НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Motorola с опит да свали ценовата бариера на сгъваемите смартфони с Razr 40 и Razr 40 Ultra

За последните години сгъваемите смартфони се позиционираха като специален премиум клас сред мобилните устройства. Това ще се затвърди допълнително, когато Apple пусне подобен модел iPhone. Motorola не обича да преследва сляпо тенденциите и затова се опитва да направи нещо малко по-различно. С представянето на тазгодишната си сгъваема серия смартфони Razr 40, китайският бранд се стреми да направи тезу устройства малко по-достъпни. Един стремеж, който компанията под крилото на Lenovo преследва от известно време.

Поради тази причина, тази година имаме два модела, а не традиционния един. Motorola се възползва от факта, че Razr смартфоните ѝ разчитат да бъдат компактни смартфони. Това означава, че те придобиват размерите на нормален умен телефон в разгънато положение. Докато по-премиум сгъваеми модели постигат нещо като компактен таблет, когато са напълно разгънати.

Motorola отиват една стъпка по-напред. Базовият Razr 40 идва на цена от под 1 600 лева или колкото един традиционен флагман. Това се постига чрез връщане към миниатюрния екран на предния капак и разчитане на един клас по-нисък процесор. Motorola Razr 40 Ultra надгражда от миналогодишния модел и отново се опитва да предостави премиум възможности. При това на цена, която е доста малко над стандартните представители в този клас тази година.

Motorola Razr 40 Ultra – още от същото, но по-добро

Motorola-Razr-40-Ultra-Debut-Specs

С Razr 40 Ultra Motorola продължава наложените от миналата година тенденции при сгъваемите компактни смартфони. Вътрешният екран е пълноразмерен 6.9 AMOLED с 2 640×1 080 пиксела резолюция. Изпълнен по LTPO технология за оптимизиране на разхода на енергия и 165Hz честота на опресняване. Той е покрит с ултратънък слой от стъкло – технология, която Samsung успешно интегрира на своите сгъваеми модели. Външният заема предния капак в сгънато състояние и е 3.6-инчов AMOLED с резолюция от 1 066×1 056 пиксела и опресняване от 144Hz.

Хардуерно е изпълнен по миналогодишния ъпгрейднат премиум чипсет Snapdragon 8+ Gen 1. Той е изграден по 4nm архитектура. Оперативната памет е 8GB, а мястото за съхранение – 256GB. Батерията е по-малка от стандартните премиум флагмани, с капацитет от 3 800 mAh. Това е нормално предвид факта, че все пак тя е разделена на два елемента, заради сгъващия механизъм. Смартфонът разполага с 30W бързо зареждане.

Клъстърът с камерите е сътавен от 12MP основна и 13MP широкоъгълна. Които се водят на задния капак, но всъщност се използват и когато смартфонът е сгънат. Селфи сензорът е 32MP, който е вграден в сгъваемия вътрешен дисплей. Цената на Motorola Razr 40 Ultra e 2 399 лева, която е съпоставима с тази на доста премиум флагмани от тази година.

По-достъпният модел – Motorola Razr 40

Motorola-Razr-40-Debut-Specs

Стигаме до по-достъпният вариант за тази година – Motorola Razr 40. Той е на цена от 1 599 лева, което е колкото струва един традиционен флагман. Тази стойност е постигната чрез комбинация от практики от предишните Razr модели, лек хардуерен компромис и част от технологиите използвани при Ultra версията. Екранът от предния капак е върнат до този с намалените размери от преди няколко години – с едва 1.5 инча диагонал. Запазва AMOLED панела, но резолюцията е едва от 194×368 пиксела.

Вътрешният, сгъваем дисплей е идентичен с този от Ultra-та – 6.9 инча LTPO AMOLED. Единствената промяна е намаляването на опресняването от 165Hz на 144Hz. Хардуерните компромиси са в лицето на ползването на процесорите Snapdragon 7 Gen 1. Той е изпълнен по 4nm архитектура, но е с по-малка производителност от премиум серия на Snapdragon 8. Вътрешната и оперативна памет се запазва от 256GB и 8GB RAM съответно.

Камерите търпят лека промяна. Основният сензор е 64MP, допълнен с 13MP широкоъгълен. 32MP селфи камера остава. Батерията е качена като капацитет леко до 4 200 mAh с 30W бързо зареждане. Motorola Razr 40 и Razr 40 Ultra се очакват в следващите седмици или първата половина на юни на българския пазар.

Свързани статии

Back to top button