НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Има ли заек в AI шапката

Смартфоните бяха последната истински голяма революция при потребителската електроника. Този сегмент продължава да е най-големият такъв пазар и привлекателен за всяка сериозна технологична компания. С което примамлива става идеята да се намери устройството, което да бъде следващия смартфон.

През годините имаше различни претенденти за тази титла – „кой ще е новия iPhone“. Apple възлагаха различни надежди на таблетите и умните часовници. Google експериментираха с умни очила с добавена реалност. Както и много други. Скоростният възход на генеративния изкуствен интелект (AI) размърда и фантазията на предприемачи и инженери. Те си зададоха въпроса – какво устройство, задвижвано от AI, може да замени напълно смартфоните?

Първите отговори не закъсняха. Humane представиха умна брошка, която премахва екрана на смартфона и разчита на проектор в ръката. Докато Rabbit създава изцяло нов „джобен приятел” – Rabbit R1. Той съчетава екран, скролер, бутон и гласово управление. Но дали те могат да за менят напълно смартфоните? Предвид големите AI добавки, които се задават в тазгодишните модели, задачата на новите претенденти се оказва още по-трудна.

Мъртвороденият Humane

humane-ai-pin-business

Humane е първата, която скача на идеята за създаване на специализирани към генеративен AI помощник, който да замени смартфоните. Неговата умна брошка AI Pin може да прави почти всичко, каквото и умните телефони. Тя се закача на блузата/якето и се управлява от комбинацията чрез глас и жестове. Вторите са по-интересни, защото включват такива спрямо самото устройство.

Но AI Pin разполага с проектор, който да визуализира различна информация и действия на дланта на опъната към брошката ръка. Менютата и дейностите се управляват отново чрез жестове на пръстите на същата ръка. Функционалностите се припокриват с тези на смартфона. Търсене на информация, връзка с близки, разговори и чатове, следене на активността, пускане на музика и много други.

На теория нещата трябва да се правят по-лесно, заради гласовия контрол. За някои дейности не е необходимо дори да обръщате внимание на устройството. Реалността обаче може да се окаже друга. Всички опити за ползване на гласов контрол на публични или шумни места до момента са завършвали трагично. Дори с усъвършенстваните AI системи и шумоизолацията прецизността продължава да не е висока.

Отделно, алтернативните начини за контрол наподобяват тези на работа със смартфон. Умните телефони продължават да изглеждат по-практичния избор. На последно място идва и цената AI Pin струва 699 и 799 долара, колкото са достъпните флагмани при смартфоните. Вярно, джаджата на Humane е по-компактна, но функцията се припокрива с тази на умните телефони, а практичността е под огромен въпрос.

AI Pin е на път да се окаже „мъртвородено“ устройство. Humane успя да привлече над 200 млн. долара финансиране от Силициевата долина още през 2019 г., за да може да развие идеята си и да я представи на пазара. Последният обаче е доста скептичен и дори преди официалния старт на продажбите, компанията вече съкращава 4% от персонала си в началото на януари.

Rabbit R1 – заекът с потенциал

rabbit-r1

Rabbit от своя страна решава да погледне проблема от друг ъгъл. Те се концентрират върху основния недостатък на смартфоните – огромното количество приложения. За всяко действие вече се изисква отделно такова, което усложнява и забавя работата с телефона. Това е стара критика от различни технологични визионери.

Приложенията за смартфоните бяха създадени във времето, когато мобилния интернет беше изключително бавен, скъп и с малък капацитет. Те са отговор на тези проблеми, като съхраняват голяма част от информацията на самото устройство и се свързват с интернет само за обновяването ѝ. Това беше преди, на теория приложенията сега могат да бъдат премахнати и всичко да бъде достъпно през браузъра. Изградените смартфон екосистеми обаче наложиха тяхното използване.

Rabbit R1 иска да направи приложенията излишни. Устройството комбинира компактен дисплей, въртяща се камера, по един бутон и скролер. Ключовото при него обаче е операционната система, която е ориентирана изцяло към AI и то в такъв модел, който да разбира не само думите, но и действията на хората. Идеята е така да може да се предостави много по-прецизна интеракция между човека и машината. При това много по-бързо от досегашните модели на генеративен AI.

Демонстрацията на Rabbit R1 показва почти моментални резултати и то доста точни. Устройството е в процес на предварителни поръчки и при доста по-достъпна цена от 199 долара. Силата на Rabbit е в тяхната операционна система. Така, дори техният „джобен приятел“ да е просто допълнителна джаджа, която да допълни, а не да замени смартфона, то платформата може теоретично да се използва и за създаването на умен телефон.

Смартфоните отвръщат на удара

galaxy-ai

Случайно или не, покрай демонстрациите на Humane и Rabbit, Samsung и Google показаха как AI може да бъде вграден още повече в рамките на смартфоните. Новата серия Galaxy S24 демонстрира точно това сливане между изкуствен интелект и умен телефон. Доста експерти са на мнение, че най-ефективното прилагане на AI трябва да се случва повече на фон, вместо да му се поставя извънреден фокус.

Galaxy AI и новата функция на Google Circle to Search правят точно това. Функционалностите на изкуствения интелект се случват заедно със самата дейност на потребителя или надграждат вече съществуващи такива. Circle to Search например интегрира Google Search и Google Lens приложенията и позволява те да се „привикват“ в рамките на трето такова. Така, потребителите работят реално само в една програма, вместо да отварят три.

За съжаление, този подход не премахва самите приложения, а по-скоро оптимизира работата в тях. Тенденцията за сливане на AI и смартфоните ще продължи през тази година и все повече производители ще дават фокус на него. Няма да е изненада, съвсем скоро почти всеки новопроизведен умен телефон да разполага с подобна комбинация от функционалности.

Погледнато от друг ъгъл, нито Humane, нито Rabbit могат да предложат приложение на своите устройства, които да накарат потребителите да заменят смартфоните. Те могат да се разглеждат като специализиран интерфейс към съответните генеративни AI, а останалите възможности са по-скоро бонус. Този подход се оказа неуспешен за специализираните устройства за гласовите асистенти, за които вече почти никой не говори. Rabbit може и да се развие като успешна идея, но по-скоро като операционна система, а не чрез отделна джаджа. Големият проблем ще е убеждаването на производителите да използват тази платформа.

Свързани статии

Back to top button