НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Xiaomi 13T смартфон серията дебютира на международния пазар

Xiaomi разви практиката на Samsung да пуска своите основни смартфони на две вълни през годината. Есента вече е традиционно резервирана за T моделите на китайската компания. Така в края на септември вече имаме новите Xiaomi 13T и 13T Pro. Те от своя страна показват задълбочаването и развиването на партньорството с германската Leica.

То предоставя различни иновации в рамките на камерите и софтуера за тях. Допреди няколко години, Leica бяха в основата на големия успех на Huawei в сферата на мобилната фотография. Сега, от тази възможност се възползва Xiaomi или поне така би трябвало да бъде. Новите Xiaomi 13T показват стъпка в тази посока.

Двата модела са почти идентични по почти всички показатели. Голямата диференциация са чипсетите, които за разлика от премиум устройствата от по-рано тази година разчитат на Mediatek процесори, а не на Qualcomm. Pro версията разполага с по-висок клас. Конкретно в България ще се предлага само по една конфигурация от всеки, с което може и да се улеснят местните потребители при избора. Цените у нас на свободна продажба са 1 269 лева за Xiaomi 13T за 8GB RAM памет и 256GB място за съхранение и 1 699 лева за Xiaomi 13T Pro за 12GB RAM и 512GB място за съхранение. Те ще са налични от 6 октомври.

Екран и характеристики

Xiaomi-13T-Pro-launch-specs

Новите Xiaomi 13T и 13T Pro разполагат с голям 6.67-инчов AMOLED екран. Резолюцията им е идентична с 1 220×2 712 пиксела, както и опресняване от 144Hz. Поддържат Dolby Stereo и HDR10+ стандартите. Като дизайн той продължава линията на Xiaomi за изчистени линии. Синият вариант на Xiaomi 13T Pro ще идва с гръб от изкуствена кожа (носеща тренди името „веган“).

Xiaomi-13T-launch-specsХардуерно и двата модела разчитат на Mediatek чипсети с 4nm архитектури. Базовият вариант ползва процесора Dimensity 8200 Ultra, докато Pro версията е с Dimensity 9200+. Вече споменахме, че в България ще се предлагат само по една конфигурация от смартфоните. Xiaomi 13T идва в 256GB място за съхранение и 8GB оперативна RAM памет. Xiaomi 13T Pro е с 512GB и 12GB RAM съответно.

Батерията е еднаква като капацитет и при двата – сравнително голяма 5 000 mAh. Разликата е при бързото зареждане. Базовият модел разчита на 67W, докато Pro-то е с премиум 120W зареждане на Xiaomi.

Предимствата на Leica

xiaomi-13t-pro-leica-2

Xiaomi продължава ударното си партньорство с германския концерн Leica, като и двата модела се възползват от него. То се дели на няколко елемента и обхващат основните камери. Като първият е в лещите, а вторият – в софтуерните възможности по време и след снимане. Камерната конфигурация на двата модела е идентична – тройна задна с 50MP основен, 50MP телефото с двукратно оптични приближение и 12MP широкоъгълен. Селфи сензорът е 20MP.

Про софтуера, Leica предоставя два стила на снимане в приложението: Authentic Look и Vibrant Look. Те позволяват да се използват конкретни настройки, които да позволят по-естествено възпроизвеждане на цветовете, силен контраст и дефиниция на сенки. Освен това са добавени и шест филтъра, отново дело на германската компания.

Серията Xiaomi 13T също така включва функция за персонализирани фотографски стилове в режим Pro, който за първи път се прилага при Xiaomi 13 Ultra. Те позволят да се коригират тон, тоналност и текстура на предварително зададения етап, запазвайки повече детайли и цветове за последваща обработка. Предпочитаните предварителни настройки също могат да бъдат запазени за отличителни лични фотографски стилове. С помощта на технологията Xiaomi ProFocus, серията Xiaomi 13T позволява на фотографите да поддържат фокуса на кадъра особено при снимане на движещи се обекти, като хора, животни и домашни любимци.

Първият часовник на Xiaomi с Wear OS

xiaomi-watch-2-pro

Освен новите смартфони с Leica камери, Xiaomi показа и първият си умен часовник с Wear OS платформата на Google. Това е Xiaomi Watch 2 Pro, който се отличава от своите предшественици с тясната интеграция на приложенията на Google, като дигиталния портфейл Google Wallet, навигацията Google Maps и асистента Google Assistant. Часовникът позволява и инсталация на програми от магазина Google Play.

Xiaomi Watch 2 Pro разполага с чипсет Snapdragon W5 + Gen 1, включва и двулентов GNSS, който гарантира точно проследяване на фитнес и други тренировки. Часовникът разполага с над 150 спортни режима, информация за качеството на съня. Има корпус от неръждаема стомана, предлага се с кожена или здрава каишка от специална гумена такава. В центърът му е 1.43-инчов AMOLED дисплей с висока разделителна способност разполага с въртяща се рамка и бутон за бърз достъп.

Един от големите недостатъци на преминаването към Wear OS е силното занижаване на възможностите на батерията. Xiaomi Watch 2 Pro има издръжливост от едва 65 часа, в сравнение с предходните часовници на компанията, които изкарват по седмица с едно зареждане. Цената на Bluetooth версията ще се предлага от 529 лева и ще бъде пуснат в продажба в България в края на октомври. Към него беше показан и фитнес гривната Xiaomi Smart Band 8, която ще се предлага на цена от 99 лeвa и вече е налична в страната.

Свързани статии

Back to top button