предлага у нас през румънското си звено, но като цяло е по-добре да се поръча директно от българската версия на сайта на OnePlus. И в двата случая, гаранционната поддръжка минава през северната ни съседка. Предвид голямото значение на модела и все пак наличието му в голям търговец смартфонът минава като изключение от правилото ни да не включваме продукти с поръчка от чужбина.

Появата на OnePlus Open засенчва големите постижения на Samsung и техния Galaxy Z Fold 5. Южнокорейският гигант най-накрая коригира свободното пространство в затворено положение. Вече разполага и с по-голям преден екран, както и силна 50MP основна камера. Двата с OnePlus Open са базирани и на последния флагмански чипсет на Qualcomm – Snapdragon 8 Gen 2. Нещо, което също доскоро не беше практика за сгъваемите модели, поради по-дългото време за оптимизация. Samsung Galaxy Z Fold 5 все пак превъзхожда OpenPlus Open в цената си с цели 500 лева (над 1 000 лева от Emag), което не е малко, но предвид потребителите това не е толкова голям фактор.

Foldables-phone-Top-4-2023

При компактните сгъваеми смартфони ситуацията не е променена. Основните претенденти са Samsung Galaxy Z Flip 5 и Motorola Razr 40 Ultra. Двата са доста сходни като параметри и възможности. Z Flip 5 има по-добра камера и софтуерна оптимизация, но Razr 40 Ultra е с малко по-голям преден екран, батерия, а е и с една идея по-евтин. С което може би с минимален превес даваме лидерството тук на модела на Motorola.

2. Премиум смартфони

3. A1-iPhone_15_Media_Event-25.09.23_2

Навалицата при премиум моделите продължава и през настоящата 2023 г. Лидерството тук обикновено е запазено за Apple и техния iPhone 15 Pro Max.  Смартфонът може да се каже, че е най-добрият в сегмента, както и в екосистемата на технологичния гигант. Това все още е единственият модел с 3nm процесор и въпреки фалстарта с прегряването, може да се каже, че iPhone 15 Pro Max е ултимативният смартфон за годината. След софтуерен ъпдейт, моделът отново си връща короната за интеграция между кода и хардуера.

При Android смартфоните Samsung доказва, че постоянството е ключът към успеха. Galaxy S23 Ultra надгражда положеното от миналогодишния модел. Вече се предлага със Snapdragon в Европа, което елиминира една от най-големите тежести при премиум моделите на компанията. При камерите конкуренцията е по-силна. Samsung Galaxy S23 Ultra с нейния 200MP сензори влиза в битка с Xiaomi 13 Pro и тяхното сътрудничество с Leica, както и с Google Pixel 8 Pro, при който софтуерната оптимизация е сложена на пиедестал.

Premium-smartphones-Top-3-2023

Тази година, моделът на интернет гигантът е на трето място в нашата класация, но ще е фаворит при хардкор феновете на Android. Google наистина предлагат премиум модел като хардуер, за разлика от предишни опити, в които смартфоните им бяха позиционирани в по-ниските класове. Просто, Samsung през 2023 г. успява да намали разликата спрямо „краля на Android-а“.

Xiaomi вече е обичаен играч в този сегмент с техния Xiaomi 13 Pro. Смартфонът на хартия е по-добър от вече споменатите два модела. Сътрудничеството с Leica вече дава плодове и чрез него разликата при камерите спрямо основните конкуренти е елиминирана. Проблемът е в софтуера, който ще се хареса на феновете на компанията, но при останалите е под въпрос.

Premium-smartphones-Top-6-2023

Sony Xperia 1 V също е абонат за Топ 6 в нашата класация при премиум моделите. Смартфонът е направен специално за феновете на снимането на видео и възпроизвеждането на такова. Нишова аудитория, но явно достатъчно голяма, че японската компания да продължава да пуска всяка година нови модели.

Стартовата цена при премиум смартфоните вече започва от 2 000 лева, но все пак имаме едно изключение. То се нарича Honor Magic 5 Pro, който се опитва да представи всичко на хардуерно ниво спрямо конкурентите си, но с няколкостотин лева по-евтино. Стратегия, която може да се окаже доста успешна, ако и Xiaomi я приложи.

3. Геймърски смартфони

asus-rog-phone-7

Новата категория са геймърските смартфони. Тук властелин в България за 2023 г. е Asus ROG Phone 7, който е истинско хардуерно чудовище. За съжаление в страната трудно може да се намери неговия по-мощен събрат Ultra версията. Но ако сте ориентирани към игрите, моделът на Asus е този, който може да намерите без да се съобразявате с някакъв бюджет.

