IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Epic Games срещу екосистемните Голиати

Когато говорим за мобилни приложения светът все още е съставен само от две платформи и екосистеми – iOS на Apple и Android на Google. Технологичните гиганти се стремят да запазят това статукво и появата на трети играч до момента винаги се е очертавало с неуспех или дори с провал. Microsoft продължава да съжалява, че се отказа от борбата за мобилния софтуер. Сред други опити, като Huawei например, остават доста нишови и разчитат на отворената версия на Android.

С това положение на дуопол, Apple и Google се опитват да контролират стриктно какво съдържание минава през двете екосистеми. Както и най-важното – всички плащания да стават през техните системи. Нарушителите се отстраняват принудително. Всички опити за изграждане на паралелни платежни трансакции в рамките на приложенията са парирани.

През 2020 г. гейм разработчикът Epic Games хвърли ръкавицата точно в тази насока. Създателят на Fortnite вкара вътрешен магазин в рамките на играта, като плащанията минават директно през компанията. Apple и Google реагираха светкавично и премахнаха заглавието от двете си екосистеми. Epic Games обжалваха това пред регулаторите и съда, като вече имаме първите резултати.

Гейм разработчикът успя да спечели едното дело срещу Google, но и загуби второто срещу Apple. Защо при положение, че ситуацията при двете екосистеми е сходна и дори тази при компанията от Купертино е по-затворена? Причината е повече в особеностите на американската съдилищна система. Победата на Epic над Google все пак може да се трансформира и в такава над Apple. Заедно, двете ще прекроят начина по който функционират мобилните екосистеми.

Поваленият Google

google-cracked

В началото на декември, съдебните заседатели в Сан Франциско определят, че Google действа като монополист. Това се дължи на факта, че компанията диктува еднолично откъде да минават плащанията в своята екосистема и не предоставя алтернатива. Технологичният гигант взима 30% комисионна за всяка трансакция. След атаката на Epic, Google и Apple сложиха 15% за някои случаи – по-малки компании и др. Въпреки това, таксата от 30% продължава да е стандарт в двете екосистеми.

Точно тя се оказва и основна цел на Epic в делото. Според Epic, Apple и Google налагат еднакво високи посреднически тарифи, което показва липсата на конкуренция. Скъпите комисионни предоставят достатъчно добър марж за технологичните гиганти. Както и много силен лост за упражняване на контрол.

Epic дават за пример различни споразумения между Google и смартфон производители, като Samsung, например. Южнокорейската компания може да вгради собствен магазин, срещу правото да вкарва приложенията на интернет гиганта в устройствата по подразбиране.

Резултатите от делото са, че Google трябва да наложи промени в своята платформа, така че да предлага алтернативни методи за разплащания. Както и да не наказва по никакъв начин трансакции, които не минават през нейната система. Google ще трябва да улесни инсталацията на подобни паралелни магазини в рамките на лицензирания Android. Без предупреждения за пробиви в сигурността и други предпазни механизми, на които разчита гиганта.

Удареният Apple

Fortnite-Apple-1984-parody

Apple успя да спечели делото срещу Epic Games през 2021 г. Аргументите и атаката на гейм разработчикът бяха идентични, но разликата беше, че решението беше дадено от съдия, а не от съдебни изпълнители. Допълнителен фактор в полза на „ябълковия гигант“ се оказва факта, че той не оставя следи при кореспонденцията си с разработчиците. Така, част от тезите се оказват трудни за доказване.

Съдията отхвърля девет от десетте обвинения на Epic Games. Сред тях са атаката срещу 30% комисионна, както и твърденията за дуопол между двата технологични гиганта. Но, магистратите постановяват, че Apple не трябва да блокира разработчиците при препращане към алтернативни платежни системи. По този начин, технологичният гигант реално печели битките, но потенциално може да изгуби войната.

Защитата на 30-те процента комисионна също се оказва нож с две остриета. Според решението от делото, Epic Games трябва да платят 3.6 млн. долара на Apple, затова, че са заобиколили тази такса. С което, съдията позволява алтернативните платежни системи в рамките на iOS, но това не освобождава разработчиците от плащането на комисионна. Това решение тип да се запази агнето цяло, но и вълкът да е сит не се харесва и на двете страни. Затова Apple и Epic Games обжалват пред Върховния административен съд в САЩ. Google също ще оспорят там решението по тяхното дело.

Голямата картинка

app-store-kv

Победата на Epic над Google и частичната такава над Apple може да имат различни последици. Основната е, че двете екосистеми сега ще трябва да позволят на разработчиците на мобилни приложения да вкарват безпроблемно свои платежни системи и вътрешни магазини. Спорът за комисионните остава отворен. Той ще се реши след обжалванията от двете дела.

За момента, може да се каже, че съдът в САЩ е решил, че Google се възползва от монополното си влияние при налагане на тези такси. Докато Apple – не. Разликата идва от споразуменията с други големи технологични компании, които Google постига. Това поставя поведението на интернет гиганта под въпрос дали не нарушава антимонополното законодателство. Докато при Apple такива връзки не са открити или поне няма следа за тях.

Стриктният контрол над екосистемите от страна на Apple и Google започва да ерозира. Дори обжалванията да не минат на по-висока инстанция, част от решенията включват отваряне на магазините към алтернативни системи за разплащания. Освен това, Европейският съюз вече се произнесе по казуса, особено в контекста на новите регулации на Стария континент и задължи двете компании да направят точно това.

Делото на Epic срещу Apple и Google също така е едно от многото в САЩ за разследвания за антимонополни практики. Технологичните гиганти все повече ще усещат затягащата се примка на регулациите от двете страни на Атлантическия океан.

Свързани статии

Back to top button