Site icon TechTrends България

Motorola Razr 2022 ще е все още най-достъпният сгъваем смартфон

Motorola-razr-2022-1

В рамките на два дни Samsung, Motorola и Xiaomi показаха общо четири сгъваеми смартфона. С което август наистина се превърна в месеца на подобен тип устройства. Докато за модела на Xiaomi все още няма яснота дали ще се продава извън Китай, то за новия Motorola Razr 2022 е почти сигурно, че ще има международен дебют. Този модел продължава да държи титлата за най-достъпен сгъваем смартфон, след като Samsung не успяха да преминат под бариерата от около 2 хил. лева.

С цена отново малко над 1 600 лева за най-евтината конфигурация, Motorola Razr 2022 най-вероятно ще запази титлата си за най-достъпен сгъваем смартфон по нашите ширини. Все още няма яснота кога точно ще бъде наличен извън Китай, но поне имаме повечето технически характеристики. Дори за момента Motorola (Lenovo) твърди, че ще бъде ексклузивен за Китай.

Предвид историята на Motorola Razr и разпознаваемостта му на световния пазар като марка, това най-вероятно ще се промени. С което надпреварата за сгъваемите смартфони продължава с пълна пара между производителите. Което подсказва, че явно търсене има, макар, подобни устройства да са доста рядка гледка на живо.

Подобрен дизайн

Един от аспектите, който се променя при новите сгъваеми модели е дизайна. Все още производителите изчистват външния вид и най-вече механизмите около пантата на сгъване. Новият Motorola Razr 2022 напълно елиминира свободното пространство в сгънато положение, като вече двете части на тялото прилепват плътно. Проблем, който единствено Huawei успя да разреши при сгъваемите модели от първия път. Ситуацията беше подобна и при версията на Razr от 2020 г., поне на пръв поглед.

Сред другите подобрения, Motorola Razr 2022 разполага с минимални рамки под сгъваемия екран. Последният е 6.7-инчов P-OLED с честота на опресняване от 144Hz. Вторият, по-малък екран за нотификациите е 2.7-инча със скромната разделителна способност от 600×800 (на колкото се играеше Doom 2 и Quake преди повече от 25 години).

Подсилен хардуер и камери

Хардуерно, Motorola Razr 2022 е сходен със сгъваемите модели на Samsung. Разчита на обновения флагмански процесор на Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, изработен по 4nm архитектура. Конфигурациите варират между модели с 8GB и 12GB оперативна RAM памет, а мястото за съхранение от 128GB до 512GB. Батерията е 3 500 mAh капацитет и с 33W бързо зареждане.

Камерите също са подобрени, като основният сензор е 50MP. Той е подсилен от 12MP стандартна широкоъгълна камера и 32MP селфи, която е вградена под сгъваемия екран. Като цяло, Motorola Razr 2022 има равни или превъзхождащи характеристики спрямо конкурентния „флип“ модел на Samsung Galaxy Z Flip 4. Въпросите остават относно софтуера, област в която южнокорейците обръщат все по-голямо внимание. При сгъваемите смартфони, съвместимостта и реакцията на приложенията спрямо различните формати екрани е повече от ключова.

Надяваме се да видим Motorola Razr 2022 и в Европа, като цената потенциално ще бъде малко над 1 680 лева.

Exit mobile version