РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Xiaomi 12 Lite: Флагман на ръба

Основната серия смартфони Xiaomi 12 на едноименния китайски производител се отличава с някои дизайнерски подобрения, обновен хардуер и промяна в камерните конфигурации. Докато базовия и Pro модела са във флагманския и премиум класове, то Lite традиционно се позиционира в този на достъпните флагмани.

Излизането на Xiaomi 12T моделите свали допълнително цената на Xiaomi 12 Lite и това може да направи още по-интересно, това позакъсняло ревю. Самият модел също излезе след дебюта на основните два модела, за да има баланс. С цена към ноември на свободна продажба от 879.99 лева го прави в долния спектър на достъпните флагмани. Моделът предоставя доста възможности, характерни за високия клас смартфони, с някои леки компромиси и естествено – по-ниска цена.

Дизайн и екран

Xiaomi-12-Lite-8

Първата промяна е обновения и сравнително „квадратен“ дизайн на Xiaomi 12 Lite. Той идва още по-олекотен с пластмасова рамка, но със стъклен гръб. Задното гнездо за камери е изтъняло, въпреки наличието на сравнително големия 108MP сензор. Рамката и бутоните са опростени максимално – последните са разположени изцяло в дясната страна на устройството. В долната е USB Type-C жака за зареждане и трансфер на данни, като там е и слота за SIM карката и един говорител.

Екранът е 6.55-инчов, което поставя телефона по средата между големите модели и компактните флагмани, които в момента са на пазара. Самият дисплей е AMOLED със 120Hz честота на опресняване – едно от ключовите подобрения спрямо миналогодишния Lite. Резолюцията е стандартна от 1 080p. Има добавена съвместимост със стандартите HDR10+ и Dolby Vision, което го поставя по-близо до флагманите по този показател.

Xiaomi-12-Lite-3

Като цяло, забележки от екрана няма да имате – ярък, адаптивно опресняване и с достатъчно добро цветово представяне. Недостатъците по последния показател са видими основно при лабораторни тестове. Следвайки флагманските тенденции в Xiaomi 12 Lite няма да открием слот за SD карта, нито аудио жак за слушалки.

Малко за хардуера

Xiaomi 12 Lite Infographic

В сърцето на Xiaomi 12 Lite се намира 6nm процесор Snapdragon 778G на Qualcomm. Чипсетът е достатъчен за повечето задачи и мултитаскинг, но при по-тежките операции може да има задъхване. Базовите операции в комбинация с по-високото опресняване се усещат плавни и бързи. Snapdragon 778G в Xiaomi 12 Lite се представя над средното ниво в своя клас, но трудно ще се конкурира с премиум процесорите.

Има три конфигурации, като в България в момента се предлага основно една от тях – 8GB оперативна RAM памет със 128GB място за съхранение. Останалите две са 6GB със 128GB (която не сме засичали да се продава у нас) и 8GB с 256GB място за съхранение. Батерията е 4 300 mAh и може при смесено ползване да докара до ден и половина издръжливост. При интензивно може да очаквате до ден при пълен заряд. Бързото зареждане е 67W и е включено в комплекта, заедно и със силиконов калъф.

Смесените чувства при камерите

Xiaomi-12-Lite-1

При камерите имаме два акцента – 108MP основна камера и 32MP селфи. Първата трябва да изнася повечето работа на плещите си, но до голяма степен това зависи не само от сензора, но и от софтуера. При нашите тестове, при пълна резолюция 108MP камера се справя компромисно при нормално осветление и условия. Софтуерът е оптимизиран повече за работа в сложения по подразбиране 16MP режим, където ще получите повече острота и контраст на кадрите.

Нощният режим също се посреща със смесени чувства. Ако имате достатъчно осветление – кадрите са прекрасни дори и без да ползвате софтуерното подобрение. Но при липсата на достатъчно светлина, не очаквайте чудеса като при RYYB сензора на Huawei. Дори спрямо други 108MP модели Xiaomi 12 Lite се справя по-зле. Останалите две камери са стандартни за този клас смартфони – 8MP широкоъгълна и 2MP макро сензор.

Xiaomi-12-Lite-5

32MP селфи е вторият акцент и подобрение спрямо миналогодишния модел. Основният ѝ коз е автоматичния фокус, който може да спаси доста снимки. Софтуерно, Xiaomi предоставя доста функционалности към Lite версията, като вече почти всички производители са изчистили приложенията си за камерите. Възможности като боке ефект и други са налични и работят безпроблемно.

Софтуер и заключение

Xiaomi-12-Lite-6

Последният аспект при Xiaomi 12 Lite е софтуерът. Традиционно, китайският гигант разчита на своя обновен интерфейс MIUI 13, който в случая е базиран на Android 12. Той включва различни софтуерни подобрения, като по-добро управление на RAM паметта, оптимизация на процесора и др. Сред готините функции са доста по-красивите Always On екрани, които можете да персонализирате в настройките.

Дали ще харесате MIUI 13 или не – е въпрос на личен вкус. Ако сте дългогодишен потребител на Xiaomi или Huawei ще бъдете в свои води. Двете компании взаимстват доста от естетиката и визията на iOS на Apple и това може да подразни някои потребители, които предпочитат по-„андроидско“ изживяване.

Xiaomi-12-Lite-4

Xiaomi 12 Lite все още е отличен представител в класа на достъпните флагмани, който идва на по-разумна цена. Отличен дизайн и усещане, страхотен екран, лек компромис с процесора и батерията и по-силен такъв с липсата на какъвто и да е рейтинг за водо и прахо-устойчивост.


  • Обновен и изчистен дизайн
  • Ярък AMOLED с опресняване от 120Hz
  • Добър за класа си хардуер
  • Отлична селфи камера
  • Ниска цена
  • Леки забавяния от време на време
  • Батерията можеше да е по-добра
  • 108MP камера можеше да е по-оптимизирана софтуерно
  • Не е водоустойчив

Xiaomi 12 Lite

Дизайн - 8.5
Хардуер - 7.5
Софтуер - 7.5
Камери - 8
Батерия - 7.5
Цена-Качество - 9.5

8.1

Много Добър

Xiaomi 12 Lite е достъпен флагман на ниска цена с лек и изчистен дизайн, но и някои компромиси.

User Rating: 4.65 ( 1 votes)

Свързани статии

Back to top button