НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Смартфон премиерите на MWC 2024 в Барселона

Световният мобилен конгрес (MWC) в Барселона се развива с пълна сила и на него се проведоха някои от ключовите смартфон премиери за 2024 г. Технологичното изложение е дългогодишна арена на разнообразни мобилни иновации от 5G (и вече 6G), през летящи коли, роботи, прозрачни лаптопи (прототипи естествено) и други. Въпреки това умните телефони продължават да са основния му фокус и да заемат главната роля на конгреса.

Докато някои от големите производители, като Samsung предпочитат да демонстрират новите си флагмани за годината седмици преди MWC. Други предпочитат да влязат в светлината на прожекторите пред стотици хиляди посетители в Барселона. Тази година главните премиери идват от Xiaomi и Honor, а по-малките от HMD, OnePlus и TCL.

Xiaomi 14 и Xiaomi 14 Ultra

Xiaomi 14 Ultra_1

След няколко месеца в Китай, на MWC европейски дебют направи тазгодишната флагманска серия Xiaomi 14. В България ще се предлагат два модела – базовия Xiaomi 14 и Xiaomi 14 Ultra. Продажбите на първия стартираха веднага от 26 февруари, а препоръчителната цена е 1 999 лева. Xiaomi 14 Ultra ще дебютира през април в страната, но все още няма точна информация за цената, но за Европа тя е 1 499 евро.

Серията Xiaomi 14 продължава да разчита на силното партньорство с Leica при камерите и това е един от акцентите при новите смартфони. Двата модела разполагат с три 50MP сензора – основен, телефото и широкоъгълен. При Xiaomi 14 Ultra камерите са по-добри с по-разнообразно междуфокусно разстояние между тях. Основната камера е с голям един инчов LYT-900 сензор, което позволява да се правят максимално добри кадри.

Xiaomi-14-Ultra-Debut-Specs

Xiaomi 14 Ultra също така поддържа снимане и запазване на файловете в RAW формат, който после може да се обработва по-задълбочено от професионалните програми. Премиум смартфонът позволява и снимане на 8K видео при 30 кадъра в секунда, а 4K – в 60. Освен с лещите, партньорството с Leica включва и различни възможности при софтуерната обработка в приложенията на смартфона.

Самият Xiaomi 14 Ultra разполага с 6.73-инчов LTPO AMOLED екран. Разделителната му способност е 3 200×1 440 и има опресняване от 120Hz. Процесорът е флагманския Snapdragon 8 Gen 3 изпълнен по 4nm архитектура. Предлага се само в една конфигурация от 16GB RAM памет и 512GB място за съхранение. Батерията е 5 000 mAh и има бързо зареждане от 90W и 80W безжично.

Xiaomi 14_1

Базовият Xiaomi 14 идва със същия процесор, но се предлага в две конфигурации. Едната е с 12GB RAM и 256GB място за съхранение, а другата – 16GB и 512GB съответно. Цената от 1999 лева не е уточнено за коя е, но по-вероятно е да е за първата. Смартфонът има по-малък екран от Ultra-та – 6.36 инча LTPO AMOLED. Съответно разделителната способност е 2 670×1 200 пиксела, запазва се опресняването от 120Hz. Батерията е 4 610 mAh и отново се поддържа бързо зареждане от 90W.

Xiaomi-14-pro-debut-specs

Подобно на почти всеки смартфон производител и Xiaomi започва по-задълбочена интеграция на AI в своето надграждане на Android. При Hyper OS в Xiaomi 14 тя се изразява във внедряването им в различни приложения. Някои от тях са например AI Subtitles, които позволяват пускането на субтитри на видео в реално време, например при видео конференции. Големи езикови модели са вградени и в търсачката на галерията и при подреждането на снимките в албуми.

Honor Magic 6 Pro

Honor-magic-6-pro

Втората голяма премиера е на Honor Magic 6 Pro – новият флагман на китайския бранд, който ще се конкурира в най-високия клас. Освен последния писък на хардуера, устройството акцентира върху по-органичната употреба на изкуствен интелект (AI). Тенденция, която заля щандовете на изложението в Барселона и преди това. Honor Magic 6 Pro ще струва в Европа 1 299 евро.

AI функционалностите за Honor Magic 6 Pro идват под формата на Magic Portal – възможност за взаимовръзка на информацията между различни приложения. Например, адрес споменат в някое чат приложение да се обвърже с навигационния ап или информация за събитие да се отбелязва директно в календара. Magic Portal включва и инструменти за сглобяване на видео от няколко снимки чрез текстови инструкции. Honor твърди, че използва собствена езиков модел за AI, който нарича MagicLM.

