НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Съдът разреши сделката между „Виваком“ и N3

Върховният административен съд (ВАС) даде „зелена светлина“ на „Виваком“ да придобие напълно пловдивския кабелен оператор N3. Това става само няколко месеца след като магистратите спряха и върнаха за преразглеждане сделката между телекома и „Нетуъркс-България“. Така резултатът в опитите на „Виваком“ да защити придобиванията си през последните две години за момента е 1:1.

Двете сделки бяха одобрени първоначално от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), но бяха впоследствие оспорени и обжалвани от „Йеттел България“. Това е поредният епизод от може би последните битки между големите телекоми за консолидиране и преразпределяне на телеком пазара. Вече са задействани следващите важни тенденции – на отделяне на инфраструктурата от търговските операции на големите оператори.

Настоящето решение на ВАС може да се окаже и еднократна победа на „Виваком“. Магистратите изрично подчертават, че първите сделки от серията започната през 2021 г. от компанията трябва да се разглеждат поединично. Но тези в по-късната фаза вече ще трябва да вземат предвид пазарните натрупвания.

Засега, телекомът няма напълно развалена сделка вследствие на тези съдебни битки. ВАС само върна за преразглеждане придобиването на „Нетуъркс-България“. Отделно, предстоят и нови битки – като например получаването на фиксираната инфраструктура на „Булсатком“ вследствие на купуването на сателитния оператор от страна на Спас Русев. Във всички случаи, динамиката между ВАС, КЗК и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще е ключова за развитието на телеком пазара през следващите десетилетия.

Липса на моментна концентрация

N3-TechTrends-visual

Магистратите затвърждават решението на първа инстанция, че няма опасения за пазарна концентрация. Няма данни за доминиращ пазарен участник, който да наруши лоялната конкуренция. По време на придобиването, „Виваком“ не получава голям пазарен дял, с който да влияе на сектора. ВАС потвърждава, че в този случай не е необходимо изготвянето на по-задълбочен пазарен анализ и това прави обосновано прехвърлянето на контрола на N3 на телекома.

Съдът прави едно доста важно уточнение – разглежда се само времето, в което сделката е обявена и подадена за одобрение от страна на регулатора.  Придобиванията, които „Виваком“ прави след това са обекти на други дела и съответно на променена пазарна обстановка, коментират магистратите. На тази база, за следващите сделки трябва да се взима вече натрупаната фактология, дялове и др.

По този начин, ВАС не създава противоречие между решението си за N3 и това за „Нетуъркс-България“. В последната са включени още операторите „ТВН Дистрибуция България“, „Телко Инфраструктури“ и непряк контрол върху „Онлайн директ“. Както и становището на магистратите поставя в различен контекст висящите останали оспорвани сделки, които включват още тази за „Телнет“ и за мрежата на „Булсатком“, например.

Борба за дялове и мрежи

Bulgaria Telecom Market 2021

Основният жалбоподател е „Йеттел“, като вече телекомът развива пълният спектър от телеком услуги – доставка на ТВ, домашен интернет, мобилна връзка. В първите два фиксирани сегмента, компанията не ги развива по класическия начин – със собствена кабелна мрежа, която да покрива т.нар. „последна миля“, а разчита на мобилната си 5G такава. Което я поставя във все още прекалено ранна фаза на развитие.

По-големият конкурент на „Виваком“ във фиксирания сегмент е „А1 България“ и в по-малка степен и „Булсатком“. Сателитният оператор все повече ще се концентрира основно върху услугите за ТВ доставка. Което е видно и с факта, че доставчикът реши да предостави цялата си инфраструктура – мобилна и фиксирана, на United Group и „Виваком“.

Bulgaria Fix Market 2021

Както отбелязва КРС в своите становища до КЗК при разглеждането на сделките – основният проблем е в пазара на едро на интернет. „Виваком“ консолидира в себе си огромен инфраструктурен потенциал с всичките придобивания. „Йеттел“ или по-скоро отделеното от нея през 2020 г. дружество „ЦЕТИН“ също се превърна в голям играч на този пазар. Затова не е изненада, че доскорошния основно мобилен оператор е най-голям противник на сделките.

Бъдещето на инфраструктурата

United-Group-Tawal-TowerCo

Докато консолидационните процеси тепърва се опитват да преминат през блатото на съдебните решения вече сме свидетели на нови тенденции в телеком сектора. Това е постепенното отделяне на инфраструктурата от търговските компании. Идеята е да може да се продава капацитет и свързаност на други желаещи и така да се разширят възможностите за монетизиране на мрежата.

Собственикът на „Йеттел“ – PPF Group направи това с цялата инфраструктура. От кулите и базовите станции, през опорната до управлението и сървърите. Новото дружество вече го споменахме и това е „ЦЕТИН“. „Виваком“ и „А1 България“ за момента предприемат друг ход – отделят само мобилните кули от основните компании. Те са на подчинение на собствениците – United Group и Telekom Austria Group съответно. Като първата приключи този процес преди няколко месеца, а втората се очаква да го направи това до юни.

Оттук-насетне има два възможни хода. Единият е като се продаде отделеното звено на друга компания. Това направи United Group веднага след като инкорпорира всички възможни мобилни кули в дружеството TowerCo. Вторият вариант е да остане в рамките на групата, но да продава на местни играчи капацитет и свързаност. На този избор за момента са се спрели PPF Group с техния „ЦЕТИН“.

По този начин, настоящите телекоми се превръщат по-скоро в MVNO или виртуални мобилни оператори, които не притежават пряко собствена мрежа. Това е само на теория поради две причини. Първата е, че макар и отделени, при първия вариант все още си остават в рамките на цялостната корпоративна група. Втората е, че търговските дружества запазват лицензите за мобилните честоти. Така дори и мобилните кули и инфраструктурата под тях да се продадат на външна компания, се запазва някакъв контрол върху това кой ще може да предоставя мобилна услуга и кой не. Консолидацията на фиксирания пазар позволи да се разгърне и мрежовия аутсорсинг. Затова е важно в каква посока ще се развият решенията по сделките от последните няколко години.

Свързани статии

Back to top button