IT БИЗНЕСТЕХНОЛОГИИ

Бунтът за контрола над машините

Уволнението на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман извади на показ борбата за надмощие на двете лобита в компанията

Пускането на ChatGPT отбеляза големия пробив в генеративния изкуствен интелект (AI). Възможността да се създава разнообразно и креативно съдържание от алгоритми отвори кутията на Пандора. Тя е пълна с огромен потенциал и възможност за развитие, но и с доста опасения за използването на новата технология и нейния ефект върху обществото.

OpenAI, която стои зад ChatGPT се опитва да балансира между безкомпромисния бизнес и технологичната етика. Компанията беше създадена именно с тази цел – да предостави мощни AI инструменти за свободно ползване, както и да установява контрол как те се използват. Както и да извади на показ разработките в сферата, които до онзи момент бяха затворени зад вратите на няколко технологични гиганта.

В рамките на няколко дни, OpenAI без разтресена из основи, като главният ѝ изпълнителен директор Сам Алатман беше уволнен от управителния съвет. Малко след това няколко други ключови фигури на компанията, сред които и единия основател също напуснаха в знак на солидарност. Действията на борда бяха посрещнати на нож от основния акционер и инвеститор в OpenAI – Microsoft.

Мотивите и развитието на събитията от 17 до 20 ноември извадиха на показ битката за надмощие между двете лобита в компанията. Едното се опитва да запази максимално достъпна AI технологията, както и да остане вярно на принципите заложени в създаването на OpenAI. Второто е насочено към по-ефективното развитие на бизнеса с нея и превръщането на компанията в печелившо предприятие.

Изненадващата рокада

Sam-Altman-TechCrunch-Disrupt-2017

В петък вечерта на 17 ноември, бордът на директорите на OpenAI обявиха, че освобождават изпълнителния директор на компанията Сам Алтман. Причината е, че той не е бил достатъчно прозрачен в управлението на дружеството пред управителния съвет, което не позволява да се упражнявае ефективен контрол и надзор. В рамките на едно денонощие се появиха информация, че все пак OpenAI са си променили мнението и Сам Алтман ще се завърне на поста си. Но на 19 ноември, бордът на директорите слага точка на всичко и затвърждават решението си за управленската рокада.

„Бордът застава твърдо зад решението да освободи Алтман като това е единственият начин за връщане на OpenAI към прогреса и защитаване на мисията си“, се посочва в писмото на управителния съвет.

Уволнението на Алтман идва като шок не само за цялата IT общност, която следи развитието на компанията. Тя е абсолютно изненадваща и за основния инвеститори в OpenAI – Microsoft. Технологичният гигант разбира буквално минути преди новината да бъде официално оповестена. Софтуерната компания от Редмънд до момента е обявила 13 млрд. долара инвестиции в OpenAI срещу което тя е получила около 49% дял.

Microsoft обаче има много по-голям достъп до разработките на компанията, които се използват за основа на нейните нови AI услуги. Сред тях са генеративните възможности в Bing, Windows и други, които вече се обединяват в платформата Copilot.

Двете лобита

Musk-the-x-man

Заради всичко това е обяснимо, защо главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела е бил „бесен“ от решението за уволнението на Алтман. Доскорошният ръководител на OpenAI се ползваше с огромно доверие от инвеститори като софтуерния гигант. Той взе и няколко противоречиви решения. Част от тях включват и сделките с Microsoft, както и превръщането на генеративните AI платформи в абонаментни услуги.

Фокусът изцяло към бизнеса и намаляващия такъв към ефектите на технологията обаче не се харесва на другият лагер в OpenAI. Той държи на причината да бъде създадена компанията – тя да позволи едно прозрачно развитие на изкуствения интелект в полза на обществото. Пропастта между двете лобита за първи път се проявява при напускането на Илон Мъск през 2018 г. Милиардерът е сред основните инициатори за създаването на OpenAI като организация с идеална цел. Това се случва отново при битка за надмощие в рамките на дружеството, въпреки че този път нещата минават тихо и подробностите са кът.

Факт е, че година след напускането на ексцентричния милиардер, компанията се трансформира от такава с идеална цел в нормално бизнес дружество. Оттогава започват и основните бизнес трансформации, нови инвестиции, но и пробиви в езиковите модели и GPT енджина.

Връзката на OpenAI с Илон Мъск не е напълно прекъсната. Един от ключовите членове на борда на директорите е Илия Суцкевер, е привлечен от милиардера през 2015 г. като съсновател на компанията. Миналият петък, той е сред хората гласували за оставката на Алтман.