Honor-Magic-6-Pro-Debut-Specs

Друга функционалност, която се очаква е опцията за следене на погледа в т.нар. „динамичен остров“. Това е малко пространство в горната част на екрана, в която се появяват нотификациите или е налична информация за приложение работещо на фон. Apple го наложиха като термин с хитра идея да скрият отвора на камерата при дисплея. Новата идея на Honor е само с поглед да се отвори съответната апликация, която върви на „динамичния остров“ без да се посочва. Honor планират да я добавят в близко бъдеще, но без да уточняват кога точно.

Отвъд AI иновациите, Honor Magic 6 Pro разполага с последния флагмански процесор Snadragon 8 Gen 3 и има голяма 5 600 mAh батерия. Тя е с опция за бързо зареждане през кабел до 80W и безжично – до 66W. Дисплеят също е сравнително голям – 6.8-инчов OLED с опресняване от 120Hz и 1280p разделителна способност.

Камерите са интегрирани в масивно гнездо в задната част на смартфона. Основната е 50MP с променлива бленда, следвана от 50MP широкоъгълна и голямата 180MP перископна телефото камера. Въпреки големия брой пиксели, последната дава само до 2.5 оптично приближение, като то зависи от оптиката, а не толкова от броя на пикселите в сензора. Селфи камерата също е 50MP, като Honor определено са се опитали да изстискат максимума мегапиксели тази година.

Дизайнерските смартфони

Honor-Magic-V2-RSR-Debut-Specs

Покрай него Honor представи и дизайнерска версия на сгъваемия Magic V2 – Porsche Design Honor Magic V2 RSR. Той идва с подобрени характеристики, визия базирана на германската марка спортни коли и по-висока цена., докато Porsche Design Honor Magic V2 RSR ще е 2699 евро. На Стария континент се очакват през втората половина на март.

Сгъваемият Porsche Design Magic V2 RSR идва „напомпан“ спрямо стандартния V2. Пространството за съхранение е удвоено до 1TB вместо стандартните 512GB, докато RAM паметта е увеличена на 16GB. Подобрено е устойчивостта на предпазния слой на сгъваемия екран, като в комплекта е добавен стилус. Останалите вътрешни характеристики се запазват, включително и по-стария процесор – Snapdragon 8 Gen 2, поради факта, че оригиналния V2 дебютира в Китай през юли 2023 г.

Huawei-Mate-60-RS-Ultimate-Debut-Specs

Huawei също се ориентира директно в тази ниша, след като смартфон бизнесът ѝ беше значително редуциран от американските санкции. Китайската компания представи Huawei Mate 60 RS Ultimate Design. Той е идентичен като характеристики и възможности спрямо най-високия модел Huawei Mate 60 Pro Plus, като разликата е най-вече в самия дизайн. Huawei Mate 60 RS Ultimate Design има червен корпус, който по думите на компанията е специално разработен от редкоземни материали при създаването на червената керамика.

Дизайнерският смартфон има идентични характеристики с Mate 60 Pro Plus. В основата му е 7nm процесор Kirin 9000S, който стресна западните експерти с възможностите на китайските компании да правят чипове под 12 и 14nm. Но все още е далеч от съвременните 4nm и 3nm, произведени в Тайван и Южна Корея. Екранът е 6.82-инчов LTPO OLED с 1 260p разделителна способност. Оперативната памет е 16GB, а мястото за съхранение може да е 512GB или 1TB. Цената му в България не е обявена, но за Европа ще е около 1 500 евро.

„Барбифонът“ на HMD Global

BarbiexHMD2

След като HMD Global сложиха край на предлагането на смартфони под бранда Nokia, те преминаха под собствено име. Това не означава, че няма да видим екзотични идеи, като финландската компания отново разчита на партньорство с наложена марка. Този път става дума за Barbie – популярните детски кукли, като HMD Global показаха флип телефон изпълнен в този стил. Устройството е създадено в партньорство с Mattel, които държат марката и се очаква да се появи на пазара през лятото на 2024 г.

Класическите флип телефони се смята, че набират популярност в стремежа на младите за „дигитален детокс“ и постепенно отказване от непрекъснатата свързаност на смартфоните. Така, HMD Global аргументират решението си да представят „Барбифон“. Повече информация за него липсва, но и показва, че финландската компания ще се концентрира изцяло върху старите класически мобилни телефони.

Свързани статии

Back to top button