Gaming-smartphones-2023

Poco F5 Pro е значително по-достъпната алтернатива, когато става дума за гейминг смартфон в България. Той е почти двойно по-евтин от Asus ROG Phone 7, като жертвата са „само“ 120Hz екран и миналогодишния процесор. В тази класация силен претендент можеше да бъде Nubia Black Magic 8 Pro на ZTE, но той е бил внесен в страната за много кратко време и в много ограничени бройки.

Споменахме, че тази категория очакваме да се развива тепърва и евентуално някои тенденции да бъдат първо тук тествани. С което тя да се разшири постепенно в последващите издания на нашата класация.

4. Флагмани

motorola-40-pro-edge-1

Флагманите вече комбинират възможностите на премиум продуктите, на по-достъпна цена, но и при доста по-силна конкуренция. Докато компромисите спрямо по-скъпите модели вече не са толкова осезаеми.

За втора поредна година лидер в този сегмент според TechTrends отново е модел на Motorola – Edge 40 Pro. Последният модел флагмански процесор Snapdragon 8 Gen 2, с OLED екран със 165Hz опресняване, което може да видим единствено при геймърския смартфона на Asus. Двете силни 50MP камери добавят, заедно със 125W бързо зареждане добавят още тежест в аргументите за Edge 40 Pro. Това е комбинирано със сравнително изчистена версия на Android 13 и стискаме палци бързо да дойде ъпдейта до 14-ка. Освен това, Motorola Edge 40 Pro е в долната половина на ценовия диапазон на флагманите.

Flagship-smartphones-Top-3-2023

Втори идва Samsung Galaxy S23 Plus. Залагането на Snapdragon процесори от страна на южнокорейския гигант при своите флагмански модели веднага се отплаща. Това беше едно от нещата, които дърпаха смартфоните на компанията назад, особено при по-високите класове. Samsung все още има шлайфа няколко аспекта ако иска да е лидер – например по-добра комбинация от камери при флагманите, по-мощно бързо зареждане и може би една идея по-ниска цена, тъй като и в момента той е в горния диапазон.

Отново трети е симпатичният и компактен Asus Zenfone 10. С екран под 6 инча (5.9) той е част от една изчезваща порода – тази на компактните флагмани. Първият подобен модел се появи миналата година и привлече вниманието ни, а предвид версията пусната и през 2023 г. показва, че е заинтересувало и потребителите. Смартфонът изчиства част от проблемите на пердшественикът си, но все пак има още доста хляб да яде за лидерска позиция.

Flagship-smartphones-Top-5-2023

Xiaomi 13T Pro не успява да се позиционира така добре, както неговия предшественик през 2022 г. и вече е четвърти. По-висока цена, страхотен екран, силни камери, но по-слаб процесор. Последното дърпа Xiaomi 13T Pro назад като воденичен камък иначе преспокойно можеше да влезе в челната тройка. Последният флагман, който разглеждаме е Google Pixel 8. Той е позициониран между двата класа, но смятаме, че мястото му е сред по-големите. Само, че не и сред лидерите.

5. Достъпни флагмани

Nothing-Phone-2-1

Сегментът на достъпните флагмани е може би най-атрактивния и динамичен сегмент. Като цяло, конкуренцията при достъпните флагмани беше ожесточена и през изминалата година. Обикновено тук се намират най-големите изненади в годишната ни класация. Такъв е случаят и в изданието за 2023 г. Nothing Phone (2) се оказва приятна изненада за годината и щеше да е най-голямата ако не беше OnePlus Open.

Affordable-Flagship-smartphones-Top-3-2023

Вторият смартфон на новата марка изчиства редица проблеми на предшественика си. По-добър хардуер, сравнително добра комбинация от камери, страхотен екран и дизайн. Проблемът е, че все пак разчита на по-стар процесор, както и е на ръба на ценовия праг на сегмента. Това в комбинация с подобренията на производителя правят Nothing Phone (2) лидер при достъпните флагмани.

Към него добавяме двама подгласника – OnePlus Nord 3 и Xiaomi 13T. Трудно може да кажем, кой от двата модела е по-добър, макар, че заради софтуера бихме дали лек превес на първия. Ако искате силни камери при това Leica и 144Hz екран – тогава Xiaomi 13T е вашият избор. Останалите характеристики са почти идентични, като OnePlus Nord 3 е със 150 лева по-евтин.