Пъклен план или отмъщение на Microsoft

microsoft-hq-1

Ситуацията взима няколко обрата в рамките на последните малко повече от 72 часа. Първият са слуховете, че OpenAI е обмислял да се откаже от решението за уволнението на Алтман. В неделя обаче това категорично е отказано. Веднага след това идва ударът от Microsoft – софтуерният гигант обявява, че предлага работа на Алтман и всички останали служители на компанията, които напуснат.

По времето когато е отправено това предложение подобно намерение са изразили съоснователят Грег Брокман, директорът на изследователската дейност Якоб Пачоцки, отговорникът за оценката за рисковете на AI Александър Мадри и инженерът Шимон Сидор. Така два от тримата съоснователи напускат OpenAI и най-вероятно ще отидат при Microsoft. Ден по-късно в понеделник около 600 служители (от общо 700) на компанията са заплашили с оставки ако Алтман не бъде възстановен на поста си.

Microsoft обяви, че Алтман и Брокман ще се присъединят към звеното на компанията за развитие на AI. Ако OpenAI загуби шест седми от своите служители, софтуерният гигант ще може ако не всички, то да си подбере стабилно количество талант в тази сфера. В същият момент OpenAI няма да продължи да съществува дълго ако бъде редуцирано до 100 човека персонал. Вече започнаха анализи, как големият печеливш от цялата история с AI компанията е изцяло в полза на Microsoft.

Илон Мъск заподозря, че може да има нещо по-пъклено в този план. Той призова борда на директорите ясно да аргументира решението си за освобождаването на Алтман. Дали е така и това е било просто начин за прикрито придобиване от страна на Microsoft или милиардерът се опитва да спаси OpenAI с натиск за завръщане на Алтман ще се разбере след дни или седмици. Когато драмата с компанията бъде окончателно приключена. Скоростното развитие на ситуацията до момента показва, че посоката вече е предначертана и е много вероятно да видим края на OpenAI като действаща и водеща компания в сферата на изкуствения интелект.

Сътресенията в IT индустрията

openai-kv

Достигането на този мрачен сценарий, в който водещата компания в сферата на генеративния AI бъде заличена или обезличена ще върне инициативата изцяло в ръцете на технологичните гиганти. Microsoft ще се опита да привлече цялото ноу-хау, технология и патентни на OpenAI. Софтуерната компания изгради и интегрира цяла палитра от AI функционалности в своите продукти, които са базирани на продуктите на дружеството в което инвестира.

Google и Facebook са другите силни играчи в този сегмент, но OpenAI имаше летящ старт в сферата на генеративния AI. Както и неговите постижения бяха най-видими за потребителите и бизнеса. Илон Мъск създаде компанията xAI, която пусна своя първи продукт в тази сфера и му дава потенциално добро позициониране.

Нито един от тези играчи обаче няма да предоставят бързо, лесно и евтино своите инструменти за доразвиване от трети страни. Каквато беше идеята на OpenAI за изграждане на услуги базирани на отворен код. Те ще контролират входа и изхода на алгоритмите, както и най-важното при генеративния AI – неговото обучение. Настоящият момент може да се окаже закъснял за създаването на нова компания по модела на OpenAI. С което AI революцията ще остане изцяло в обсега на установените технологични гиганти.

Развръзката (обновено на 22 ноември)

Greg-Brockman-X-OpenAI

Вторник рано сутринта OpenAI обявява, че е постигнала споразумение с различните страни и, че възстановява Сам Алтман на поста главен изпълнителен директор. Покрай него се завръща и другия съосновател Грег Брокман. Бордът на директорите ще бъде променен, като „бунтарите“ Таша Маккъли и Хелън Тонър, както и другия съосновател на OpenAI Илия Суцкевер ще го напуснат. Те ще бъдат заместени от бившия главен изпълнителен директор на Salesforce Брет Тайлър, бившият финансов министър на САЩ Лари Съмърс и съоснователят на платформата Quora Адам Ди’Анджело. Първият от тях ще стане и председател на борда. Новото ръководство ще осъществи и разследване за причините на уволнението на Алтман.

Ако тази развръзка се окаже финална в сагата за OpenAI, то тя ще остави компанията напълно в орбитата на влияние на Microsoft. Новият борд е предоминиращо корпоративно ориентиран, с което бъдещето на технологията на компанията с отворен код ще бъде поставено под въпрос.

Генеративния AI най-вероятно ще бъде предоставен само за бизнеси, които са готови да платят солидни суми, докато Microsoft ще продължи да извлича максимума от иновациите на дружеството. Амбициите на Илон Мъск в областта на изкуствения интелект ще се пренесат в новата му компания xAI. Няма да е изненада ако към нея се присъедини и самият Суцкевер. Самият милиардер поздрави лично Сам Алтман за завръщането му, както и Грег Брокман в социалната мрежа X.

Свързани статии

Back to top button