РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Xiaomi 12T Pro: На крилете на 200MP камера

Харесван от някои, мразен от много и недоразбран от трети – камерите с огромен брой мегапиксели при смартфоните винаги са привличали вниманието на потребителите. Xiaomi 12T Pro е вторият модел с новия 200MP сензор, като дебютира малко преди края на 2022 г. Първият на пазара е Motorola Edge 30 Ultra, но той се позиционира повече в премиум флагман класа. Което дава на Xiaomi 12T Pro лек превес по отношение на цената. По-новият модел идва в рамките на класическите флагмани и е с една идеа по-достъпен.

Друг момент от Xiaomi 12T Pro е обновеният процесор Snapdragon 8 Gen 1+. Който идва само при този модел от 12T серията. И в момента е най-актуалният мобилен чипсет за Android смартфон, който можете да намерите на пазара.

Това са основните разграничители и акценти на Xiaomi 12T Pro спрямо обширното портфолио от десетки смартфони, които китайският бранд стартира в Европа и в частност в България. Но може би му един от най-силните във високите класове, като съотношение между цена и качество.

Изпитаният дизайн

Xiaomi 12T Pro

Xiaomi действат на сигурно по отношение на дизайна – той е доста сходен с цялата 12-та серия на компанията. Тя от своя страна, предлага максимална изчистени линии. Минималистичен стъклен гръб, но матово обработен с пластмасова рамка. Гнездото за задните камери е двойно – на първото ниво са спомагателните сензори, а на най-горното е заветния 200MP.

От дясната страна на рамката са трите бутона за управление – двоен за звука и един за включване на устройството. Xiaomi 12T Pro разполага с USB Type-C жак за зареждане и обмен на данни в долната част. Там още са разположени един говорител и гнездото за SIM картата. За съжаление, смартфонът няма слот за Micro SD карта, нито жак за слушалки, но такава е тенденцията при високите класове.

Xiaomi 12T Pro

Предната част се заема основно от 6.67-инчовия AMOLED екран, който идва с разделителна способност от 1 220×2 712 пиксела. Има адаптивно опресняване от 120Hz, което вече е почти стандарт за високите класове смартфони. С Xiaomi 12T Pro се работи сравнително бързо и плавно, което се дължи на комбинацията между добрия екран и силния хардуер.

„Тежкият“ хардуер

Xiaomi 12T Pro Review Specs

Обновеният процесор Snapdragon 8 Gen 1+ на Qualcomm е може би най-доброто за Android, което можете да намерите на пазара към края на 2022 г. Бърз, изпълнен по 4nm архитектура, той ще властва до излизането на новия Gen 2, което се очаква да се случи през следващите месеци. Към него е добавена 8GB RAM памет, а в България се продава версията с 256GB място за съхранение.

Батерията е с 5 000 mAh капацитет, като донякъде тя и основно „стъкления“ дизайн придава и малко повече тежест на Xiaomi 12T Pro. Издръжливостта е въпрос на дебат, най-вече заради високото опресняване, което дори и адаптивно все пак харчи повече енергия. Ден и половина при умерен разход се постига без проблем. Основният акцент при Xiaomi 12T Pro обаче е при бързото зареждане от 120W. В рамките на около 20 минути ще имате пълен 100% заряд, което се постига не от доста малко модели на пазара.

200MP камера – стигат или не

Xiaomi 12T Pro

Стигаме и до основния герой на Xiaomi 12T Pro – 200MP камера. Подобно на нейния 108MP предшественик тук трябва да имаме няколко неща предвид. Първо, в пълна резолюция кадрите са доста по-големи от стандартните. Второ, качеството зависи изключително много от софтуерната оптимизация, заради овърсемплирането. Трето, повечето производители разчитат само на нея и игнорират останалите сензори. Което идва със своите предимства и недостатъци.

Случаят с Xiaomi 12T Pro е неизбежно сходен. 200MP кадри са страхотни с доста голям детайл, особено при приближение след заснемането им. Това позволява да няма телефото камера, като единствено потребителят след снимането трябва да изреже частта, която иска да се вижда. Размерът на файловете е неизбежен при високата резолюция, но тук помага 256GB място за съхранение, както и различните облачни решения.

Софтуерната оптимизация на Xiaomi 12T Pro е сравнително на ниво – наслагването на детайлите ги усилва, а не размазва, както при някои неоптимизирани модели с 64MP или дори 108MP сензори. Самото качество на кадрите е доста високо, с доста реалистично пресъздадени цветове на дневна светлина. Нощните кадри автоматично разчитат на нощния режим, който изисква около секунда да се държи стабилно телефона. Може да се изключи, защото и без него, 200MP се справя сравнително добре, при добра осветеност.

Компромисът с другите камери

Xiaomi 12T Pro

За съжаление, останалите камери на Xiaomi 12T Pro не са нищо особено. Широкоъгълната е 8MP, като има още 2MP макро сензор, но липсва телефото такъв. Селфи камерата е 20MP. Те ще свършат работа, но просто не отличават смартфона от тълпата. Надеждата, че 200MP са достатъчни е редовна презумпция на производителите. За телефото камерата са хем прави, хем не толкова.

Защото, 200MP компенсира донякъде (дори при умерено дигитално приближение), но в повечето случаи изисква потребителите ръчно да изрязват кадрите. Нещо, което повечето от тях няма да са склонни да направят. Широкоъгълната и селфи камери като възможности покриват средните такива за пазара, но няма да предложат нещо „над“. Това е редовният компромис, на модел с много голям като брой мегапиксели сензор, който присъства и при Xiaomi 12T Pro.

Софтуер, цена и заключение

Xiaomi 12T Pro

Софтуерът следва собствения за Xiaomi интерфейс MIUI. Добрата новина е, че китайската компания е оптимизирала доста работата и той почти не бави телефона. Със смесени чувства можете да останете в някои други показатели. Интерфейсът следва тенденцията на основните китайски производители, да се доближават по някои параграфи, стилистично и визуално до iOS. На някои потребители може да се понрави, но на други – не толкова. Предимството е, че също се следва и тяхната тенденция да имат добри картинки и анимации при Always On режима (стария Glance при Nokia).

Към края на декември 2022 г. без промоции или договори с оператори, Xiaomi 12T Pro струва 1 459 лева. Което го позиционира точно във флагманския клас устройства. Получавате доста стабилен в хардуерно отношение смартфон, който може би предоставя един от най-добрите възможности спрямо цената си в този сегмент. Както и подбива Motorola Edge 30 Ultra с близо 250 лева. Въпросът е дали искате да имате 200MP камера и компромис с останалите сензори, за по-ниска цена или да имате по-добра окомплектовка в този показател. Това е дилемата за момента, защото Xiaomi 12T Pro, няма друг подобен аналог засега.


  • Изпитан и изчистен дизайн
  • Ярък AMOLED с опресняване от 120Hz
  • Отличен за класа си хардуер
  • Оптимизирана 200MP камера
  • Бързо зареждане от 120W
  • Липсва телефото камера
  • Посредствена широкоъгълна камера
  • Средна издръжливост на батерията
  • MIUI интерфейсът може да не допадне на всеки

Xiaomi 12T Pro

Дизайн - 8.5
Хардуер - 9.5
Софтуер - 8
Камери - 8.5
Батерия - 8
Цена-Качество - 8.5

8.5

Отличен

Най-достъпният (за момента) смартфон с 200MP камера и флагмански софтуер.

User Rating: Be the first one !

Свързани статии

Back to top button