Affordable-Flagship-smartphones-Top-5-2023

Ако в челната тройка конкуренцията е ожесточена, то при следващите модели започва да се усещат повече компромисите. Honor 90 и Huawei Nova 11 допълват водещата петица за 2023 г. Първият модел разполага с 200MP камера и като цяло доста по-добри характеристики спрямо конкурента си. Но разчита на по-нисък клас процесор и още няколко малки компромиса, които не го правят достоен за Топ 3.

Присъствието на Huawei Nova 11 в класацията е компромис само по себе си. Но все пак 4G смартфоните вече са рядко срещана гледка. Освен това, останалите модели на пазара в този сегмент през 2023 г. се оказват основно по-стари смартфони. Това е част от ефекта на оптимизацията на производителите и пренасянето на тенденцията в тази категория прави нейното попълване за тази година доста по-трудна задача.

6. Среден клас смартфони

Motorola-edge-40-1

За втора поред година класацията на TechTrends Samsung отстъпва лидерството в средния клас. Този път силното представяне е на Motorola и техния Edge 40, който може да се отличи с добър процесор и единствен със 144Hz екран, макар и P-OLED. Samsung Galaxy A54 изобщо не е слаб претендент, но просто Motorola-та извади по-добра хардуерна комбинация за само 20 лева отгоре. Моделът на южнокорейската компания идва на втора позиция с 5MP макро сензор отгоре при камерите и малко по-голяма батерия.

Mid-Range-smartphones-Top-3-2023

Xiaomi тази година са представени с Lite версията на своя Xiaomi 13. За разлика от водещите два модела, смартфонът на китайския бранд идва с малко по-слаб процесор на по-висока цена. За феновете на марката, Xiaomi 13 Lite ще е доста достъпна възможност да притежават телефон от основната серия.

Mid-Range-smartphones-Top-6-2023

Подбрандът на Xiaomi Poco също намира място в класацията при средния клас. Poco X5 Pro е над останалите модели в Топ 6 основно със 108MP си камера. Челната шестица е допълнена от Honor Magic 5 Lite, който е с почти идентични характеристики, но с 64MP основна камера и 40 лева по-евтин. Последният подгласник е Nokia X30, който идва с по-слаби или равни възможности от първите пет модела, но на неоправдано по-висока цена.

7. Достъпни смартфони

poco-f5

Ако 2022 г. беше шокираща от слабите модели, които бяха представени на пазара, то в това отношение 2023 г. е по-благосклонна. Почти всички подбрани смартфони са с екрани с опресняване от 120Hz и поне 6nm процесори. 8GB RAM памет също започва да става стандарт дори в този нисък клас. Истинските компромиси идват при смартфоните на цена под 400 лева, а тези над тази стойност все още предлагат повече от задоволителни характеристики.

Xiaomi продължава тенденцията да е властелин в този сегмент. Poco F5 е лидер със силен процесор по 4nm технология и AMOLED екран. Той идва и на стойност от 459 лева, което го прави и най-добрият в съотношение между цена и качество. Втори е Motorola Moto G84, който отстъпва от Poco-то спрямо камерите и процесора, а и е с 40 лева отгоре.

Budget-smartphones-Top-3-2023

Xiaomi Redmi Note 12 Pro заема трета позиция в достъпния клас поради две причини. Едната е, че Poco моделът е с по-добър процесор, а втората е цената. Xiaomi Redmi Note 12 Pro е с цена от 519 лева, който сме избрали, а в този сегмент по-доброто съотношение за качеството срещу парите които давате. Ако гледаме само камерите, то тогава Redmi моделът е безспорният фаворит.

Oppo A98 и Samsung Galaxy A34 идват в сходни опаковки и цена от малко над 540 лева. Моделите са добри, просто Poco F5 и Motorola Moto G84 изстискват повече възможности за стойността си. Oppo A98 има с една идея по-добра конфигурация от камери и по-мощно бързо зареждане от Galaxy A34, затова той е на четвърта позиция.

Budget-smartphones-Top-6-2023

Челната шестица се допълва от Honor 70 Lite, в който започват да тежат компромисите на смартфоните за под 400 лева. LCD екран с 90Hz опресняване и едва 720p резолюция. Това е и единственият модел с 8nm процесор в нашата класация, както и такъв само с 4GB RAM. Определено не препоръчваме да се взимат смартфони под 400 лева, защото компромисите ще се усетят почти веднага. Honor 70 Lite е може би сред най-добрите модели в този ценови подсегмент, затова и присъства в Топ 6 при достъпните смартфони.

Свързани статии

Back to top button