НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Xiaomi представи смартфоните в средния и достъпния клас Poco X5 и X5 Pro

След като Xiaomi с техния подбранд Poco оглавиха класацията на TechTrends за най-добър среден клас смартфон за 2022 г., сега китайският гигант представи новите представители от серията. Това са Poco X5 и X5 Pro 5G. Първият модел може да премине в сегмента на достъпните модели умни телефони, но вторият отново попада при средния такъв.

Разликата спрямо миналогодишните версии се крепи основно в процесора, леко в дизайна и в началната версия на Android. Предвид, забавящата се динамика на пазара за смартфони, която се очертава през 2023 г., подобен ход изглежда логичен за повечето производители. По-малките промени в средния и достъпния клас изглеждат неизбежни тази година.

Подобни са различията и межди базовата и Pro версията на Xiaomi Poco X5. Те са ситуирани отново в процесорите, леко в дизайна, но и в основната и слефи камери. Както и в скоростта на бързото зареждане на батерията. Последната разбира се е и цената – като базовата версия попада в достъпния клас, докато Pro-то е ситуирано в средния такъв.

Poco X5 Pro 5G

Xiaomi-Poco-X5-Pro-5G-Debut-Specs

Новият Poco X5 Pro 5G отново разчита на 6.7-инчов AMOLED екран с резолюция от 1 080×2 400 пиксела. Включено е опресняване на дисплея от 120Hz. Разликата между панела на Pro и базовата версия е само в яркостта – първият е с 900 нита, докато вторият – 700 нита. Дизайните на двата модела също са сходни, като е променено малко гнездото на камерите. Селфи сензорът е разположен в дупка в горната средна част на AMOLED екрана.

Процесорът е вдигнат с едно ниво спрямо миналата година. Той вече е Snapdragon 778G изпълнен по 6nm архитектура. Конфигурациите са само две – едната е с 6GB оперативна RAM памет и 128GB място за съхранение, а втората е със съответно 8GB и 256GB. Батерията се запазва голяма с капацитет от 5 000 mAh, а бързото зареждане е 67W.

Камерите запазват конфигурацията си при Xiaomi Poco X5 Pro 5G. Основната е 108MP, на която ще се падне тежестта да върши повечето работа. Тя е допълнена с втора 8MP широкоъгълна и 2MP макро. Селфи сензорът е 16MP. Добрата новина при Pro версията е, че ще разполага с по-обновения интерфейс на Xiaomi – MIUI 14, който е базиран на Android 12. Цената за по-евтината конфигурация на свободния пазар е 299 евро или около 600 лева. По-добрата 8GB версия се продава за 349 евро или около 700 лева.

Xiaomi Poco X5 5G

Xiaomi-Poco-X5-5G-Debut-Specs

Базовата версия от своя страна също идва в посочените две конфигурации. По-достъпната е 6GB RAM със 128GB място за съхранение и другата е с 8GB и 256GB съответно. Първата идва на препоръчителна цена от 249 евро или около 500 лева, а втората – 299 евро или около 600 лева. Така, реално двата модела повече клонят към класа на достъпните смартфони. Най-вероятно това позициониране ще се запази и до края на годината.

Разликата при Xiaomi Poco X5 5G е най-вече в процесора, който е с една идея по-нисък клас – Snapdragon 695 5G. Той отново е изпълнен по 6nm архитектура, но разполага с различна конфигурация от ядра. Другите големи разлики са при камерите. По-точно при основната – 108MP сензор е заменен от доста по-базовия 48MP. Широкоъгълната 8MP и 2MP макро камера остават, а тази за селфи е свалена на 13MP.

Батерията се запазва с 5 000 mAh капацитет, като бързото зареждане е сведено до все още бързото такова 33W. Софтуерът отново разчита на интерфейса на Xiaomi MIUI, но версия 13, пак базиран на Android 12.

Свързани статии

Back to top button