НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Motorola представи достъпния си флагмански смартфон Edge 40

Motorola изпълни портфолиото на серията си Edge за тази година. След като представи моделите в по-високите класове, дойде моментът и за този при достъпните флагмани. Ценовият диапазон от 800 до 1 200 лева е за момента може би най-адекватният в съотношението цена-качество. Особено предвид вдигането на цените при премиум моделите, тенденция, която се засили от началото на 2023 г.

В България той вече се предлага от два от телекомите – „Виваком“ и „Йеттел“, а препоръчителната цена при свободна продажба е 949 лева. За разлика от Pro модела, който е позициониран на границата между премиум и флагманите, базовият Motorola Edge 40 е близо два пъти по-евтин. Но той не разполага с премиум хардуера, който е наличен при по-големия му събрат.

Което не е изнена предвид фактът, че при достъпните флагмани някои от компромисите започват да тежат. Такъв е и случаят с новия Motorola Edge 40, който разполага с отличен екран с извити краища, сравнително голяма батерия и добро бързо зареждане. Все неща за тазгодишните флагмани. Процесорът обаче минава в по-ниска категория, както и конфигурацията от камери.

Флагманските черти

Motorola-edge-40-launch-specs

Базовият Motorola Edge 40 запазва извитите по своите краища екран. Самият дисплей е 6.65-инчов P-OLED панел с 1 080×2 400 резолюция и впечатляващите все още 144Hz честота на опресняване. Тези му характеристики придават най-малкото флагмански облик и дизайн. Към това добавяме и прахо и водоустойчивост със сертификат IP68. Подобно на всички устройства от високи класове, Motorola Edge 40 не разполага с аудио жак.

Сред другите сравнително високи за класа характеристики са конфигурацията от 8GB оперативна RAM памет. Опциите за място за съхранение са 128GB и 256GB. Батерията е вече почти стандартна за модерните 5G смартфони – 4 400 mAh капацитет. По-важното е бързото зареждане, което е 67W, като има и безжична опция за 15W.

Компромисите

Motorola-edge-40-2

За да попадне в ценовия сегмент на достъпен флагман, Motorola Edge 40 трябва да направи няколко компромиса. Основният е с процесора, който е осигурен от Mediatek – Dimensity 8020, изпълнен по 6nm архитектура. Pro версията например тук разполага с актуалния премиум чипсет Snapdragon 8 Gen 2.

Вторият голям компромис е направен при камерите. Задната разчита само на комбинация от два сензора – основен 50MP и 13MP широкоъгълен. Добрата новина за първия е, че разполага с оптична стабилизация. Както и, че предната камера е 32MP, което ще задоволи феновете на селфитата. Лошата е, че няма телефото или дори макро камера. Това намалява опциите за различни снимки. Липсата на телефото можеше да се компенсира частично с новите сензори с 200MP или дори само 108MP.

Свързани статии

Back to top button