РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

POCO M5: Приятна изненада сред достъпните смартфони

Достъпните смартфони винаги са били тежка задача, както за ревюиране, така и при избор за покупка. Обикновено разчитат на едно или няколко предимства, както и на редица компромиси. Срещу изключително разумната цена, особено на фона на скъпите флагмани и премиум модели, POCO M5 изненадва по няколко показателя.

Първият е в дизайна му, като не са много устройствата, които да се възползват по максимално ефективния начин от пластмасовия панел. Вторият е в 50MP основна камера, която тази година се наложи като стандарт при по-достъпните смартфони. Третият е във високото опресняване на екрана от 90Hz и последното – в 6nm процесор на Mediatek. Всичко това – идва на цена от около 409 лева за 128GB версия и малко над 350 лева за 64GB.

В нашата годишна класация в достъпната категория да избрахме POCO M5s като по-добра алтернатива. Смятаме, че и неговото „по-малко братче“, от гледна точка на цена, също заслужава внимание. Най-малкото това е най-достъпният смартфон на бранда РОСО, който се предлага на българския пазар.

Запомнящ се дизайн

Xiaomi-Poco-M5-6

Една от най-приятните изненади е дизайнът на задния панел. Макар и пластмасов, той е релефен, като имитира кожено покритие. По-мекият на допир полимер прави имитацията доста убедителна. Подобни решения сме виждали през годините и в други модели, но много, много рядко. Особено в смартфон на такава цена. Освен естетическа роля, дизайнът на задния панел има и чисто практическа – той се хваща по-лесно, по-трудно се плъзга от ръката или от гладка повърхност.

Голямото черно гнездо на камерите, което минава като лента през горната част акцентира идеално с „кожената“ имитация. Във всички случаи, POCO M5 е модел, който привлича вниманието и окото с външния си вид. Нещо, което е рядкост на пазара за смартфони последните години.

Останалата част от дизайна е сравнително стандартна. Предният панел е зает почти изцяло от екрана, който е 6.58-инчов LCD панел с честота на опресняване от 90Hz. Последната се оказва добра добавка, която се комбинира и добре с 1 080p разделителна способност. POCO M5 разполага с дебели рамки на дисплея, нещо, което е стандартно за моделите от този ценови клас.

Горната част има разположен аудио жак – нещо, което вече е изключителна рядкост почти при всички нови модели. В долната – USB Type C порт за зареждане и говорител. Дясната страна е запазена за бутоните за управление – двата за звука и единия за включване на телефона. В последният е интегриран и сензора за пръстови отпечатъци. В лявата е разположен слотът за SIM картата. В комплекта на POCO M5 са включени още 22.5W зарядно, протектор за екрана и силиконов прозрачен калъф.

Хардуер на ръба

Poco-M5-Review-Specs

Хардуерно POCO M5 разчита на по-ниския клас процесори на MediaTek Helio G99. Той е изпълнен по 6nm архитектура, което му дава известно предимство пред например 12nm чипсет на по-скъпия POCO M5s. Но е без 5G модем и разчита само на 4G връзка. Все още това не е проблем за доста потребители, а и повечето смартфони в достъпния клас тази година жертват съвместимостта с петото поколение мобилни мрежи за сметка на други елементи.

Оперативната RAM памет е 4GB, което е по-важният компромис, който трябва да направите. Той се компенсира частично с 1GB виртуална такава, която може да се добави, като се заеме от динамичната такава. Процесорът се справя отлично, но именно фактът, че Android изстисква повече RAM понякога се забелязват леки накъсвания в работата на Poco M5. При добро поддържане – изчистване на приложенията на фон, които не се ползват, например, той ще се справя добре с повечето задачи. Самото му представяне също така е повече от адекватно за достъпния клас модели.

Xiaomi-Poco-M5-3

В България са достъпни два варианта, които се различават единствено по мястото за съхранение – 64GB и 128GB. Разликата между тях е между 30 и 50 лева, в зависимост от търговеца, но POCO M5 има скрито оръжие. Той разполага със слот за SD карта, с която да увеличите паметта му. Сред малко по-екзотичните възможности е IR сензора в горната част на смартфона. Чрез него можете да го ползвате като дистанционно за някои електроуреди.

Батерията е другото голямо предимство на смартфона, като тя е с капацитет от 5 000 mAh и с нея можете да докарате до два дни без зареждане при умерена и смесена употреба. Любопитна е ситуацията със зарядното. Включеното в комплекта е с възможност за бърз заряд от 22.5W, но смартфонът позволява до 18W. Причината е най-вероятно оптимизация на зарядните от страна на POCO.

Една камера за всичко

Xiaomi-Poco-M5-2

За добро или лошо, POCO M5 разчита почти изцяло на 50MP основен сензор. Това е камерата, която прави най-добри снимки и реално ще се наложи да ползвате почти непрекъснато. Нейните възможности са добри при наличието на достатъчно осветление. Тя не може да се сравнява с по-големите или по-специализираните сензори при по-скъпите модели, но върши достатъчно работа. Нощният режим е задоволителен, но пак с условието, че има добра осветеност. Без нея – очаквайте по-шумни снимки.

Xiaomi-Poco-M5-7

Останалите сензори са стандартни за достъпния клас. Имаме 2MP дълбочинен сензор, който позволява да се правят снимки с боке ефект, както и 2MP макро такъв. Селфи камерата е 5MP и предимството ѝ е, че малкия сензор не се набива на очи в минималния прорез на екрана. Липсват широкоъгълна и телефото камера, но в този клас, това е масова практика.

Софтуер и заключение

Xiaomi-Poco-M5-5

Софтуерно, POCO M5 разчита на интерфейса на Xiaomi MIUI 13, който е базиран на Android 13. С което всички фенове на марката ще се почувстват в свои води. Сред някои от малките разлики спрямо останалите модели е добавеното приложение за управление на IR сензора. Предимствата на MIUI 13 е и сравнително добрия софтуер за камерата, с което се постигат и задоволителните нощни снимки.

Като цяло интерфейсът ще се хареса на феновете на POCO и други китайски брандове. Факт е, че е заложено на сигурно и развито, затова не очаквайте големи софтуерни проблеми. Но може да не допадне на привържениците на по-изчистените Android платформи. Тук вече е въпрос на вкус и привикване.

Като заключение, POCO M5 изненадва със своя дизайн, достъпна цена и сравнително добро представяне в класа си. Сегментът в който е позициониран е един от най-трудните, предвид силната конкуренция. Въпреки, че през 2022 г., когато POCO M5 дебютира, той беше с една идея по-малко препълнен от предходните такива. Все пак, най-достъпният модел на бранда POCO заслужава внимание, за по-пестеливите потребители.


  • Открояващ се дизайн
  • 1 080p екран с 90Hz опресняване
  • Голяма 5 000 mAh батерия
  • Сравнително добра 50MP камера
  • IR сензор за дистанционно управление
  • Добър избор в най-достъпния клас
  • Разчитате основно само на 50MP камера
  • Липсва 5G връзка
  • 4GB RAM са на ръба за Android телефон

POCO M5

Дизайн - 9
Хардуер - 6.5
Софтуер - 7.5
Камери - 7
Батерия - 8.5
Цена-Качество - 9.5

8

Много Добър

POCO M5 се оказва приятна изненада в най-ниския ценови клас

User Rating: Be the first one !

Свързани статии

Back to top button